Rugpjūtis dosnus ne tik derliumi | KaunoDiena.lt

RUGPJŪTIS DOSNUS NE TIK DERLIUMI

Paskutinysis kalendorinės vasaros mėnuo neleis tinginiauti – įvairių darbų nestigs nei sode, nei darže. Kai kurie jų – itin svarbūs, nes nuo jų priklausys, ar augalai bus tinkamai paruošti artėjančiam šaltajam sezonui.

Ligotas šakas reikia sudeginti

Nuskynus uogas verta praretinti senus uogakrūmius, nes gerai matomos sutankėjusios šakos, kurias reikia išpjauti.
Rugpjūtis – tinkamas metas kaulavaisiams, obelims, kriaušėms skiepyti, patrumpinti ilgesnius kaip 30 cm vaismedžių ūglius, augančius ant skeletinių šakų.
Būtina išpjauti visas sausas ir ligotas serbentų, taip pat agrastų šakas bei jas sudeginti.

Šį mėnesį labai sparčiai auga rudeniniai ir žieminiai vaisiai, todėl per sausras vaismedžiai turėtų būti gausiai paliejami, o tie, kurie prasčiau auga, dar kartą nupurškiami 0,5 proc. karbamido tirpalu (10 litrų vandens – 50 g karbamido).

Reikėtų nepamiršti išretinti aviečių atžalas – padidės derlius, užaugs stambesnės uogos.

Kad vaismedžiai būtų atsparesni žiemos šalčiams, juos verta patręšti fosforo ir kalio trąšomis arba medžio pelenais.

Gausiai derančias obelis patartinas paremti atramomis, kad nenulūžtų šakos.

Taip pat reikėtų nepamiršti kovos su ligomis ir kenkėjais bei piktžolėmis.

Ką verta pasėti

Iki rugpjūčio vidurio dar galima akiuoti bei atlankomis prisidauginti vaiskrūmių.

Žieminių veislių obelis, kurių vaisiai ruošiami ilgam laikymui per žiemą, rugpjūčio pirmoje pusėje rekomenduotina nupurkšti 0,6 proc. kalcio salietros tirpalu, o mėnesio pabaigoje – 0,7 proc.

Iki rugpjūčio vidurio baigiami akiuoti vaismedžiai.
Šiuo metu jau reikėtų sodinti gerai įsišaknijusius braškių daigus. O nuskynus paskutiniąsias žemuoges, augalus rekomenduojama šiek tiek patręšti.

Rugpjūčio pradžioje galima pasėti špinatus, salotas, taip pat vasarinius ir ilgašaknius ridikėlius, rūgštynes, daugiamečius svogūnus.

Į ankstyvųjų daržovių, bulvių vietą galima pasėti rapsų, garstyčių – nekaupia azoto, nustelbia piktžoles, švarina dirvą.

Kad žiedinių kopūstų galvutės netamsėtų ir neišretėtų, jas galima pridengti įlaužtais lapais.

Kad neplistų maras

Reikėtų nepamiršti periodiškai šalinti pageltusius apatinius pomidorų lapus, kaskart nuskinant ne daugiau kaip po porą, kad jų neliktų po nokstančiais vaisiais.
Iki rugpjūčio vidurio pomidorus dar sykį verta patręšti. Augalus galima tręšti per lapus kartą per savaitę kompleksinių trąšų tirpalais.

Jei rugpjūčio naktys tampa šaltos, dažnai lyja, pradeda plisti pomidorų maras – rekomenduojama nupurkšti daržoves 1 proc. bordo skysčiu.

Prieš purškimą būtina nuskinti vos pradedančius gelsti vaisius ir baigti juos nokinti patalpoje, nes po purškimo vaisių valgyti negalima mažiausiai 8 dienas.

Svogūnų – nebelaistyti

Šį mėnesį labai sparčiai auga šakniavaisinės daržovės. Tad būtina pasirūpinti, kad joms nestigtų drėgmės ir dirva būtų puri.

Jei svogūnai dar žali, jų laistyti nebereikia. Antraip jie blogai laikysis žiemą. Pageltusius svogūnus ir česnakus jau laikas nurauti.

Rugpjūtį jau galima kasti ankstyvąsias ir vidutinio ankstyvumo bulves. Šiltnamyje ar saulėtą dieną darže reikėtų plonu sluoksniu paskleisti sėklai skirtas bulves ir taip jas laikyti apie savaitę, kad gumbai pažaliuotų.
Tokios bulvės geriau laikysis žiemą, bus atsparesnės ligoms, užaugins gausesnį derlių.

Šį mėnesį taip pat svarbu gerai prižiūrėti augančias ar pradėjusias bręsti daržoves. Todėl būtina nepamiršti ravėti piktžoles, purenti tarpueilius, kovoti su daržovių ligomis ir kenkėjais.

Lengviau ištvers žiemą

Kad ilgiau žydėtų ir kerai atrodytų vešlūs, būtina patręšti vasarines gėles.

Laikas persodinti daugiamečius augalus bei pavasarį žydinčių gėlių svogūnėlius, žaliuojančius krūmus ir medžius – taip jie geriau ištvers žiemą.

Daugiametės gėlės išaugins daugiau naujų žiedų, jei bus pašalinti nuvytę, jau nužydėję žiedai.
Pats metas sodinti ir rudenį žydėsiančius augalus: viržius, chrizantemas, žiles, erikas.

Rugpjūčio viduryje galima apkarpyti gyvatvores. Būtina patręšti veją, pakedenti grėbliu, kad šaknys gautų daugiau oro, be to, svarbu neleisti augti samanoms.

Šį mėnesį geriausia dauginti vilkdalgius. O jei lobelijų ir laibenių kereliai atrodo nedekoratyviai, reikėtų juos nupjauti – ims formuotis nauji žiediniai pumpurai, kurie žiedus kraus iki vėlyvo rudens.

Kad laipiojančios rožės geriau žiemotų, ūglių viršūnėles patartina nugnybti. Taip pat galima akiavimo būdu dauginti rožes.

Birželį pasėtas našlaites, saulutes, neužmirštuoles rugpjūčio pabaigoje reikėtų susodinti į nuolatinę vietą gėlyne.

Laikas apsirūpinti sėklomis

Rugpjūtis – tinkamas metas dauginti ir persodinti daugiametes gėles.

Šiuo metu reikėtų nepamiršti laistyti žydinčias gėles, iki rugpjūčio vidurio tręšti jas azoto trąšomis. Vėliau tinka tik fosforas, kalis, mikroelementai ar skystos organinės trąšos.

Rugpjūtį orai dar gana šilti, tad jei trūksta drėgmės, apskritai visus dekoratyvinius augalus būtina laistyti bei, žinoma, prižiūrėti.

Reikėtų nuolat šalinti nužydėjusius žiedus, purenti dirvą, naikinti piktžoles, tręšti kompleksinėmis trąšomis su didesniu kalio ir fosforo kiekiu, purkšti nuo ligų bei kenkėjų.
Ši mėnesį laikas rinkti vienmečių, dvimečių ir kai kurių daugiamečių gėlių sėklas.

Nuo rugpjūčio vidurio taip pat galima sodinti įvairius spygliuočius. Geriausia pirkti išaugintus vazonuose ar konteineriuose, nes tokius augalus patogiausia pasodinti, jie lengvai prigyja.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS