Auksinių kurpaičių mėgėjoms: jas avėkite su saiku | KaunoDiena.lt

AUKSINIŲ KURPAIČIŲ MĖGĖJOMS: JAS AVĖKITE SU SAIKU

Nereikėtų pirkti avalynės turguje, nes svarbiausia – klausti rekomendacijų ir pasinaudoti konsultantų patarimais, juk netinkami batai gali sužaloti, sukelti negalavimų, kuriuos teks šalinti operacinėje. Taip LRT RADIJUI sako Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos specialistė Danguolė Andrijauskaitė. 

Anot jos, tinkama avalynė apsaugo nuo nugaros, sąnarių skausmo, o jos neturint, reikia atkreipti dėmesį į savo laikyseną – žingsnio ilgį, rankų mostus.

– Ar svarbu pasirinkti tinkamą avalynę aktyviam poilsiui?

– Taip, tam reikia skirti dėmesio. Moterys pirmiausia renkasi gražius batus ir batelius. Tačiau svarbiau išsirinkti patogią avalynę. Netinkami batai gali net žaloti, vienas iš susiformuojančių negalavimų – pėdos deformacija, kurią kartais tenka šalinti operacinėje. Norint to išvengti, reikia būti sumaniems ir pasirinkti tai, kas geriausiai tinka. Tai svarbu renkantis kasdienę avalynę, o ypač aktualu tiems, kurie fiziškai aktyvūs.

Jei negalima išsiversti be ilgo aukštakulnių batelių nešiojimo, derėtų atlikti specialius pratimus pėdoms.

– Kokius batus pasirinkti, kad sportuojant nekiltų bėdų?

– Šiuo metu galime pasirinkti labai įvairius, būtent fizinei veiklai pritaikytus, skirtus batelius. Vieni batai labiau tinkami eiti, todėl ne tokie patogūs bėgti. Bateliai, skirti žaisti tenisą, futbolą ar krepšinį, nėra tinkami bėgti. Todėl žmogus, kuris nori daryti ir viena, ir kita, turėtų įsigyti atskiras batų poras – vieną eiti, kitą bėgti.

– Ar parduotuvėje to reikėtų klausti? Ar yra kažkokių specialių požymių, padedančių nuspręsti?

– Batai, skirti bėgti, turi platesnį padą, yra tarsi ant tam tikros platformos. Platesnis padas geriau sugeria bėgiko žingsnio smūgį į kietą dangą. Bėgimo bateliai taip pat pasižymi elastingesniu ir storesniu padu. Eiti skirti batai gali būti kietesni, jų padas – kiek siauresnis.

Perkant avalynę, svarbu klausti rekomendacijų ir pasinaudoti konsultantų patarimais. Dėl to nereikėtų pirkti avalynės turguje. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar vidinė pado dalis turi išlinkimą. Jis kompensuoja mūsų fiziologinį pėdos linkį. Jei jo nėra, tai teks koreguoti, pritaikant tam tikrą įdėklą į batelį.

– Ar visiems aktualu turėti avalynę su tokiomis specifinėmis savybėmis? Gal norint tiesiog vaikščioti užtenka paprastų batų?

– Žinoma, neturėtume savęs suvaržyti kažkokiais specialiais ar ypatingais reikalavimais. Tačiau avalynė su tam tikromis savybėmis – rekomenduotina. Tai nugaros, sąnarių skausmo profilaktika. Jei tokios avalynė neturime, reikia atkreipti dėmesį į savo laikyseną – žingsnio ilgį, rankų mostus ir pan., nes tai daro įtaką. Bet kokiu atveju, rinkimės judėjimą, o prie jo pritaikykime atributiką.

– Vieni turi daugybę batų ir vis juos perka, kiti visą sezoną apsieina su viena batų pora ir nepasiduoda madoms. Kurie iš jų teisūs?

– Kiekvienas atvejis individualus, tačiau ortopedai, traumatologai pataria tų pačių batų ilgą laiką nenešioti, net jei jie patogūs. Derėtų turėti kelias poras ir jas vis kaitalioti, tai racionaliausia. Svarbu tai, kad kasdienių batų pakulnė neturėtų būti aukštesnė nei 6–8 cm. Net jei atrodo, kad tokie batai patogūs, didelė rizika susižaloti, vystytis pėdų deformacijoms.

– Ką pasakytumėte moterims, kurios kasdien avi aukštakulnius?

– Būkime gražios, bet ribokime tokių batų avėjimo laiką. Jei negalima išsiversti be ilgo aukštakulnių batelių nešiojimo, derėtų atlikti specialius pratimus pėdoms, pasikonsultuoti su gydytojais specialistais.

– Ar geriau, jei yra atvirkščiai – visi turimi batai be jokio kulno?

– Avėti tokius batus ilgą laiką taip pat nėra gerai. Batas turi būti su nedidele, 2–3 cm pakulne ir tvirtesniu užkulniu. Tai aktualu renkantis ir vaikų, ir sportuojančių žmonių avalynę. Nėra racionalu imtis aktyvios fizinės veiklos, pavyzdžiui, šiaurietiško ėjimo, avint netinkamą avalynę.

– Kokie kūno simptomai praneša, kad avalynė netinkama ir ją reikia keisti?

– Skausmas. Neturi būti taip, kad avint batus juntamas skausmas. Jei jis juntamas net ir nusiavus batelius, reikėtų pakeisti avalynę, pasikonsultuoti su specialistu.

Gairės: avalynė, batai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS