Nepadauginkite: įdegęs veidas sendina | KaunoDiena.lt

NEPADAUGINKITE: ĮDEGĘS VEIDAS SENDINA

Vaisių ar daržovių kaukės veidui ir rankoms daug geriau nei tiesioginiai saulės spinduliai, o prieš maudynes jūroje ar baseine pravartu susidrėkinti plaukus. Kodėl?

Saulė ir vėjas

Retas iš mūsų per vasaros atostogas nepabuvoja prie jūros. O ten, kur ji, ten ir saulė, ir vėjas. Visa tai nugairina veidą, išsausina odą, ir išsvajotas įdegis padaro meškos paslaugą.

"Saulė – vienas iš vasaros džiaugsmų ir malonumų, bet tai yra žalingas veiksnys, labiau nei rūkymas, skatinantis senėjimą", – palygina sveikatos ir grožio specialistų mokytoja, Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Kosmetologijos katedros vadovė Žaneta Mickienė.

Ji aiškina, kad išsausėjus odai atsiranda pigmentinių dėmių, išryškėja kapiliarai. Atidžiau į save pažiūrėjus, akivaizdu, kad įgytas atspalvis nė kiek neatjaunino, nebent prieš atostogas veide atsispindėjo poilsio stoka ar nemiga. Kuo žmogus vyresnio amžiaus, tuo vėjo, saulės, jūros vandens žalingas poveikis odai ir plaukams didesnis.

"Tai žalinga ir jauniems žmonėms, – perspėja Ž.Mickienė. – Reikia mėgautis saule, atostogomis, šypsotis jūrai, bet būtina nepamiršti apsauginio kremo."

Ko reikia saugotis

Odą nuo kenksmingų ultravioletinių saulės spindulių saugančių kremų yra daug.

Kosmetologijos specialistai pataria rinktis tuos, kurie turi SPF filtrą, apsaugantį nuo tam tikrų medžiagų, kurios prasiskverbia į odą. SPF arba saulės apsaugos faktorius yra matavimo sistema, kuri apibrėžia, kiek laiko saulės filtras apsaugo odą nuo UVB saulės spindulių.

Iš saulės sklindantys šviesos spinduliai yra skirtingo ilgio bangos, dėl to mes matome skirtingas spalvas. Ultravioletinių spindulių (UV) bangos yra trumpiausios, jos skirstomos į tris lygius. Trumpiausi UVC spinduliai pro ozono sluoksnį beveik neprasiskverbia ir mūsų neveikia. UVB spinduliai yra ilgesni ir gali prasiskverbti į odą, bet negiliai, tik į išorinį jos sluoksnį – epidermį. Nuo šių spindulių oda įdega arba net ir nudega. Nuo ilgalaikio UVB spindulių poveikio oda sensta, glemba, raukšlėjasi.

Ilgiausi yra UVA spinduliai. Jie gali prasiskverbti į dermį – antrąjį odos sluoksnį ir sukelti ne tik jau išvardytus simptomus, bet ir vėžį.

Kosmetologijos katedros vadovė Ž.Mickienė pataria SPF rodiklį rinktis priklausomai nuo to, kiek laiko žadame praleisti saulėkaitoje, koks saulės intensyvumas.

"Dažniausiai rekomenduojama SPF 30, bet jei oda labai jautri, pigmentuota, neseniai patyrėme aktyvios kosmetologijos procedūrų, reikia rinktis SPF 50", – aiškina Ž.Mickienė.

Būtina drėkinti

Kosmetologijos specialistė į klausimą, ar karštą vasaros dieną nekenkia veido odai tušas blakstienoms, pudra ir kitos panašios grožio priemonės, jų naudojimo labai nepeikia.

"Moterys visada nori būti gražios ir naudoja pudrą, kad veidas būtų lygesnis. Deja, ji, karštą dieną suprakaitavus, raukšlių nepaslepia, o jas išryškina, užkemša poras", – neigiamo efekto padarinius vardija Ž.Mickienė.

Vietoje pudros specialistė pataria naudoti vadinamuosius BB (beauty balm) kremus, kurie saugo nuo UV spindulių, drėkina odą ir suteikia veidui atspalvį.

"Aš visą vasarą nenaudoju jokios pudros, nes nenoriu būti tinkuota siena", – vaizdžiai kalba Ž.Mickienė ir pabrėžia, kad pagrindinė pagalba odai vasarą – jos drėkinimas.

Dėl to vasarą reikia naudoti drėkinamąjį, o ne riebų kremą. Pastarasis užkemša poras, oda blizga, gali atsrasti pūlinukų. Labai pravartu kiekvienai moteriai turėti rankinėje purškiamojo terminio vandens, skirto veidui, flakonėlį. Pasipurškus šio vandens jis ir drėkina, ir gaivina, o tai suteikia grožio. Be to, vasarą vandens reikia gerti daug daugiau, nei žiemą.

Rankoms ir plaukams

Moterims, kurios negali būti nepasidažiusios blakstienų, Kosmetologijos katedros vadovė pataria vasarą naudoti vandeniui atsparų tušą, kad jis, veidui suprakaitavus, nenutekėtų. Kitaip, pabuvus saulėje, vaizdas gali tapti atvirkštinis.

"Einant į paplūdimį akis galima paryškinti labai minimaliai, jei neįmanoma būti be makiažo. Gal cheminiu dažymu pasigražinti?" – svarsto Ž.Mickienė ir prisimena studentų atliktą apklausą apie permamentinio makiažo naudą.

Viena moteris pažymėjo, kad pasinaudojusi šia grožio procedūra eina miegoti su antakiais ir pabunda su jais, nereikia kas rytą skubėti juos pieštis.

"Labai svarbu kosmetikos priemonių kokybė. Biri pudra, birūs ar blizgūs šešeliai moters veidą puošia vakare, bet kai nuo prakaito subyra į raukšleles, niekam grožio neprideda", – akcentuoja Ž.Mickienė.

Ir prideda dar vieną grožio receptą: Lietuvoje be chemikalų užaugintų uogų, vaisių, daržovių kaukes veidui. Tam tinka ir braškės, ir agurkai, ir pomidorai. Natūralios vaisiuose ir daržovėse esančios rūgštys balina odą ir tai labai tinka ne tik veidui. Kosmetologijos žinovė pataria nepamiršti rankų, nes apsauga labai reikalinga ir joms, ypač sulaukus vyresnio amžiaus. Būtent amžių neprižiūrimos, nepuoselėjamos, juolab saulėje įdegusios rankos labai greitai išduoda.

Į klausimą, ar nuo žalingų saulės spindulių nebūtų patartina slėptis po plačiabryle skrybėle, Ž.Mickienė atsako, kad skrybėlė visais atvejais yra skrybėlė.

"Tai elegantiška ir ne tik puošnu. Plačiabrylė skrybėlė nuo ultravioletinių spindulių paslepia ne tik veidą, bet ir plaukus. Jie taip pat kenčia nuo karščio, ilgai būnant saulėje tampa sausesni, trapesni", – perspėja Ž.Mickienė.

Plaukams gaivinti patariama naudoti aliejus arba kitas tam skirtas priemones. Prieš einant maudytis į banguotą jūrą ar net ir baseine pravartu plaukus susidrėkinti paprastu vandeniu. Tuomet jie mažiau sugers chloro ir druskų. Tai patariama netgi Holivudo žvaigždėms.

Tuo patarimu galime pasinaudoti ir mes.


Kokį kremą rinktis

Kremas nuo saulės skirtas apsaugoti odai nuo ultravioletinių spindulių (UV), kurie gali sukelti odos nudegimus, senėjimą, imuninės sistemos sutrikimų, vėžį.

Kremas nuo saulės gali būti dvejopas: kremas su cheminiu UV spindulių filtru, kai tam tikros medžiagos prasiskverbia į odą ir apsaugo ją chemiškai, arba kremas su fiziniu filtru, kuris odą iš išorės padengia specialiu sluoksniu, apsaugančiu nuo nudegimų. Pasitaiko kremų su abiem filtrais.

Rekomenduojama rinktis kremą nuo saulės su fiziniu filtru (rinkoje jų yra mažiau nei su cheminiu filtru). Šių kremų sudėtyje yra cinko, titano oksidų. Atreipkite dėmesį, ar titano oksidas nėra nanodalelių formos (tai turi būti nurodyta gaminio etiketėje). Nanodalelių poveikis aplinkai ir žmogui kol kas nėra tinkamai ištirtas. Kremuose nuo saulės, kurie yra paženklinti ekologiniais ženklais, nanodalelių nėra.

Kremo su fiziniu filtru sudėtyje nėra šių vengtinų medžiagų:

oxybenzone, kuri prasiskverbusi per odą į žmogaus organizmą, imituoja hormono estrogeno veiklą,

3-benzylidene camphor (Mexoryl SD), kuri, anot Vartotojų saugos mokslinio komiteto, taip pat neigiamai veikia hormonų sistemą,

JAV mokslininkai nustatė, kad kremas nuo saulės, kurio sudėtyje yra vitaminas A (Retinyl palmitate), gali paspartinti odos žaizdų, navikų atsiradimą.

Kitos apsaugos priemonės

Venkite būti kaitrioje saulėje 11–15 val.,

dėvėkite drabužius, dengiančius kūną,

skrybėlė ir akiniai nuo saulės gali suteikti papildomą apsaugą,

kūdikius ir vaikus saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių.

Svarbu

Kremą nuo saulės naudokite reguliariai (ypač pasimaudę, nusišluostę kūną rankšluosčiu) ir pakankamą kiekį (maždaug 2mg/cm² arba 2 arbatinius šaukštelius kremo suaugusiam žmogui).

90 proc. saulės UV spindulių gali prasiskverbti pro debesis, todėl galite būti neapsaugoti nuo nudegimų net debesuotą vasaros dieną.

Vanduo tik minimaliai apsaugo nuo UV spindulių (pusės metro vandens gylyje UV spindulių intensyvumas siekia 40 proc.), o saulės spinduliai atsispindėję nuo vandens gali padidinti UV spinduliuotės poveikį.

Nepiktnaudžiaukite saule, nes nėra nė vieno kremo, galinčio apsaugoti jūsų odą 100 proc. Kremas nuo saulės gali apsaugoti nuo nudegimų, bet ne nuo visiško UV poveikio.

ES melanoma (odos vėžys) yra dažniausia liga, kurią sukelia UV spinduliuotė. Melanomos atveju reikšmingas ne kaupiamasis UV poveikis, o UV spindulių sukelti ūmūs nudegimai pūslėmis, nuolat pasikartojanti intensyvi UV spinduliuotė. Nuo šios ligos miršta 75 proc. ligonių.

Šaltinis: pagalvok.lt

Skaičiai ir laikas

SPF numeris rodo, kiek ilgiau galima būti saulėje nenudegant pasitepus kremu ir be jo. Tarkime, oda be apsauginio kremo saulėje pradeda rausti po 10 minučių. Jeigu naudojate produktą SPF2, oda pradės rausti ne po 10, o po 20 minučių. Jeigu naudojate apsauginį kremą SPF25, galite būti saulėje maždaug 4 valandas (25x10 min) nenudegdami raudonai.

Turėkite omenyje, kad SPF skaičiai nėra absoliutūs. Rezultatas priklauso nuo odos reakcijos. Jeigu neapsaugota jūsų oda pradeda rausti po 5 minučių, SPF 25 kremas leidžia būti saulėje raudonai nenudegus vos ilgiau nei dvi valandos (25 x 5 min = 125 min).

Taip pat svarbu žinoti, kad SPF nurodo tik apsaugos nuo UVB spindulių lygį – tai yra ultravioletiniai spinduliai, kurie nudegina odą. Tačiau jis nematuoja apsaugos nuo pavojingesnių, UVA spindulių, lygio.

UVA spinduliai prasiskverbia giliau į odą ir gali sukelti pažeidimus ląstelės lygyje. Renkantis apsauginį saulės kremą svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad apsauga būtų plataus spektro: ir nuo UVB, ir nuo UVA spindulių.

Šaltinis: livinn.lt

Gairės: įdegis, degintis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kokia nesmone rasineja

Mums reikalingas vitaminas D , kuri gauname degindamiesi. O saules deja ....nera. Taigi kokia cia nesamone paisto raseivos.

ww

... ir vel tos pacios dainos... Kasmet tie patys patarimai,kuriuos kiekviena moteris mintinai zino ir seniai numojo ranka. Ir be situ rasliavu aisku ka reikia daryti ir ko ne. Bet vis raso raso ir apie ta pati. Nusibode peizalai. Dabar kiekvienoje parduotuveje rasi apsauginio kremo nuo saules ir tikriausiai kiekvienas zino,kokia jo oda,gali ar negali ilgai kaitintis sauleje. Be to,pries vaziuodami prie juros,ar tai butu Lietuva ar Turkija, kiekvienam reiketu nueiti kelis kartus i soliariuma,kad nebuti baltam ir paskui nekenteti nuo saules nudegimu. Ir tuo labiau nereikia guleti saulekaitoje istisa diena.O jaunas zmogus ir dar neideges vasara atrodo kaip ligonis. Tam ir vasara,kad pasideginti ir papildyti organizma vit.D.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS