Uodų sezonas: ką daryti, kad mažas įgėlimas nevirstų didele problema | KaunoDiena.lt

UODŲ SEZONAS: KĄ DARYTI, KAD MAŽAS ĮGĖLIMAS NEVIRSTŲ DIDELE PROBLEMA

  • 0

Prasideda uodų sezonas. Kaip nuo jų apsisaugoti LNK žurnalistė Sandra Vilimaitė kalbėjosi su vaistininke Jovita Alekniene.

– Kuo uodų, mašalų įkandimai pavojingi? O gal jie nepavojingi?

– Iš tiesų jeigu tai yra vienas nedidelis įkandimas ir žmogus nėra alergiškas, tai visiškai nepavojingas dalykas, tik svarbu nekasyti. Čia pagrindinė taisyklė – nekasyti. Nes kasant didėja pats paraudimas, ištinsta, vieta pasidaro karšta, gali atsirasti žaizdelė, žaizdelė gali užsikrėsti, atsirasti infekcija, ir iš mažo įgėlimo gali pasidaryti didelė problema. O šiaip žmonėms, kurie yra alergiški, tai yra gan pavojinga, nes jiems stipriai tinsta sukąstos galūnės ir jeigu yra daugiau įkandimu, tai yra labai nekomfortiška.

– Kaip galima saugotis? Aišku, repelentai, visiems yra tai žinoma, o kažkokie natūralūs būdai?

– Tai iš natūralių būdų pats populiariausias būtų eteriniai aliejai. Tai labai populiaru ir vaikams. Eterinis aliejus saugo. Puikiai galima naudoti citrinžolių, eukaliptų praskiestą, levandų. Cheminis repelentas, galbūt, jeigu stipriai nesportuojama, neaktyviai leidžiamas laikas gamtoje, gali laikyti visą dieną ir saugoti nuo uodų, o eterinį aliejų reikėtų vis iš naujo patepti kas kelias valandas.

– Bet ar nėra riebalo jausmo, kai tuo aliejumi įsitepi?

– Iš tiesų jo daug nereikia ir, taip, gali būti riebalo jausmas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O kiek jo tepti, lašelį užtenka ar išsiteplioti kuo riebiau?

– Iš tiesų eterinio aliejaus daug ir nepritepsi. Jeigu visą kūną ištepsi eteriniu aliejumi, labai nemaloniai jausiesi, tikriausiai jau ir skonis burnoj jausis nuo kvapo intensyvumo. Tepti reikia tas vietas, kur yra plona oda ir kur dažniausiai gelia uodai – tai yra riešai, čiurnos, rankos.

– Vaikams irgi galima naudoti eterinius aliejus?

– Taip, bet vaikų, kūdikių netepti tiesiogiai, geriausia pakabinti kur nors prie vežimėlio, lopšelio ar tai žolelių, ar tai eterinių aliejų ant kažko užlašinti ir taip juos saugoti.

Čia pagrindinė taisyklė – nekasyti. Nes kasant didėja pats paraudimas, ištinsta, vieta pasidaro karšta, gali atsirasti žaizdelė, žaizdelė gali užsikrėsti, atsirasti infekcija, ir iš mažo įgėlimo gali pasidaryti didelė problema.

– Nuo kada galima tepti vaikus?

– Turime repelentų, kuriuos galima tepti nuo 3 metų.

– O ką daryti, jeigu jau sukandžiojo, nespėjome nei eteriniais aliejais pasitepti, nei repelento turim. Ką tada daryti?

– Iš tiesų, jeigu daug sukando ir nėra alergijos, galima tiesiog pašaldyti paprastu šaltu kompresu, iš šaldymo kameros ką nors išėmus, ramunėlių kompresą galima padaryti, nes mažina ir tinimą, ir niežėjimą. Taip pat galima imtis rimtesnių priemonių – turime greitai veikiančių antichistamininių tepalų, tai yra priešalerginiai tepalai, kurie mažina uždegimą, patinimą, niežėjimą. O jeigu alergija stipri – gerti vaistus nuo alergijos.

– Galima sakyti, kad tie tepalai bus veiksmingiausi, mažinant niežėjimą?

– Jie tikrai veiksmingiausi vien dėl to, kad greičiausiai suveiks.

– Kiek reikia iškentėti, kad tas niežėjimas neįsisiautėtų? Nes įkanda, atrodo, niežti, labai norisi pasikasyti. Kiek reikia pakentėti? Kitą dieną jau nebeniežtės, jeigu vieną dieną nesikasysi?

– Iš tiesų tai nereikia kentėti, galima iškart patepti. Įkando, pradeda niežėti, tepat iš karto ir pamirštat, o sekančią dieną jau ten nieko nebėra.

– Grįžtant prie repelentų – kaip juos reikia teisingai purkšti? Negalima ant veido tiesiai purkšti, ant rankų purkšti, veidą tepti, ant kitų vietų purkšti?

– Iš tiesų yra repelentai įvairūs. Pavyzdžiui, būtina paskaityti ką rašo apie cheminius repelentus. Nes vienus galima ant drabužių purkšti, kiti gali drabužyje padaryti skylę arba pakeisti spalvą. Tai jeigu purškiamas ant odos, reikia purkšti tas vietas, kur matysis. Jeigu kelnės dengia kojas, tai jų purkšti nereikia, nes tada uodai nesugels. Purškiam viską, kas yra atvira. O tiesiai ant veido nepurškiam. Reiktų purkšti į delnus, truputį paskirstyti tarp delnų ir švelniai patepti veidą.

– Kalbant apie natūralius dalykus, kuo galima būtų teptis nuo uodų? Kai kurie sako banano žieve, citrina – ar yra tame tiesos?

– Iš tiesių tai nėra patikrinti dalykai, jokių medicininių įrodymų apie banano žieves ir citriną nėra, bet jeigu padeda, tikrai galima naudoti, sau niekaip nepakenksi. Jeigu žmogui padeda banano žieve pasitepus vaikščiot, gal tai pritraukia kitus vabzdžius, bet gal uodai nesugels. Tačiau iš tokių natūralesnių būdų būtų eteriniai aliejai, žvakės, ką galima aplinkui padėti.

– Uodai, mašalai, erkės… Ar kiekvienam reikia skirtingo repelento, ar užteks vieno, kuris apsaugos nuo visų?

– Turime ir tokių repelentų, kurie apsaugo nuo visų iškart.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS