Kad puošnieji kardeliai džiugintų kuo ilgiau | KaunoDiena.lt

KAD PUOŠNIEJI KARDELIAI DŽIUGINTŲ KUO ILGIAU

  • 0

Nors kardeliai dažnai siejami su Mokslo ir žinių diena, jų žiedai džiugina ne tik puokštėse, bet ir gėlių darželiuose. Pakruojo dvaro, kuriame iki pat pirmųjų šalnų visus augalų mylėtojus džiugina gėlių festivalis, sodininkai dalijasi patarimais, kad kardelių žydėjimas džiugintų ilgiau.

Kaip išlaikyti skintus

Norint kuo ilgiau mėgautis kardelių grožiu ir pratęsti žydėjimo laiką, reikėtų žinoti kelis svarbius dalykus.

Kada skinti. Kardelius geriausia skinti anksti ryte arba vėlai vakare, nes tuomet jie būna išsaugoję daugiausia drėgmės ir ne taip greit nuvysta. Kardeliai žydi nuo apačios, todėl geriausia pasirinkti tokius, kurių bent trečdalis žiedų apačioje jau yra pradėję skleistis, – jie vazoje išsilaikys ilgiau.

Kaip skinti. Kardelius nupjaukite aštriu, švariu sekatoriumi ar sodininko žirklėmis įstrižai. Tai leis jiems geriau pasisavinti vandenį.

Ką daryti nuskynus. Skintus kardelius iškart perkelkite į kibirą su kambario temperatūros vandeniu. Palikite juos vandenyje kelioms valandoms prieš perkeliant į vazą.

Kaip vėliau prižiūrėti? Keiskite vandenį vazoje kas dvi dienas, kaskart iš naujo nupjaudami kardelių stiebus įstrižai.

Sodininkai sako, kad, norint kuo ilgiau išlaikyti kardelius nuskintus, prieš merkiant į vazą reikėtų nuo jų pašalinti visus apatinius lapus.

„Nelaikykite kardelių labai šiltoje vietoje, atitraukite juos nuo tiesioginių saulės spindulių ir kaskart keičiant vandenį išvalykite ir vazą, kad joje nesikauptų bakterijų. Sodo prekių parduotuvėse taip pat galite rasti specialių tirpalų, pailginsiančių skintų gėlių žydėjimą“, – pataria gėlių ekspertai.

Pakruojo dvaro nuotr.

Ką daryti su nužydėjusiais

Kaip prižiūrėti kardelius, augančius gėlynuose? Pavyzdžiui, dažnas augintojas klausia, ar reikia nukirpti kardelių stiebus po žydėjimo.

„Tai daryti nebūtina, bet jeigu norite tvarkingesnio vaizdo, tuomet paprasčiausiai nuskabykite nužydėjusius žiedus nuo stiebo. Kai nužydės visi žiedai, galite nupjauti ir patį stiebą, palikdami apie 2 cm virš svogūnėlio. Tačiau lapus palikite – jie padės svogūnėliui kaupti maistines medžiagas kitiems metams“, – sako Pakruojo dvaro gėlininkai.

Kardelius taip pat rekomenduojama nupurkšti vario sulfato tirpalu, kol jie dar nėra iki galo nužydėję. Tai padės apsaugoti svogūnėlius nuo grybinių ligų.

Pakruojo dvaro nuotr.

Kada iškasti svogūnėlius

„Kai kurių svogūninių gėlių, pavyzdžiui, tulpių, prieš žiemą kasmet iškasti nereikia. Deja, kardeliai nėra vieni iš jų. Mūsų klimato sąlygos lemia, kad kardelių svogūnėliai gali sušalti ir neišgyventi žiemos, todėl juos būtina iškasti“, – pataria Pakruojo dvaro sodininkai.

Įprastai svogūnėliai kasami rudenį, praėjus maždaug 6–8 savaitėms po žydėjimo. Pirmiausia pasirinkite tinkamą laiką. Kaskite svogūnėlius šiltą ir saulėtą rudens dieną, tuomet jie greičiau išdžius.

Kardelių svogūnėlius stenkitės iškasti kuo atsargiau, kad jų nepažeistumėte. Geriausia iš pradžių kastuvėliu pasidaryti duobutę aplink svogūnėlį ir tuomet jį švelniai iškelti.

Pakruojo dvaro nuotr.

Kitas svarbus patarimas – pasilikite tik sveikus svogūnėlius. Jeigu pastebėjote ant svogūnėlių ligos požymių, puvinį ar pažeidimų, tokius svogūnėlius išmeskite.

Iškasę svogūnėlius, pašalinkite kardelių stiebus ir lapus. Taip pat nupjaukite visas šaknis. Tada svogūnėlius perkelkite į popierinį maišą, kartoninę dėžutę, sodo dėžę ar panašią talpyklą ir palikite apie porą trejetą savaičių džiūti gerai vėdinamoje vietoje.

Išdžiovintus svogūnėlius perkelkite žiemai į tamsią ir sausą vietą, kurioje jie negautų tiesioginės saulės šviesos. Tai ir viskas – pavasarį kardelius galėsite sodinti į gėlyną.

GALERIJA

  • Kad puošnieji kardeliai džiugintų kuo ilgiau
  • Kad puošnieji kardeliai džiugintų kuo ilgiau
  • Kad puošnieji kardeliai džiugintų kuo ilgiau
Pakruojo dvaro nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS