Kaip lietuviai vertina savo stilių? | KaunoDiena.lt

KAIP LIETUVIAI VERTINA SAVO STILIŲ?

  • 0

Atėjus pavasariui ir atšilus orams, didžioji dalis lietuvių nepuola traukti iš spintos ryškių drabužių ir lieka prie santūraus stiliaus. Dizainerės Agnės Kuzmickaitės ir Kauno „Akropolio“ inicijuotame Stiliaus teste didžioji dalis lietuvių prisipažino savo garderobe dažniausiai besirenkantys juodą (24 proc.), pilką (16 proc.) ir baltą (13 proc.) spalvas.

„Dauguma lietuvių save laiko racionaliais „madistais“. Tai reiškia, kad mums yra svarbi estetika, tvarkinga apranga, tačiau nepuolame aklai sekti paskutinio mados „klyksmo“. Klasikinis stilius labiausiai atitinka lietuvių poreikius. Pavyzdžiui, testo metu rinkdamiesi viršutinį drabužį, ir moterys, ir vyrai dažniausiai rinkosi klasikinį puspaltį“, – komentuoja dizainerė A. Kuzmickaitė.

Šeši iš dešimties apklaustųjų sakė, kad apranga jiems yra svarbi arba ypatingai svarbi, 77 proc. apklaustųjų teigė , kad domisi mados naujovėmis. Nepaisant to, lietuviai pasitikėjimą savo stiliumi įvertino gana nuosaikiai – didžioji dalis sau skyrė 3-4 balus iš penkių galimų.

„Testas atskleidė įdomų faktą – lietuviai vyrai savo stiliumi pasitiki šiek tiek labiau nei moterys. Jiems taip pat lengviau išsirinkti tinkamą drabužį, o moterys dažniau abejoja svarstydamos, kas joms tinka ir kur tai galima įsigyti. Su šia problema susiduria daugiau nei trečdalis moterų“, – sako A. Kuzmickaitė. „Beje, pasirodo, kad kaklaraištį užsirišti moka tik kiek mažiau nei pusė Lietuvos vyrų.“

Daugiausia abejonių dėl aprangos lietuviams iškyla ruošiantis į oficialias ceremonijas bei renginius – taip teigia 44 proc. respondentų. Jie taip pat pabrėžia, kad garderobą renkasi savarankiškai (64 proc.) ir tik kiek daugiau nei penktadalis apklaustųjų kliaujasi artimųjų patarimais.

Abejonės dėl tinkamo garderobo pasirinkimo lietuvių nesustabdo nuo apsipirkinėjimo. „Remiantis apklausos duomenimis, didelė dalis apklaustųjų (47 proc.) savo spintą papildo vidutiniškai kas tris mėnesius. Panašu, kad tai puikiai sutampa su sezonų kaita ir noru atsinaujinti. Tiesa, nemažai apklaustųjų – beveik kas trečias – atsinaujinti mėgsta ir dažniau, o į parduotuves užsuka kiekvieną mėnesį“, – pastebi Kauno prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ valdytoja Brigita Kuodytė.

Apklausos rezultatai taip pat atskleidė, kad mados ir stiliaus pojūtis nuo amžiaus nepriklauso. „Racionalaus madisto“ kategorija buvo populiariausia visose amžiaus grupėse ir miestuose. Dažniausiai lietuviai savo stilių apibūdina kaip klasikinį (6 proc.), minimalistinį (6 proc.) ar neįprastą (6 proc.).

Apklausoje dalyvavo beveik 13 tūkst. 870 žmonių. Didžioji dalis apklaustųjų šimtabalėje sistemoje surinko vidutiniškai 62 balus. Visus Stiliaus testo rezultatus galite rasti čia.

GALERIJA

  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
  • Kaip lietuviai vertina savo stilių?
DMN archyvo, Pixabay nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS