Kinija pasistatys greičiausią pasaulyje vėjo tunelį | KaunoDiena.lt

KINIJA PASISTATYS GREIČIAUSIĄ PASAULYJE VĖJO TUNELĮ

  • 0

Kinija paskelbė statanti greičiausią pasaulyje vėjo tunelį, skirtą bandyti naujos kartos ypač greitiems lėktuvams.

Tačiau šis įrenginys taip pat galėtų naudojamas hipergarsinių raketų technologijoms vystyti.

Per bandymus vėjo tuneliuose tiriama, kaip oro srautas apteka kietus objektus. Naudodamiesi per tokius bandymus surinktais duomenimis inžinieriai gali pagerinti objektų dinamiką ir sumažinti apkrovas, atsirandančias skrendant dideliu greičiu.

Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ apie naująjį įrenginį paskelbė pirmadienį vakare ir nurodė, kad tai bus „greičiausias pasaulyje hipergarsinis vėjo tunelis“.

„265 metrų ilgio tunelis galės būti naudojamas bandyti hipergarsiniams orlaiviams, galintiems skrieti iki 25 machų (30 625 km/val.) greičiu – 25 kartus greičiau už garsą“, – agentūros pranešime cituojamas Valstybinės aukštos temperatūros dujų dinamikos laboratorijos prie Kinijos mokslų akademijos tyrėjas Han Guilai.

Palyginimui, šiuolaikiniai greičiausi viršgarsiniai naikintuvai gali skrieti apie 2,5 macho greičiu.

Šiuo metu karybos srityje pažangiausios valstybės lenktyniauja kurdamos naujos kartos hipergarsinius ginklus – pradedant raketomis ir žvalgybos lėktuvais, baigiant elektromagnetinėmis patrankomis. Tikimasi, kad tokia ginkluotė leistų apeiti įprastas gynybos sistemas.

Anksčiau šį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per savo metinį pranešimą paskelbė, kad jo šalis sukūrė naujos kartos „neįveikiamų“ hipergarsinių raketų. Ši žinia sukėlė JAV ir kitų NATO šalių pasipiktinimą.

Nors ekspertai labai skeptiškai vertina Rusijos pažangą šioje srityje, JAV pareigūnai pastarosiomis savaitėmis reiškė nuogąstavimų dėl potencialiai grėsmę keliančios hipergarsinės ginkluotės, prie kurios priskiriami aparatai, galintys skrieti bent penkiskart greičiau už garsą.

Tokie ginklai gali apeiti įprastas priešraketinės gynybos sistemas, nes gali keisti kryptį skrisdami, o ne skrieti iš anksto nuspėjama balistine trajektorija kaip įprastos raketos. Dėl šios priežasties hipergarsinius aparatus daug sunkiau sekti ir perimti.

Japonijoje leidžiamas žurnalas „Diplomat“ paskelbė, kad Kinija taip pat sukūrė ir pernai išbandė naujo tipo hipergarsinę raketą DF-17.

Nors Pentagonas nerimauja dėl hipergarsinių ginklų, pačios Jungtinės Valstijos tokias sistemas kuria jau daug metų.

JAV oro pajėgos nurodė, kad 2012 metais išbandyta sparnuotoji raketa „X-51A Waverider“ gali skrieti didesniu kaip 6 machų (5 800 km/val.) greičiu.

„Xinhua“ pranešime sakoma, kad Kinijos mokslų akademija jau išbandė vieną hipergarsinį aparatą šiuo metu naudojamame vėjo tunelyje, kuriame oro srauto greitis siekė „5–9 machus“.

„Naujasis vėjo tunelis padės plėtoti hipergarsinių technologijų inžineriją, atkartojant ekstremalių hipergarsinių skrydžių aplinką. Jeigu per bandymus žemėje bus aptikta trūkumų, jie bus pašalinti prieš pradedant bandomuosius skrydžius“, – „Xinhua“ citavo Han Guilai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS