Penkios minutės įkaitusiame automobilyje šuniui gali būti pražūtingos | KaunoDiena.lt

PENKIOS MINUTĖS ĮKAITUSIAME AUTOMOBILYJE ŠUNIUI GALI BŪTI PRAŽŪTINGOS

  • 1

Karštą dieną šunį automobilyje užtenka palikti vos 5 minutėms ir jį nuo perkaitimo jau gali ištikti koma. Dažniausiai tokiu atveju augintiniui negali padėti netgi veterinarijos gydytojai, sako Lietuvos kinologų draugijos atstovė, veterinarė Daiva Strepetkaitė.

„Gyvūnai, skirtingai negu žmonės, neturi prakaito liaukų, dėl to gyvūnui išskirti perteklinę šilumą yra labai sunku. Jis tai daro lekuodamas – išskirdamas šilumos perteklių per burnos ertmę. [...] Jeigu šuo yra perkaitęs, jis labai daug lekuoja, netenka daug skysčių ir gali netgi prarasti sąmonę“, – perspėja veterinarė.

Apie šuns perkaitimą gali signalizuoti padidėję vyzdžiai, paraudusios ausys.

Perkaitusį šunį reikėtų išnešti iš karštos patalpos, guldyti į pavėsį, bet neguldyti ant labai šalto pagrindo, kad nebūtų labai staigus temperatūrų šuolis. Taip pat ant gyvūno galima pilti šaltą vandenį. Labiausiai reikėtų stengtis vėsinti galvą, pilvo sritį ir kojas.

D. Strepetkaitė pabrėžė, kad šuo perkaisti gali nebūtinai automobilyje. Jei lauke yra apie 30 laipsnių karščio, augintinis neturėtų daug aktyviai judėti saulės atokaitoje, akcentuoja ji.

Jeigu pastebėjote karštą dieną automobilyje paliktą gyvūną, kaip pataria Lietuvos kinologų draugijos atstovė, reikia kreiptis į policijos pareigūnus. Taip yra pažeidžiamos gyvūnų gerovės taisyklės ir gali grėsti administracinė nuobauda.

Plačiau apie karščio pavojus – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lina

Vaikui 10 min.irgi pražūtinga.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS