Mokslininkai teigia atradę baltymą, išsaugantį odos jaunystę | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAI TEIGIA ATRADĘ BALTYMĄ, IŠSAUGANTĮ ODOS JAUNYSTĘ

  • 1

Grožis gal ir paviršutiniškas dalykas, bet tiems, kurie suka galvas, kaip išlaikyti tą paviršių jaunatvišką, mokslininkai galbūt surado atsakymą – ląstelių konkurenciją skatinančio baltymo pavidalu.

Baltymas prozišku pavadinimu COL17A1 gal ir neprimena gyvybės šaltinio, tačiau naujas tyrimas rodytų, kad jis yra labai svarbus išsaugoti odos jaunatviškumui.

Baltymas skatina ląstelių konkurenciją, kuri labai svarbi gerai audinių būklei palaikyti. Konkurencija iš esmės reiškia, kad silpnesnės ląstelės išstumiamos, o stipresniųjų dalijimasis skatinamas.

„Pažeistas ar stresą išgyvenančias kamienines ląsteles kasdien mūsų odoje gali selektyviai eliminuoti sveikos kamieninės ląstelės“, – sakė tyrimui vadovavusi Tokijo medicinos ir odontologijos universiteto Kamieninių ląstelių biologijos fakulteto profesorė Emi Nishimura (Emi Nišimura).

Tačiau senstant COL17A1 ima trūkti. Tokį patį poveikį daro ir gerai žinomi jaunatviškos odos priešai – UV spinduliai ir kitokie streso veiksniai.

O kai ima trūkti COL17A1, dalijasi silpnesnės ląstelės ir oda tampa plonesnė, mažiau atspari pažeidimams, lėčiau gyjanti.

Ketvirtadienį žurnale „Nature“ dėstomos išvados yra paremtos tyrimais, per kuriuos bandymų objektu buvo pasirinktos pelių uodegos, turinčios daug panašumų su žmogaus oda.

Patvirtinusi COL17A1 svarbą, tyrėjų komanda nusprendė išsiaiškinti, ar galima iš naujo paskatinti šio baltymo gamybą, kai jo jau yra sumažėję. Iš esmės mokslininkai ieškojo medžiagų, galinčių sužadinti odoje prieš senėjimą nukreiptą procesą.

Jie išskyrė du cheminius junginius – Y27632 ir apocininą – ir išbandė juos su odos ląstelėmis. Rezultatai buvo teigiami.

„Tepant šiais vaistais gilias odos žaizdas, jos gijo reikšmingai sparčiau“, – rašoma straipsnyje.

Abu junginiai nurodo būdus, kaip „skatinti odos regeneraciją ir mažinti odos senėjimo požymius“, pridūrė autoriai.

„Nature“ straipsnio recenzijoje du Kolorado universiteto profesoriai rašė, kad ląstelių konkurencija anksčiau buvo nuodugniai tyrinėjama tik per bandymus su vaisinėmis muselėmis

Naujasis tyrimas „pateikia įrodymų, kad sveikos žinduolių ląstelės taip pat gali efektyviai iš naujo įsitvirtinti suaugusio (organizmo) audiniuose, pakeisdamos netinkamas ar pažeistas ląsteles“, – rašė Ganna Bilousova (Hana Bilousova) ir Jamesas DeGregori (Džeimsas DeGregoris).

Jie taip pat nurodė, kad „reikia tolesnių studijų ląstelių konkurencijos mechanizmams kituose audiniuose išsiaiškinti, taip pat nustatyti medžiagoms, galinčioms pakreipti priešinga linkme kitų organų senėjimą“.

E. Nishimura naujienų agentūrai AFP sakė, kad šie tyrimai galiausiai gali nuvesti prie tokių produktų kaip kremai ar tabletės, galintys sustabdyti odos būklės blogėjimą ir skatinti jos atsikūrimą.

„Bendradarbiausime su farmacijos ar kosmetikos kompanijomis dėl klinikinio šių cheminių medžiagų vartojimo“, – sakė ji.

Pasak E. Nishimuros, tolesnių tyrimų metu bus aiškinamasi, ar tokie patys procesai galėtų veikti kituose organizmo dalyse, kaip ir oda turinčiose epitelinių ląstelių.

„Dirbame ir su kitais epiteliniais organais, aiškindamiesi, (ar) panaši konkurencija gali sudaryti pagrindą ilgalaikiam audinių palaikymui“, – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zelemuncikas

Lietuviškas baltymo pavadinimas-sperma.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS