Pajūryje pastebimi pavasario ženklai | KaunoDiena.lt

PAJŪRYJE PASTEBIMI PAVASARIO ŽENKLAI

Kalendorinės žiemos finišo dar teks palaukti iki vasario pabaigos, tačiau jau dabar Klaipėdoje ir jos apylinkėse pastebimi pirmieji pavasario ženklai.

Šiemet kur kas anksčiau parskrido pirmieji vieversiai. Šių pavasario šauklių oficialios sutiktuvės – vasario 24-ąją, kitaip vadinamą Šv. Motiejaus dieną.

Senoliai manė, kad jei vieversėlis parskrenda anksčiau nei vasario 24 d., dar ilgai bus šalta. Jei šie sparnuočiai parplasnoja vėliau, pavasaris bus ankstyvas.

Tačiau ornitologai pirmuosius vieversius išvydo dar vasario 7-ąją. Vienas paukštis girdėtas, o vėliau ir pastebėtas prie Bevardžio upelio Rusnėje.

Vasario 10-ąją trys paukščiai užfiksuoti skrendantys virš Baltijos jūros kontinento link. Vieversiai gamtininkams virš galvų praskriejo ties Nemirseta.

„Jiems tikrai ne per anksti. Paukščiai skrenda tada, kada jiems reikia. Ir tik jie žino, kada skristi“, – juokėsi Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Ties Kintais stebėtos ir pilkosios žąsys, kurios taip pat laikomos pavasario šaukliais.

„Paukščiai po truputį ima čiulbėti. Jau pastebėtos liepsnelės. Tačiau, mano manymu, šių metų žiema yra tokia pati, kaip ir visos kitos. Visais laikais pasitaiko tiek šiltesnių, tiek šaltesnių metų“, – kalbėjo V.Jusys.

Ne tik pamaryje, bet ir Pajūrio regioniniame parke pastebėti lizdus aktyviai kraunantys jūriniai ereliai. Jie kiaušinius pradės perėti kovo mėnesį.

Pajūrio gėlininkų darželiuose pasirodė ir pirmieji snieguolių daigai. Netrukus šios pavasario gėlės į saulę pakels savo žiedus.

O štai Nemuno žemupio pakrantėje prie Uostadvario nufotografuotas augalas užminė mįslę.

Nuotraukas apžiūrėję biologai spėjo, kad dienraščio skaitytojas užfiksavo vaistinę šventagaršvę. Vasario vidurio nesulaukęs augalas jau stiebėsi į viršų, nebijodamas nei šalčių, nei vėjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žaliasis Klaipėdos meras Stasys Paulauskas

Taip. Kovo 1 ateis Žaliasis Klaipėdos pavasaris. Nepamirškite už jį balsuoti. Kitaip - neateis. :-)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS