Daugiametės gėlės – puošmenos namuose ir lauke | KaunoDiena.lt

DAUGIAMETĖS GĖLĖS – PUOŠMENOS NAMUOSE IR LAUKE

  • 0

Balandis – geriausias metas planuoti, kaip papuošite savo terasas, kaip atrodys jūsų namo ar sodybos gėlynai. Gėlių augintojai jau pristato daugiametes gėles – nuo auskarėlių bei žemaūgių jurginų iki pelargonijų, agapantų ir dar daugiau.

Vieni iš populiariausių šiais metais augalų auskarėliai puikiai tiks puošti sodybas tiems, kurie ten žada užsukti ne ypač dažnai: pasodinus trąšioje dirvoje ten, kur nebūna daug saulės, šis augalas atsidėkos savo spalvingais bei gausiais žiedais.

Pasak "Žiežmarių gėlių" lauko augalų specialistės Ramutės Muižinikienės, norint labiau papuošti sodybos saulėtąją zoną ypač tiks ir patiks žemaūgiai jurginai: tai praktiškas augalas, tinkantis auginti ir vazone, ir palangių konteineriuose. Suteikite žemaūgiams jurginams saulės ir auginkite purioje dirvoje. Geriausia sodinti pavasarį, kai saulė jau šiltesnė – taip jų žiedai ypač atskleis savo spalvas, kotai neištįs ir nelūžinės, o žiedų šviežumas išsilaikys iki pat vėlyvo rudens.

"Jeigu žemė yra smėlėta ir negalinti pasigirti derlingumu, daugiametės gėlės ir čia žydės, svarbiausia,  prieš sodinant maišyti kuo daugiau derlingos žemės kartu su durpėmis ar durpingu juodžemiu. O jei situacija nepagerės, tada maišyti molio arba komposto. Žemė taip greitai neišdžius ir augalai gaus pakankamai drėgmės", – pataria R.Muižinikienė.

Norint papuošti savo namų balkoną gėlių žiedais, gėlininkai  rekomenduoja pelargonijas – šios nekaprizingos gėlės jau yra žinomos visiems: tai laiko pateisintos gėlės, kurios auginamos duoda puikių rezultatų. Jos atrodys tikrai įspūdingai rodant jų spalvų paletę, o drėgmės išlauks tikrai labai ilgai.

"Gyvenant aukščiau negu antrame ar trečiame aukšte, verta rinktis vijoklinius augalus, tokius, kaip raganė – šis augalas laikomas kone gražiausiu vijokliniu augalu. Visada atrodys labai įspūdingai, o jūsų dėmesio reikalaus minimaliai – raganė puikiai prisitaiko prie bet kokio klimato. Žydės ilgai ir spalvingai", – pasakoja lauko augalų specialistė.

Jei norite pasipuošti ir savo kambarius gėlių žiedais, tokios gėlės kaip agapantai visada atrodys puikiai: originalios formos mėlyni arba balti žiedai tikrai atpirks šios gėlės kaprizus – šį augalą patartina auginti mediniame kubile, dengtame drenažo sluoksniu iš žvyro. Nors tręšti tektų kas savaitę, prižiūrimas agapantas ilgai augs ir maloniai atrodys.

Vaistinė melisa, nors visų pirma laikoma pirmosios pagalbos vaistu, puikiai gali būti auginama ir kaip skaniai kvepiantis žalialapis augalas: suteikite jai daug šilumos ir lengvą dirvožemį, o patys apsiginkluokite kantrybe. Norint ilgai išlaikyti lengvą citrusinį melisos kvapą, neleiskite jai žydėti – retkarčiais skabykite jos žiedynus.

Šiuo metu "Žiežmarių gėlių" gėlynuose galima rasti ir pomidorų bei paprikų daigų, taip pat prieskoninių žolelių, tokių kaip bazilikas, čiobrelis, mėta ir daugelį kitų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS