Neteisėtas laimikis: 53 kilogramų šamas kauniečiui atsieis brangiai | KaunoDiena.lt

NETEISĖTAS LAIMIKIS: 53 KILOGRAMŲ ŠAMAS KAUNIEČIUI ATSIEIS BRANGIAI

Įspūdingą, 53 kilogramus sveriantį šamą Nemune ištraukęs kaunietis prisimins ilgam. Vyrui laimikiu neteks pasipuikuoti žvejybos žurnale – šamo nuotrauką šįkart padarė aplinkosaugininkai, kauniečiui už jį iškėlę bylą.

Apsaugoti bent žiemą

Nors šamus draudžiama žvejoti tik nuo lapkričio 1 dienos, praėjusią savaitę Jurbarko rajone Nemune spiningu žvejojęs vyras prasižengė ne dėl to. Žvejys milžinišką žuvį ištraukė neteisėtu – užkabinamuoju būdu.

„Pagal mėgėjų žvejybos taisykles žuvį galima sugauti tik tada, kai kabliukas yra įsitvirtinęs jos galvos srityje, kai žuvis puola masalą. Būna, kad atsitiktinai žuvis užsikabina uodega, nugara, pilvu, tačiau tada tokią žuvį būtina paleisti atgal į vandens telkinį“, – portalui kauno.diena.lt aiškino Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas.

Anot jo, atsitiktinai tokiu būdu žuvys pagaunamos retai. Dažniausiai žvejai patys pasigamina specialius kablius, prikabintus prie sunkių blizgių, kuriais ir užkabina šamus. Pasak specialisto, tokios neteisėtos žūklės sumažėjo apskritai uždraudus žvejoti šamus nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d.

Kadangi šamas labai didelis, betraukdami jie su specialiu kabliu įkirto jam kelis kartus į šonus. Tokios žuvies mes atgal paleisti negalėjome.

„Šaltuoju metų laiku šamai yra neaktyvūs ir miegui susirenka į žiemojimo duobes. Todėl anksčiau tokiu kabliavimo būdu ir gaudydavo juos per žiemą. Šamus susiranda echolotu arba tiesiog žino tas duobes, kur jie susirenka miegoti. Ir trauko pirmyn atgal blizgę. Tuomet šamas arba būna taip išnervintas, kad ją puola, arba būna užkabinamas už šono“, – anot V. Graičiūno, bent jau šaltuoju metu dabar šamai apsaugoti.

Pašers žvėris

Pažeidėją, žvejojusį Nemune iš valties, sulaikė Pagėgių rinktinės Viešvilės užkardos pasieniečiai, kurie ir iškvietė Kauno regiono aplinkosaugininkus. Įvykyje dalyvavęs Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyriausiasis specialistas Darius Jurevičius pasakojo, pasieniečių pateiktame vaizdo įraše aiškiai matęs, kad pažeidėjas žinojo, kad šamas ištrauktas neteisėtu būdu, bet jo atgal nepaleido, o įsikėlė į valtį.

Pasak specialisto, šamo nebepavyko išgelbėti, nes jis buvo labai sužalotas: „Kadangi šamas labai didelis, betraukdami jie su specialiu kabliu įkirto jam kelis kartus į šonus. Tokios žuvies mes atgal paleisti negalėjome“. Anot jo, vyras didžiulę žuvį traukė kartu su valtimi sėdėjusia moterimi.

Iš kauniečio buvo atimtas ne tik laimikis, bet ir visi įrankiai bei priemonės: guminė valtis, variklis, echolotas ir meškerė. Be to, jam gresia nuo 120 eurų iki 300 eurų bauda ir gamtai padarytos žalos atlyginimas – 290 eur.

53 kg šamas iškeliaus į Lietuvos zoologijos sodą Kaune. „Dabar jis ten yra paliktas saugoti iki bylos išnagrinėjimo. O apskritai visos konfiskuotos žuvys ar medžiojamieji gyvūnai, kurie gali būti suvartojami maistui, atiduodami žvėriukams šerti“, – sakė D. Jurevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

šamas

sita porele n metu kabliauja nemune anksciau feisbuke talpindavo šamus pagautus gruodzio menesi kai sie nesimaitina

ALGIS

reikėjo sakyti kad 'restorano ''ŠTURMO ŠVYTURYS'' UŽSAKYMĄ VYKDEI IR BŪTUM SAUSAS LIKĘS ,VERSLININKAI GUDRESNI .

Arte

Taip dirba musu gamtosauga nesistebekit. Tas pats su zvejais ir su medziotojais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS