Nobelio premijų laureatai ragina užtikrinti prieigą prie patikimos informacijos | KaunoDiena.lt

NOBELIO PREMIJŲ LAUREATAI RAGINA UŽTIKRINTI PRIEIGĄ PRIE PATIKIMOS INFORMACIJOS

  • 0

Grupė iškilių mąstytojų, tarp kurių esama Nobelio premijų laureatų, pirmadienį paskelbė deklaraciją, ragindami užtikrinti interneto epochoje teisę gauti patikimą informaciją.

Tarp 25 asmenų, pasirašiusių Tarptautinę deklaraciją dėl informacijos ir demokratijos, yra ekonomistai Amartya Senas (Amartja Senas) ir Josephas Stiglitzas (Džozefas Stiglicas), Nobelio taikos premiją pelniusi Irano teisininkė ir žmogaus teisių aktyvistė Shirin Ebadi (Širin Ebadi), taip pat Nobelio literatūros premijos laureatas rašytojas Mario Vargasas Llosa (Marijus Vargasas Liosa).

„Raginame geros valios lyderius visuose žemynuose imtis veiksmų, kad būtų stiprinami demokratiniai modeliai ir atviri vieši debatai, per kuriuos piliečiai gali priimti sprendimus, remdamiesi faktais“, – sakoma grupės pranešime.

Jie argumentuoja, kad „pasaulinė informacijos ir ryšių erdvė“ yra bendras gėris, kuris „turi būti saugomas, siekiant sustiprinti saviraiškos ir pažiūrų laisvę“.

„Žmonės turi fundamentalią teisę gauti informaciją, kuri yra laisvai renkama, apdorojama ir platinama, remiantis įsipareigojimo tiesai, požiūrių pliuralizmo principams ir racionaliems faktų nustatymo metodams“, – pridūrė deklaracijos autoriai.

Dokumente prašoma pagalbos iš pasaulio lyderių, įskaitant JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą), dažnai kritikuojantį „netikras naujienas“, bet reguliariai kaltinamą faktų iškraipymu.

Pasaulio lyderiai turėtų išreikšti poziciją šiuo klausimu, kai susirinks į lapkričio 11–13 dienomis Paryžiuje vyksiantį „Taikos forumą“, paragino signatarai.

Ši deklaracija buvo parengta per du mėnesius, vadovaujant Sh. Ebadi ir Christophe'ui Deloire'ui (Kristofui Deluarui), Paryžiuje įsikūrusios žiniasklaidos laisvės ir žurnalistų teisių gynimo organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) vadovui.

Tarp kitų signatarų yra buvęs Senegalo prezidentas Abdou Dioufas (Abdu Diufas), Kinijos teisininkas ir žmogaus teisių aktyvistas Teng Biao ir politologas Francis Fukuyama (Frensis Fukujama).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS