Tokijuje pražydo sakuros | KaunoDiena.lt

TOKIJUJE PRAŽYDO SAKUROS

  • 0

Tokijuje oficialiai prasidėjo pavasaris: Japonijos meteorologijos agentūra šeštadienį paskelbė sakurų žydėjimo laikotarpio pradžią, o žmonės pradeda ruošiasi dalyvauti iškylose po žiedais apsipylusiais medžiais.

Sinoptikai, stebintys medžius Jasukunio šventykloje, nurodė, kad sostinėje jau išsiskleidė pirmieji žiedai. Šis įvykis pradeda dvi savaites trunkantį sezoną, per kurį Tokijo parkai, šventyklų kiemai, mokyklos ir gatvės nusidažo rausvai ir baltai, pražydus šalyje paplitusioms kelių rūšių vyšnioms.

Meteorologijos agentūra nurodė, kad šiemet pirmieji žiedai išsprogo devyniomis dienomis anksčiau nei vidutiniškai.

„Šilta vasario pabaiga ir kovo pradžia paspartino pumpurų augimą“, – žurnalistams sakė vienas agentūros pareigūnas. Jo žodžius palydėjo Tokijo centre esančioje Jasukunio šventykloje buvusių lankytojų džiaugsmingi šūksniai.

Atskirose vietovėse sakurų žydėjimas oficialiai paskelbiamas, kai ant stebimo medžio pražysta keli žiedai. Pirmosios sakuros pražysta kovą pietinėje Kiūšiū saloje, o žydėjimas tęsiasi iki gegužės, kai vyšnių medžiai pražysta šiauriausioje Hokaido saloje.

Inspektoriai medžius tikrina kartą per dieną, tačiau pradėjus sprogti pumpurams medžiai tikrinami dukart per dieną.

Informacija apie tai, kur yra medis indikatorius, yra griežtai saugoma, kad būtų išvengta pokštų.

Žinia apie pražydusias sakuras iškart atsidūrė nacionalinės žiniasklaidos dėmesio centre: naujienų agentūra „Jiji Press“ paskelbė skubų pranešimą, o meteorologinių prognozių kompanijos varžosi, kuri iš jų tiksliausiai nuspės pirmųjų žiedų pasirodymą didžiuosiuose miestuose.

Vyšnios Tokijuje labiausiai sužydės maždaug po savaitės. Sostinės parkai šiuo metų laiku virsta didžiulėmis iškylų gamtoje aikštelėmis.

Japonijos meteorologijos agentūra stebi sakuras nuo 1953 metų, tačiau moksliškai nustatyti, kada jos pražys, vis dar sunku.

Smarkios liūtys gali pažeisti trapius žiedus, o dėl užslinkusių šaltų orų sakuros kartais ima žydėti vėliau.

Taip nutikus, turistams ir vietiniams, suplanavusiems keliones į Tokiją maždaug tuo metu, kai turi žydėti sakuros, belieka tik graužtis nagus.

Tuo metu Tokijo parkuose jau pilna žmonių: draugai, šeimų nariai ir bendradarbiai stengiasi užimti geriausias vietas, ant žolės tiesia plastikinius patiesalus ir pradeda ilgus vakarėlius po rožiniais žiedais pasipuošusiais medžiais.

Šalies parkuose ir restoranuose būna pilna žmonių, o vietos kompanijos neatsilieka nuo tendencijų ir gamina įvairias prekes, susijusias su sakuromis – pradedant rožinėmis alaus skardinėmis, baigiant žiedų formos saldainiais.

Ši žydėjimo šventė ateina, kai Japonijoje prasideda nauji verslo metai. Tada daugelis universitetų absolventų gauna pirmuosius darbus, o jų vyresni kolegos pereina į naujas pareigas.

Japonijos kultūroje labai vertinami šie tobuli, bet trapūs žiedai, kurių trumpalaikiškumas – jie žydi vos savaitę – laikomas priminimu apie gyvenimo trapumą.

GALERIJA

  • Tokijuje pražydo sakuros
  • Tokijuje pražydo sakuros
  • Tokijuje pražydo sakuros
Scanpix nuotr.
Gairės: sakūros, Tokijas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS