Ekspertas: moksleivius masiškai reikia pradėti mokyti bendrauti su robotais | KaunoDiena.lt

EKSPERTAS: MOKSLEIVIUS MASIŠKAI REIKIA PRADĖTI MOKYTI BENDRAUTI SU ROBOTAIS

  • 3

Tam, kad Lietuvoje būtų dar sparčiau vystomos inovacijos ir jos būtų pastebimos pasaulyje, reikia investuoti į jaunosios kartos švietimą, Lietuvos inovacijų istorijai ir dabarčiai skirtoje konferencijoje kalbėjo technologijų srities ekspertai.

Lietuvos lazerių asociacijos vykdantysis direktorius Petras Balkevičius konferencijoje pabrėžė, kad Lietuvos inovacijų ateitis daug priklauso nuo švietimo sistemos – ją svarbu keisti, kad vaikai būtų motyvuoti mokytis, o mokytojai – kokybiškai mokyti.

P. Balkevičius sakė labai teigiamai vertinantis, kad viena iš svarbiausių viešai pristatytų idėjų Lietuvai yra mokytojo specialybės padarymas prestižine.

„Tačiau ši profesija negali būti prestižinė prastoje sistemoje. Dėl to pokyčiai turės būto kompleksiniai. Vaikai, mokęsi technologiniuose būreliuose, išmoksta norėti matyti rezultatą. Kartu su mokytojų prestižo didėjimu, daugės ir tokių vaikų, kurie bus motyvuoti“, – įsitikinęs P. Balkevičius.

Interneto plėtros Lietuvoje pradininkas, Kauno technologijų universiteto garbės daktaras Laimutis Telksnys teigė, kad informacinės technologijos (IT) svarbios gerovės puoselėjimui, šalies ekonomikai.

„Žmonija sensta, Lietuvos visuomenė – taip pat. Darbuotojų mažėja, išgyvename, iš kur jų atsivežti. Senyvi žmonės lieka gana vieniši. Ką daryti? Reikia pasitelkti IT. Žmogaus brangiausias turtas yra sveikata. Dabar daug IT pritaikyta sveikatos priežiūrai ir stebėjimui. Robotai padės mums bendrauti. Dar reikėtų, kad galėtume su jais šnekėti lietuviškai. Robotai lankstūs, klusnūs, kantrūs, greitai dirbantys, nepavargstantys ir, kol kas, nestreikuojantys“, – kalbėjo L. Telksnys.

Vaikai, mokęsi technologiniuose būreliuose, išmoksta norėti matyti rezultatą. Kartu su mokytojų prestižo didėjimu, daugės ir tokių vaikų, kurie bus motyvuoti.

Tam, kad tokios, pasaulyje vis paklausesnės, technologijos būtų vystomos Lietuvoje, reikia rengti naują inovatyvią kartą, kuri po dešimt ar keliolikos metų dirbs su robotais.

„Reikia apmokyti mokytojus, aprūpinti mokyklas robotais, patikrinti mokyklose siūlomų priemonių tinkamumą. Mokyklose jau reikia masiškai mokyti ne dirbti su kompiuteriais, o bendrauti su robotais, nes tai jiems teks daryti ateityje“, – vardijo L. Telksnys.

ELTA primena, kad per pastarąjį šimtmetį padaryti reikšmingi lietuvių išradimai ketvirtadienį pagerbiami Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros organizuotoje konferencijoje. Joje aptariama ir dabartinė Lietuvos inovacijų padėtis bei galimybės jas skatinti ateityje. Konferencija skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

chi chi

jo, dabar kas antras žodis yra ,,tipo" arba ,,iš esmės".

Juos iš viso

reikia mokyti bendrauti ir kalbėti.Masiškai neturi iškalbos-net paprasčiausio knygos turinio nesugeba suprantamai atpasakoti

Taip

Ne su robotais o si žmonėmis mokinkit bendrauti gerbti vyresnius,mokytojus ,suaugusius ,o po to tik šlamštu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS