Spygliuočių „debesėliai“ – sodybų puošmena | KaunoDiena.lt

SPYGLIUOČIŲ "DEBESĖLIAI" – SODYBŲ PUOŠMENA

Rytietiško stiliaus sodams būdingi augalai su žaliomis spyglių pagalvėlėmis vis dažniau įsikuria ir mūsų sodybose ar bent užkariauja mūsų širdis. Tokių augalų galima įsigyti daugelyje specializuotų prekyviečių. Tačiau nuo jų pirkimo dažną sulaiko kaina, svyruojanti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

Reikia kantrybės ir žinių

Formuoti tankius spyglių kuokštus šakų galuose, romantiškai vadinamus "debesėliais", gali bandyti kiekvienas. Reikia tik laiko, kantrybės ir šiek tiek žinių.

Lengviausia "debesėlius" formuoti iš tujų, puskiparisių, kadagių ir kukmedžių. Patrumpinus bet kurią šakelę, ji puikiai atžels ir karpant sutankės. Daugiau žinių reikia karpant egles ir pušis. Pušys "debesėliams" formuoti naudojamos dažniau.

Tam tinka visos pušys, tačiau patartina rinktis turinčias trumpesnius spyglius. Tinkamiausios – kalninė, suktaspyglė ir įvairios pušų veislės, augančios nelabai tankiu, tačiau kompaktišku krūmu ar medeliu.

"Debesėliais" puikiausiai galima formuoti ir paprastąją, mūsų miškuose augančią pušį. Rytietiško stiliaus augalui sukurti labai tinkama jos veislė "Watereri".

Pirmiausia reikia iškirpti visas augalą tankinančias, besikryžiuojančias, silpnas, slepiančias pagrindinį stiebą šakas.

Galima ir išlankstyti

Kurias stambesnes šakeles palikti, priklauso tik nuo įsivaizduojamos galutinės augalo išvaizdos. Nukirptų šakų žaizdų užtepti nereikia, nes vasarą išsiskiriantys sakai greitai sukietėja ir netrukus puikiai jas užtraukia.

Karpomų pušų šakas dar galima ir atitinkamai išlankstyti, naudojant specialias vielutes ar minkštas virvutes bei kuolelius.

Pušys gali būti formuojamos keletą kartų per metus. Svarbiausia taisyklė – kerpamos ar laužomos tik jaunos šiųmetės šakelės, dar vadinamos ūgliais.

Pušys, kaip ir eglės, neturi miegančių pumpurų, todėl nukirpus senesnę šakelę jie neišaugs ir šakelė nudžius. Formuojant "debesėlį" taip pat gali būti išlaužiami atitinkami pumpurai.
Pirmąjį pušų "debesėlių" formavimą galima pradėti jau pavasario viduryje, kol dar nepradėję sprogti pumpurai.

Galima išlaužti rankomis

Nereikalingi pumpurai išlaužiami rankomis. Panaikinus vidurinįjį, dažnai stambiausią pumpurą, esantį kiekvieno ūglio pumpurų grupelės viduryje, bus pristabdytas augalo stiebimasis į viršų.
Išlaužus šoninius pumpurus ir palikus vidurinį, augalas sparčiau augs į viršų. Verta žinoti, kad ant apatinių ūglių dažnai susiformuoja tik po vieną pumpurą.

Jo nereikėtų išlaužti, nes nauji pumpurai nebesusiformuos ir šakelė nudžius. Patariama sulaukti, kol išaugs ūglis ir tada jį formuoti.

Antrąkart pušis gali būti formuojama pradėjus augti ūgliams, kai spygliai prie jų dar yra prigludę. Gegužės pabaiga birželio pirmoji pusė yra pats tinkamiausias tam laikas.
Formuojama taip pat rankomis, nulaužiant ūglio dalį – tik viršūnę, pusę ar net du trečdalius. Priklausomai nuo to, kokio tankumo pušies "debesėlio" pageidaujama.
Bet kuriuo atveju aplink lūžio vietą susiformuos nauji pumpurai, iš kurių vėl išaugs nauji ūgliai. Juos taip pat reikėtų formuoti.

Karpyti – kasmet

Jei kuris iš ūglių nereikalingas, jį galima išlaužti visai – toje vietoje nauji pumpurai nesiformuos. Svarbu nepamiršti, kad viršutinėje augalo dalyje ūgliai užauga ilgesni nei apatinėje. Pastaruosius reikėtų trumpinti mažiau, nulaužiant tik pačią viršūnėlę, o pačių silpniausių reikėtų visai netrumpinti.

Trečiąkart formuoti patartina tada, kai ūgliai ir jų spygliai jau užaugę, tačiau patys ūgliai – dar žalios spalvos. Tam naudojamas sekatorius, žirklės ar kitas aštrus įrankis, nes norimų pašalinti dalių šerdis jau pradeda medėti.

Nugenėjus augalą, pjūvių vietose pumpurai susiformuos, tačiau nauji ūgliai išaugs tik kitą pavasarį.

Liepos antroje pusėje, kai ūglių žievė jau parudavusi, o viršūnėje visiškai susiformavę pumpurai, karpyti augalo nebereikėtų. Geriau palaukti kitų metų.
Formuoti pušies "debesėlius" galima pradėti nuo bet kurio etapo. Tik reikia nepamirškite augalo karpyti kasmet.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS