Kalėdų seneliai pinga, nykštukai ir snieguolės eina atostogų | KaunoDiena.lt

KALĖDŲ SENELIAI PINGA, NYKŠTUKAI IR SNIEGUOLĖS EINA ATOSTOGŲ

Norinčiųjų padirbėti Kalėdų Seneliais šiemet daugiau, nors darbo užmokestis jiems kai kur sumažėjo daugiau nei perpus. Kai kuriems tenka paslaugas siūlyti net užsienyje gyvenantiems lietuviams, nes vietiniams jų nebereikia.

Kalėdų Senelius kelionėse lydėdavusios snieguolės, nykštukai ir elfai šventėse dažnai iš viso nebepageidaujami.

Kandidatų apstu

Nacionalinės Kalėdų Senelių agentūros rinkodaros vadovas Eimantas Juknevičius lrt.lt pasakoja, kad pirmosios gruodžio dienos - dar tik pati darbo sezono pradžia, tačiau raudoną kostiumą norinčių vilktis kandidatų - jau apstu.

„Labai daug naujų žmonių. Pernai visi buvo užsiėmę, skaičiavo, ar jiems apsimoka, ar neapsimoka ateiti padirbėti, o šiais metais visi yra atviri pasiūlymams, visi nori dirbti, nebėra problemų derinti nuolatinius darbus su Kalėdų Senelio pareigomis“, - aiškino jis.

Užsakymų, anot E. Juknevičiaus, taip pat jau yra, bet paslaugų kainas šiemet teko gerokai sumažinti ir atrodo, kad jos dar mažės. 

„Šiais metais kainos labai krenta, nors praėjusieji metai jau irgi buvo nelabai sėkmingi. Kainos tikrai nukrito kokių 30 proc. Šiais metais kainas mažina visi. Gali būti, kad jos kris net iki 50 proc.“, - dėstė pašnekovas.

Nykštukų nebenori

Vienos renginių organizavimo įmonės projektų vadovas Giedrius Svirnelis pažymi, kad dabar užsakymas prasideda ne klausimu, kokia bus programėlė, koks atvyks Kalėdų Senelis ir kiek iš viso dalyvių toje programėlėje dalyvaus, bet kokia jos kaina.

„Palyginti su pernai, jau aiškiai matyti, kad užsakymai kritę apie 50 proc., nebent dar kažkas sugalvos užsisakyti paslaugą paskutinę minutę“, - sakė jis. 

G. Svirnelis aiškina, kad šiemet kai kurie klientai tikisi jog „vienas Kalėdų Senelis susitvarkys su 80 vaikų“.

„Pernai, būdavo, vyksta Kalėdų Senelis su savo programėle ir dar kokie keturi veikėjai.  Dabar žmonės prašo, kad būtų tik Kalėdų Senelis arba, jeigu būna labai daug vaikų, dar kokia nors Snieguolė, bet ne daugiau kaip vienas padėjėjas. Jie tikisi, kad vienas Kalėdų Senelis susitvarkys su visais, net jeigu jų 80“, - teigė renginių organizatorius.

Važiuoja į užsienį

„Santa Klausiene“, jos pačios teigimu, gruodį tampanti Rima Čepurnienė padėtį apibendrina trumpai: „Blogas sezonas“.

„Praėję metai buvo labai geri, po du renginius per dieną turėjome. Dabar daugiausia mums užsakymai ateina iš užsienio: iš Latvijos (iš lietuvių mokyklos), Maskvos (iš vietinių lietuvių), Belgijos (asmeninės pažintys). Lietuvoje klientui kartais vos netenka atsakyti: „Gal reikės primokėti, kad mūsų Senelis pas jus atvažiuotų?“, - pasakojo ji.

Vien iš Kalėdų Senelio amato, kaip teigė su dar keletu kolegų dirbanti R. Čepurnienė, Lietuvoje šiandien niekas neišsilaikytų.

„Mes vedame vakarones užsienio kalbomis (rusų, anglų kalba), už tai užsienyje gyvenantys lietuviai ir nori mūsų, o šiaip - jokių prošvaisčių“, - dėstė ji.

Seneliui - vokelį

35 metų Kalėdų Senelio stažą turintis Vincentas spėja, jog šiemet padaugės atvejų, kada įmonės už paslaugas atsiskaitinės juodais pinigais.

„Jeigu dar pernai įmonės neslėpė jokių mokesčių, tai šiemet, kai autoriniai mokesčiai pasiekė 36 proc., atlikėjai tik grabe matys „baltas“ sutartis [...] Aš pats moku mokesčius, tačiau užsakovai tikrai ieškos galimybių užmokėti „juodais“ pinigais“, - teigė jis. 

Tačiau Vincentas mano, kad bent jau paklausa „kokybiškiems“ Kalėdų Seneliams nesumažės. 

„Prieš kokius 4-5 metus vienas prekybos centrų tinklas pradėjo prekiauti Kalėdų Senelio rūbais. Tie rūbai yra nekokybiški, bet staiga studentai sugalvojo, kad tai gali būti labai puikus pasipelnymo šaltinis. Apsirengei tuos rūbus, užsidėjai barzdą - ir eini. Mano paslaugų kaina yra viena, o jie prašė dvigubai mažiau. Tačiau...“ - kalbėjo vyras, pridurdamas, kad pernai esą galėjo aprėpti tik trečdalį visų užsakymų.

„Vien mano batai, kuriais apsiavęs lankau vaikus, kainuoja tūkstantį litų. Bet kokias batais pas juos apsiavęs negali eiti, o jeigu jie dar purvini... Vaikai iš karto sako: „Čia netikras Kalėdų Senelis“, - aiškino Vincentas.

„Kai po mano pasirodymo ateina laikas atsiskaityti, žmogus man ištiesia 150 litų. Aš jam primenu, kad mes tik šimtinę už pasirodymą buvome sutarę, o jis man: „Čia jums dar tas 50“. Ot jums ir įvertinimas“, - apibendrino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS