Kosmoso misijos gimsta ir Lietuvoje | KaunoDiena.lt

KOSMOSO MISIJOS GIMSTA IR LIETUVOJE

  • 5

Šiuo metu orbitoje skrieja trečiasis Lietuvos kosminis palydovas - Lituanica SAT-2. Šį nuostabų palydovą su raketiniu varikliu sukūrė Nanoavionikos komanda bei Vilniaus universitetas.

Mokslininkai nori pažinti mūsų planetos atmosferą ir suprasti joje vykstančius reiškinius. Ištirti žemutinius sluoksnius nėra sudėtinga – galime naudoti lėktuvus ar helio pripildytus meteorologinius balionus. Tačiau paprasti būdai pasibaigia sulig 40 kilometrų aukščiu. Norint pakilti aukščiau, užduotis tampa galvosūkiu.

Vienas iš mažiausiai ištirtų sluoksnių yra žemutinė termosfera, esanti 200-300 km aukštyje. Iš vienos pusės tai jau beorė erdvė, kosmosas, iš kitos – oro molekulių dar yra ir jos stabdo palydovus, kurie galiausiai sudega dėl trinties. Išeitis atsirado prasidėjus mažųjų palydovų misijoms. Juk galima sukonstruoti mažus jutiklius. O mažyčiai palydovai yra žymiai pigesni ir jų galima paleisti visą spiečių!

„Kai yra daug palydovų, kurie pasklidę aplink visą Žemę, galima vienu metu matuoti įvairių charakteristikų pasiskirstymą tiek erdvėj, tiek laike. Ir įdomus šis eksperimentas tuo, kad elektrinės, cheminės ir kitos charakteristikos bus pirmą kartą tiriamos naudojant daugybę palydovų, tame tarpe ir mūsų“ – pasakoja Lituanica SAT-2 kūrėjas Laurynas Mačiulis.

Palydovo kūrėjai papasakojo, kad palydovą galima perprogramuoti, nusiųsti naujus algoritmus ir atlikti bandymus. Lituanica SAT-2 yra skrendanti bandymų laboratorija kosmose. Palydovo jutikliai fiksuoja, kur yra Saulė, matuoja magnetinį Žemės lauką, o giroskopas matuoja palydovo sukimosį greitį. Šių jutiklių duomenys leidžia apskaičiuoti, kaip palydovas pasviręs, kaip jis sukasi. Vilniečiai mokosi jį pakreipti norima kryptimi.

Pirma istorijos dalis, štai čia:


Laida „Mokslo sriuba“ – ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9. 30 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – www.mokslosriuba.lt

GALERIJA

  • Kosmoso misijos gimsta ir Lietuvoje
  • Kosmoso misijos gimsta ir Lietuvoje
  • Kosmoso misijos gimsta ir Lietuvoje
Laidos "Mokslo sriuba" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Gerbiamieji, mūsų laikais, Žemę stebintys palydovai yra tiktai brangūs suaugusiųjų "žaisliukai"! Ar jie gali būti tikslingai panaudoti nežinant nieko apie TREČIĄJĮ BEI KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! NE! Juk dabartiniai palydovai, informaciją, iš abiejų Žemės pusrutulių,"suplaka" (sukergia) į vieną visumą?! Mat, Žemėje esantys meteorologiniai prietaisai, nėra griežtai atskirti pagal Žemės PUSRUTULIUS!? Ar palydovų kūrėjai žino, kad Šiauriniame Žemės pusrutulyje vyksta visiškai priešingi (Šiauriniame klimatas šyla, Pietiniame -šąla!) geofiziniai procesai? Ne! Tad kaip galima teisingai užprogramuoti palydovą!?! Ir kaip galima vėliau atskirti - kur kokio Žemės pusrutulio parodymai ?!

mes be jusu

kas tu toks kad isakinesi ka isvalyti mes jau turejom tokius kaip tu ir nieko gero tik nesamones gali kamandas duoti savo putleriui o cia esi mazas parsidavelis''''''''''''';;;;;;;;

valymas nuo Ananimu

zinok jeigu seimas pereis gyventi ikosmosa tave irgi issiusime mums zemeje taves nereikia tu pavojingas padaras tokiems tik su seimu kosmose
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS