Turtingos vedlės Marijos patirtys – ir ringuose, ir kasdienybėje | KaunoDiena.lt

TURTINGOS VEDLĖS MARIJOS PATIRTYS – IR RINGUOSE, IR KASDIENYBĖJE

Visažinis guglas negali atsakyti, kas yra šuns vedlys, tačiau tuoj pat sureaguoja į klausimą, kas yra hendleris (ang. handler). Iš tikrųjų šuns vedlys ir hendleris reiškia tą patį. Taigi kas tie šunų vedliai?

Painiojame sąvokas

Kinologai, šunų veisėjai, dresuotojai, teisėjai ringuose ir kt. puikiai žino, kas yra šuns vedlys, kur jį galima pamatyti, o štai eilinis kaunietis ar kaunietė, pakalbinti gatvėje, negalėjo tiksliai atsakyti į šį klausimą. Dažniausia buvo teigiama, kad tai  akluosius vedžiojantys šunys.

Pasak kinologų, dažniausiai geriausiai pristato teisėjams šunis būtent jų vedliai. Įgudęs vedlys labai greitai perpranta net ir jam beveik nepažįstamo šuns temperamentą, išmano veislės standartus, moka parodyti teisėjams šuns anatomijos pranašumus, paslėpti trūkumus geriau nei pats gyvūno šeimininkas. Daugiau apie šunų vedlius galima sužinoti Lietuvos kinologų mėgėjų sąjungos klubo, "Rekso" ir panašios paskirties svetainėse internete, kur netgi kviečiama užsirašyti į įvairaus amžiaus žmonėms (net ir vaikams) skirtas šunų vedlių pamokėles, tačiau mūsų skaitytojams bus suprantamesnis šuns vedlio vaidmuo, pakalbinus vieną iš jų.

Lėmė atsitiktinumas

Štai klaipėdietė Marija Zemlianskaja, nors ir nuo vaikystės namuose turėjo įvairių gyvūnų, rimtai susidomėjo šunimis, jų demonstravimu ringuose vėliau, kai visai atsitiktinai užsuko į Klaipėdos lengvosios atletikos maniežą. "Ten vyko įvairių veislių šunų paroda. Tai, ką joje pamačiau, paliko gilų įspūdį – pradėjau domėtis tokiais renginiais. Ypač patiko stebėti, kaip parodų ringuose demonstruojami šunys. Jutau, kad ir aš noriu tai daryti – pamėginau treniruoti savo šunelį. Pavyko. Ir štai 2007 m. man demonstruojant parodoje pinčerį (tai buvo ne mano šuo) šiam nedidukam šuneliui pavyko laimėti gražiausio Lietuvos šuns titulą", – prisiminė savo, kaip vedlės, karjeros pradžią Marija.

Pasidomėjus, ar Marijai teko demonstruoti ringuose, pavyzdžiui, dabar madingus vižlus, ji tai patvirtino. "Pavyzdžiui, pasaulinėje šunų parodoje Helsinkyje mano demonstruotas Jolitos Glambockaitės vižlas Zafiras 2014 m. tapo geriausiu savo veislės atstovu, t.y. pasaulio čempionu ir geriausiu veislės atstovu. Tai, beje, mano mylimiausias Jolitos vižlas, su kuriuo turime ypatingą ryšį, užsimezgusį nuo pirmos pažinties su šiuo šunimi. Žodžiu, meilė iš pirmo žvilgsnio. Ji tęsiasi ir dabar. Štai šiemet Europos čempionate Varšuvoje Zafiras tapo nugalėtoju Europos veteranų klasėje", – pasidžiaugė Marija.

Auga Zafiro pamaina?

Marija didžiuojasi ir J.Glambockaitės veislyno atstovu Ric of Berzoru. Šio šuns karjerą vedlė pradėjo nuo jo pasirodymų jaunimo klasėje. Ric of Berzoras, kurio savininkai yra Larija ir Vladimiras Larionovai, tapęs Baltijos jaunimo čempionu, sėkmingai startavo ringuose suaugusiųjų klasėje.

Bet kuriuo atveju ringe svarbiausia yra žmogaus ryšys su šunimi. Ir to ryšio paslaptis geriausiai žino vedlys.

"Šį šunį treniruoju kiekvieną savaitę, ruošdama pasirodymams ringuose. Su juo sėkmingai debiutavome čempionų klasėje Amsterdame vykusioje pasaulinėje šunų parodoje, o Varšuvoje vykusiame Europos čempionate Ric of Berzoras pateko į gražiausių šunų šešetuką, nors buvo pats jauniausias savo klasėje. Didžiuojuosi ir vasarą Molėtuose vykusioje tarptautinėje šunų parodoje gautu aukštu šio šuns įvertinimu – jis pelnė geriausio veislės atstovo titulą. Tas titulas itin brangus, nes buvo suteiktas teisėjaujant garsiam ekspertui iš Vengrijos, iš kur kilusi ši šunų veislė.

Būtinas bendras darbas

Ar vedliams suteikiamos kokios nors kategorijos, kai jų demonstruojami šunys pelno aukštus įvertinimus parodose? Kada jie tampa profesionalais? "Nėra jokių kategorijų ir negaliu pasakyti, kur ta riba tarp vedlio mėgėjo ir profesionalo. Mūsų gebėjimus vertina parodinių šunų savininkai. Geras vardas ir šunų šeimininkų pasitikėjimas vedlio uždirbamas ringuose. Atrodo, kad man tai pavyko", – šyptelėjo pašnekovė.

Marija, per dešimtmetį pelniusi puikios vedlės vardą, gauna daugybę pasiūlymų demonstruoti parodose šunis. "Yra šunų, kuriuos demonstruoju ringuose nuo mažylių iki jaunimo, suaugusiųjų ir net senjorų grupės. Taip susikuria artimas ryšys tarp manęs ir šuns ir tai turi teigiamos įtakos parodose demonstruojant šunį. Beje, vienas toks iki šiol mano demonstruojamas ringuose šuo jau yra 23 kartus tapęs čempionu įvairaus rango varžybose. Žinoma, tokią sėkmę lemia ne vien mano gebėjimai – tai bendro darbo su demonstruojamo šuns šeimininku rezultatas", – tvirtina vedlė.

Žino paslaptis

Į klausimą, ar yra skirtumas, kokios veislės atstovą tenka demonstruoti ringe, Marija atsakė, kad taip, yra. Juolab kad ir kiekvienoje parodoje aplinka kita, ir emocijos varžybų metu skirtingos, ir dar daugybė kitų faktorių lemia sėkmę. Tačiau demonstruoti aktyvių veislių šunų atstovus nėra paprasta. Pavyzdžiui, vižlui pastovėti ramiai kelias minutes, kol jį vertina ringo teisėjas, – nemažas iššūkis. Šios veislės atstovai tampa ramesni sulaukę dvejų metų amžiaus. Bet ir tai nebūtinai. Mat vižlai labai skiriasi savo būdu.

Marija parodose demonstruoja ne tik svetimus šunis, bet ir parodo savo veislyno atstovus – kinų kuoduotuosius ir persų kurtus, kurie labiau žinomi saliukio pavadinimu. Pasak pašnekovės, kiekvienas šuns šeimininkas gali būti savo šuns vedliu, tačiau dažniausiai ši pareiga patikima vedliui, kuris geriau išmano, ką ir kaip reikia daryti ringe, kaip pakelti šuns nuotaiką, parodyti geriausias veislės savybes. Be to, šunys, kaip vaikai, gali pradėti rodyti ringe savo šeimininkui ožius, o štai svetimo žmogaus jie klauso labiau. Tačiau bet kuriuo atveju ringe svarbiausia yra žmogaus ryšys su šunimi. Ir to ryšio paslaptis geriausiai žino vedlys.

Pasitikėjimą pelnė darbu

Marija daugybę kartu demonstravo ringuose šunis, kurie yra vieni tituluočiausių Baltijos šalyse ir gerai žinomi Europoje. Tokie šunys patikimi ne kiekvienam vedliui, o pelniusiam šunų šeimininkų pasitikėjimą. Jį pelnyti nelengva – reikia daug mokytis, dirbti su šunimis. "Man teko daug keliauti po pasaulį, semiantis žinių įvairiose šalyse. Pavyzdžiui, esu dirbusi įvairiuose veislynuose Danijoje, Makedonijoje ar net Indijoje. Beje, iš pastarosios šalies parsivežiau savo pirmą saliukio veislės kalytę, kuri tapo mano veislyno, kuriame veisiami šios veislės šuniukai, pradžia.

Beje, mano pačios kinų kuoduotoji kalytė Happy Victory Epocha 2016 m. pelnė Gražiausio metų šuns titulą Veteranų klasėje. Po metų ta pati kalytė tapo tokio paties titulo trečios vietos laimėtoja. Priminsiu, kad Gražiausio šuns titulas – didžiausias metų įvertinimas, nes sumuojami visi konkrečių metų parodų rezultatai. Metų pabaigoje renkamas geriausias šuo – pretendentas į Gražiausio šuns titulą. Jis renkamas iš visų veislių geriausių atstovų jauno, suaugusio ir veteranų klasėse", – aiškino Marija.

Svajoja apie mokyklėlę vaikams

Marija, kaip vedlė, didžiuojasi ir škotų terjeru Hacker Juodas Aksomas (savininkai Diana Čeprackytė ir Romanas Korabliovas), kuris 2015 m. pelnė Gražiausio škotų terjero titulą. Tokį titulą yra pelnęs Marijos, kaip vedlės, Maltos bišonas Amplua Uh That Jazz, 2015 m. tapęs gražiausiu Lietuvos jaunu šunimi, o 2016 m. – gražiausiu suaugusiu šunimi. "Šis šunelis ir aš gyvename skirtinguose miestuose, todėl nedažnai turime galimybę treniruotis drauge. Šiuo atveju didelius namų darbus atliko Maltos bišono savininkai iš Šiaulių – Ginta Pilipuitienė su Žydrūnu. Kartu džiaugiuosi ir didžiuojuosi tais šunų šeimininkais – mano mokiniais, kurie sėkmingai demonstruoja savo augintinius ringuose. Mat ne kiekvienas šeimininkas pasiryžta pats išbėgti į ringą, nes ne visi gali įveikti jaudulį, scenos baimę.

Norėčiau, kad šiemet išsipildytų mano svajonė įkurti pirmąją jaunųjų vedlių mokyklą Klaipėdoje, kurioje norėčiau perduoti savo žinias ir patirtį vaikams – būsimiems šunų vedliams. O kaip ir ko mokyti – žinau, nes jau ne vienus metus mokau šunų šeimininkus, kaip demonstruoti savo augintinius, kartu su jais važinėju po parodas", – kalbėjo neseniai savo gimtadienį atšventusi Marija. Ta proga palinkėkime jai visokeriopos sėkmės, ypač – steigiant jaunųjų vedlių mokyklėlę.

GALERIJA

  • Marija su gražuoliu Maltos bišonu Amplua Uh That Jazz Norvegijoje skynė pergales.
  • 2012 m.: kai Marijos veislyne „Magma“ gimęs kinų kuoduotasis Status Quo <span style=color:red;>(šuns savininkai Aleksandra ir Sergejus Gračiovai)</span> Rumunijoje vykusiame Europos čempionate tapo nugalėtoju Jaunimo klasėje, šuns vedlė Marija braukė džiaugsmo ašaras.
  • Turtingos vedlės Marijos patirtys – ir ringuose, ir kasdienybėje
  • Turtingos vedlės Marijos patirtys – ir ringuose, ir kasdienybėje
  • Turtingos vedlės Marijos patirtys – ir ringuose, ir kasdienybėje
S. Polujektovo, Jelenos Carik, Marijos Zemlianskajos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

zelemunčikas

Vadinkit,kaip norit ar handleriais,ar footleriais,bet gyvūnai abiejuose pavadėlio galuose vienodai intelektualūs.

Vadim

Vau !!! Cia tai nustebino

Klausimas autorei

Ar vedlė patyrusi ar turtinga?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS