NASA paskelbė virš Beringo jūros praskriejusio bolido nuotraukų | KaunoDiena.lt

NASA PASKELBĖ VIRŠ BERINGO JŪROS PRASKRIEJUSIO BOLIDO NUOTRAUKŲ

  • 3

NASA penktadienį paskelbė nuotraukų, kuriose matyti didelis bolidas, gruodžio 18-ąją praskriejęs virš Beringo jūrose, bet kelis mėnesius likęs nepastebėtas.

Jo sprogimo energija vertinama apie 173 kilotonų – tai yra, jis buvo apie 10 kartų galingesnis negu Hirošimos miestą per Antrąjį pasaulinį karą sunaikinusios atominės bombos.

Tuojau po bolido suirimo atmosferoje padarytose nuotraukose matyti meteoro palikto dūmų pėdsako šešėlis ant tirštų debesų sluoksnio, pailgėjęs dėl tuo metu žemai buvusios saulės.

Pats meteoro pėdsakas buvo oranžinio atspalvio.

Nuotraukos buvo padarytos NASA prietaisais, sumontuotais Žemės stebėjimų palydove „Terra“.

Viena nuotrauka buvo padaryta 23 val. 50 min. Grinvičo laiku, o 23 val. 55 min. penkios iš devynių Plataus kampo spektroradiometro (MISR) kamerų padarė keletą nuotraukų, kurias NASA apjungė į GIF animaciją. Joje gerai matosi oranžinė meteoro „uodega“.

NASA apskaičiavo, kad meteoro kritimas įvyko apie 23 val. 48 min. Grinvičo laiku.

Meteorai yra nedideli kosminiai kūnai, įsirėžiantys į Žemės atmosferą, dėl didelės trinties smarkiai įkaistantys ir pradedantys skaisčiai švytėti. Didžiausieji iš jų vadinami bolidais.

Stambesni objektai gali ne visiškai suirti atmosferoje ir nukristi ant Žemės paviršiaus – jie vadinami meteoritais. Nėra žinoma, ar taip nutiko per incidentą virš Beringo jūros.

Virš Beringo jūros driokstelėjęs sprogimas buvo galingiausias nuo 2013 metais virš Rusijos Čeliabinsko miesto sprogusio meteorito. Pastarojo sprogimo galia buvo apie 440 kilotonų. Per tą incidentą buvo sužeista apie 1,5 tūkst. žmonių, daugiausiai nukentėjusių nuo sprogimo bangos išdaužytų langų šukių.

Gruodžio 18-osios sprogimas įvyko virš vandenų, už šimtų kilometrų nuo Rusijos pakrantės.

Jo pirmoji nuotrauka, padaryta vieno Japonijos meteorologinio palydovo, buvo paskelbta tik šią savaitę.

GALERIJA

  • NASA paskelbė virš Beringo jūros praskriejusio bolido nuotraukų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

F 1

ir tas ir tas 'bolidai' … .

LKL to F1

Nevykęs juokelis.

F 1

nu kaip bolidas su ratais atmosferoje vaziuoja…?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS