Obuolys yra vienas seniausių ir labiausiai paplitusių vaisių ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje.
Obuoliai gali būti valgomi žali, kepami, verdami, konservuojami ar džiovinami, tad iš jų gaminamų patiekalų įvairovė – nuo obuoliais gardinamų sriubų ir pagrindinių patiekalų iki obuolių sūrio ar kitų desertų.
Obuolių pyrago receptams suskaičiuoti neužtektų nė keleto žmonių rankų pirštų. Įvairiomis kalbomis įsitvirtinęs posakis: "Obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną." Taigi sultingi obuoliai – puikus organizmui naudingų medžiagų šaltinis.
Mitas, jog žalingos medžiagos kaupiasi obuolio odelėje. Atvirkščiai, daugiausia obuolio maistingų medžiagų – vitaminų, flavonoidų, mineralų ir kitų – yra aplink jo odelę ar net pačioje odelėje. Taigi obuolių lupti nereikia – pakanka švariai nuplauti.
Vis daugiau obuolių lietuviai džiovina, taip išsaugodami beveik visas vaisiuose esančias naudingąsias medžiagas: pektinus, vitaminus, kalcį, magnį, geležį ir kalį. Džiovinti obuoliai – yra natūralaus cukraus (fruktozės ir gliukozės) šaltinis.
Patiekalas veganams
Iš džiovintų obuolių skiltelių galite pasigaminti sveiką ir skanų užkandį, tinkantį veganiškai mitybai.
Reikia stiklinės džiovintų obuolių, pusės stiklinės džiovintų datulių (be kauliukų), pusės stiklinės avižinių dribsnių, tiek pat nesūdytų, pakepintų migdolų riešutų, šaukšto klevų arba agavų sirupo, šaukštelio cinamono, trupučio kvapniųjų pipirų ir maždaug dviejų šaukštų vandens.
Obuolius, datules, avižinius dribsnius ir riešutus susmulkinkite trintuvu, įberkite cinamono, pipirų, supilkite sirupą ir vandenį. Smulkinkite tol, kol gausite vientisą masę. Iš jos suformuokite rutuliukus. Sudėkite ant lentelės arba į lėkštę ir palaikykite šaldytuve apie 15–30 min. Šie skanumynai primins obuolių pyrago skonį, o jų sudėtyje nebus gliuteno.