Paukščių „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovavo Žuvinto sparnuočiai | KaunoDiena.lt

PAUKŠČIŲ „EUROVIZIJOJE“ LIETUVAI ATSTOVAVO ŽUVINTO SPARNUOČIAI

Kasmet, pirmąjį gegužės sekmadienį minima Tarptautinė paukščių choro diena. Ta proga per Airijos radijo naktinę transliaciją LRT radijas kartu su kitais Europos visuomeniniais radijais transliavo pavasario paukščių giesmes. „Paukščių chore“ Lietuvai atstovavo balsingi Žuvinto sparnuočiai.

Vadinamąjį „Paukščių chorą“ arba „Paukščių Euroviziją“ sekmadienio naktį buvo galima išgirsti per unikalią Airijos radijo naktinę transliaciją, kurios metu LRT RADIJAS kartu su kitais Europos visuomeniniais radijais transliavo pavasario paukščių giesmes.

Paruošiamieji transliacijos darbai prasidėjo „Paukščių choro“ išvakarėse. Žuvinto biosferos rezervato direkcijoje įkurta kilnojamoji radijo studija. Įvairiose vietose inžinieriai įjungė vienu kokybiškiausių pripažintą garsą užtikrinančius mikrofonus. Komanda dirbo visą naktį, bendravo su studijomis Vilniuje ir Dubline.

„Mes nuo antros valandos ryto jungėmės į tarptautinį eterį su airių transliuotoju, čiulbinome Žuvinto paukščius, jeigu taip galima pasakyti, kitiems Europos klausytojams, kurie irgi nemiegojo naktį. O nuo 5-6 val. ryto Žuvinto paukščius galėjo išgirsti ir Lietuvos radijo klausytojai“, – pasakojo LRT RADIJO žurnalistė Vaida Pilibaitytė.

Žuvinto ežere šiemet suskaičiuota arti tūkstančio sparnuočių, pusė jų – migruojančios žąsys. Pastebėtos ir pirmosios į perimvietes parskridusios juodosios ir upinės žuvėdros bei retai į Žuvintą užklystančios plėšriosios žuvėdros. Jau renkasi migruojantys gaidukai, tamsieji tilvikai ir didžiosios kuolingos. Girdimos parskridusios gražiagalvės.

„Visą naktį nenutilo ir suokė fantastiškai lakštingala. Šiek tiek kukliau nei pernai, bet taip pat labai aiškiai girdėjom gana retą paukštį, gyvenantį Žuvinto nendrynuose – didįjį baublį, kuris išsiskiria savo žemais tonais, bet taip pat įvairių krankšlių, nendrinukių, pačių įvairiausių paežerės paukščių, bet taip pat paukščių, kurie gyvena aplinkinėse sodybose“, – kalbėjo V. Pilibaitytė.

„Aš manau, kad ne tiktai Lietuvos klausytojai, kurie turėjo galimybę klausytis naktinę paukščių transliaciją, bet ir kitų šalių žmonės, gamtininkai, mėgėjai, kur kas daugiau pamato arba išgirsta apie Žuvintą, ir mums tai yra labai svarbu. Todėl, kad kiekvienas gamtos kampelis, jeigu jisai yra tiktai saugomas gamtininkų, ir apie jį niekas nežino, tai jisai, ko gero, neturi tokios vertės, kokią galėtų turėti“, – sakė Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

Per naktinę transliaciją buvo girdimi paukščių balsai iš 14 Europos šalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS