Dirbtinis intelektas gydys vėžį? | KaunoDiena.lt

DIRBTINIS INTELEKTAS GYDYS VĖŽĮ?

  • 8

Per milijoną moterų Švedijoje kasmet užsirašo atlikti krūtų rentgeno tyrimą mamografiją. O jų rentgeno nuotraukas peržiūri ne vienas, o bent du specialistai, kad įsitikintų, jog niekas neliko nepastebėta. Tai – daug laiko reikalaujanti užduotis. Manoma, kad dirbtinis intelektas šiuos procesus gali pagreitinti, pasakojama LNK reportaže.

„Kaip turime jį naudoti, kam galime jį naudoti, koks poveikis bus, kai tai naudosime sveikatos priežiūroje, išbandžius dirbtinį intelektą šiame tyrime, tai tapo aiškiau“, – teigė Lundo universiteto diagnostinės radiologijos tyrėja Kristina Lang.  

Po pirmųjų tyrimų, atliktų su dirbtiniu intelektu, nustatyta, kad technologijos ne tik greičiau ištyrinėja radiologinio tyrimo rezultatus, bet ir efektyviau nustato krūtų vėžį.

„Pirmiausiai skaitome tyrimą be dirbtinio intelekto. Naudojamės savo pranašumu, kad galime matyti visą paveikslą, lyginti su kitomis rentgeno nuotraukomis ir analizuoti pagal pacientės sveikatos būklę. O tada įjungiame dirbtinio intelekto įrankį“, – aiškino  K. Lang.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tyrime, kuriame dalyvavo daugiau kaip 80 tūkst. moterų, mokslininkai naudoto dirbtinio intelekto programinę įrangą, kad įvertintų pacienčių, turinčių didelę riziką susirgti krūties vėžiu, būklę. Gydytojai dirbtinį intelektą naudojo kaip tam tikrą pagalbinę priemonę, kuri atkreipdavo dėmesį į įtartinus radinius, kuriuos reikėdavo tirti toliau.

„Įjungėme dirbtinį intelektą ir matome, kaip jis pažymėjo radinį ir įvertino jį 81 balu. Tai – aukštas balas. Tada patys analizuojame ir matome, kad tai iš tiesų yra subtilus darinys, kurį iš dallies dengia tankus audinys. Radome 5 mm vėžį. Tokioms pacientėms, kaip 82-ejų Elizabeth, ši technologija teikia vilčių, kad simptomai gali būti pastebėti anksčiau.

„Tikiuosi, kad galėsite anksčiau pastebėti sveikatos pokyčius, jog būtų galima labiau padėti“, – sakė moteris.

Mokslininkai įsitikinę, kad toks laiko taupymas gali būti gyvybiškai svarbus. Ypač medicinos įstaigose, kuriose trūksta darbuotojų.

„Mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse labai trūksta gydytojų. Taigi šie algoritmai, apmokyti pagal didelius duomenis, žinoma, gali labai daug ką pakeisti šioje srityje, kurioje nėra specialistų“, – teigė K. Lang.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2020 m. pasaulyje krūties vėžys buvo diagnozuotas daugiau kaip dviem milijonams moterų, o maždaug trečdalis jų nuo šios ligos mirė.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ponų išmislas

gal geriau nuo galvų pradėti?

Zurnaliuga

Tai gydymas ar diagnostika....eik galvyte pastikrinti...ir nieko jus nematote nei momogramoj nei echoskopu uzleist veziai krutu ir daug myrciu!!!

man tik įdomiausia, kodėl dirbtinis intelektas

neatsirado Romos imperijoj, ar dar ankščiau, nepiskit proto čmorikai, per maži pas jus by biai ir per siiauros py zdos, kad tokiom aukštom materijom bazarą varyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS