Televizininkų įspėjimas: vaikai skęsta skaitmeninio „šlamštmaisčio“ liūne | KaunoDiena.lt

TELEVIZININKŲ ĮSPĖJIMAS: VAIKAI SKĘSTA SKAITMENINIO „ŠLAMŠTMAISČIO“ LIŪNE

  • 0

Vaikai vis labiau grimzta į „picos ir saldėsių“ vizualinio atitikmens skaitmeniniuose „Laukiniuose Vakaruose“ liūną, įspėja vienų iš populiariausių pasaulyje televizijos programų vaikams kūrėjai.

„YouTube“ Amerikoje paveržiant iš „Disney“ mylimiausio prekės ženklo tarp vaikų titulą, o srautinio siuntimo milžinėms skatinant besaikį žiūrėjimą, esama pavojaus, kad visa vaikų karta užaugs vartodama „kultūrinį šlamštmaistį“, sako jie. 

Visuomeniniai transliuotojai, tokie, kaip britų BBC ar amerikiečių PBS, yra vieni iš paskutinių bastionų, „besirūpinančių vaikais ir tėvais“ šioje industrijoje, kur vis labiau įsigali interneto milžinai ir žaislų bei vaizdo žaidimų gamintojai, buvo konstatuota savaitgalį Kanuose Prancūzijos Rivjeroje vykusiame vaikams ir jaunimui skirto pramoginio turinio rinkos lyderių susitikime. 

Keli renginio „MIPJunior“ pranešėjai įspėjo, kad vaikų gerovei pavojų kelia jiems prieinamas netinkamas turinys ir „algoritmai, skirti maksimaliam pelnui gauti“.

Šie debatai surengti JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) grasinant apkarpyti PBS biudžetą, o Prancūzijos vyriausybei priėmus kontroversišką sprendimą priversti vaikų kanalą „France 4“ persikelti į internetą, nepaisant tyrimai duomenų, kad 8 iš 10 vaikų vis dar daugiausia žiūri televiziją.

Turime dabar apie tai kalbėti, nes juk nenorėtume po dešimties metų savęs klausti: ką padarėme savo vaikams?

BBC vaikų kanalų tinklo ir interneto turinio vadovė Alice Webb (Elis Veb) sakė, kad „YouTube“ „neįtikėtinas populiarumas tarp vaikų paskatino tik prasidedančius didelio masto debatus apie žiūrėjimo laiką ir tai, kiek saugios ar tinkamos vaikams yra skirtingos platformos“. 

„YouTube“ – ne jaunesniems nei 13 metų

Anot A. Webb, „YouTube“ nėra platforma, tinkama jaunesniems nei 13 metų vaikams.

Praėjusiais metais A. Webb naujienų agentūrai AFP sakė, jog turint omenyje, kad daugelis vaikus prižiūrinčių asmenų leidžia mažyliams daug laiko praleisti įsmeigus akis į ekranus, technologijų ir pramogų pramonės turėtų atsakingiau vertinti į savo poveikį mažamečiams.

„Turime dabar apie tai kalbėti, nes juk nenorėtume po dešimties metų savęs klausti: ką padarėme savo vaikams?“ – sakė ji.

Luca Milano (Luka Milanas) iš Italijos tinklo „Rai Kids“ sakė, kad visuomeniniams transliuotojams tenka labai svarbus vaidmuo rūpinantis vaikų saugumu ir užtikrinant, kad jie nebūtų išnaudojami.   

„Be jų vaikams taptų neprieinamas joks originalesnis ar akiratį plečiantis šviečiamojo pobūdžio turinys“, – sakė jis, kaip pavyzdžius pateikdamas „Rai Kids“ naują televizijos mini serialą „Jams“ – pirmąjį serialą, skirtą seksualinio  priekabiavimo temai, taip pat animacinę dramą „Andra and Tati“, pasakojančią apie Aušvico-Birkenau nacių mirties stovykloje išgyvenusias dvi seseris.  

Tiphaine de Raguenel (Tifen de Ragenel) iš „France 4“ sakė, kad visuomeniniai transliuotojai grumiasi su „komercinio šlamšto“ cunamiu.

„Jei norite, kad vaikai mėgtų daržoves, labai sunku tai pasiekti, jei aplink juos – vien pica ir saldėsiai“, – sakė jis.

Skaitmeniniai „Laukiniai Vakarai“

Dar niekada anksčiau nebuvo taip svarbu turėti „saugią erdvę sveikam turiniui“ aplinkoje, panašioje į skaitmeninius „Laukinius Vakarus“, sakė BBC vaikų animacijos vadovė Jackie Edwards (Džeki Edvards). 

Jos viršininkė A. Webb tvirtino, kad visuomeniniai transliuotojai ne tik nustato kokybės standartus, bet ir „užtikrina tam tikrą pusiausvyrą, klestint skaitmeninio pasaulio informaciniams burbulams“.

„Kai ieškote vieno konkretaus dalyko, randate daug to paties dalyko variantų... Taigi, esame tam, kad užtikrintume platų akiratį, veiksmų laisvę, galimybes ir originalumą“, – sakė ji.

„Ne mano darbas baksnoti pirštu, bet esama daugybės laidų, niekada nesulauksiančių komercinės sėkmės, nes jos neturi žaislo, kuris su jomis asocijuotųsi“, – sakė A. Webb.

BBC planuoja ketvirtadalį vaikų programų biudžeto skirti skaitmeniniam turiniui, sakė ji. A.Webb paminėjo naują telefono programėlę „CBBC Buzz“, kurią palygino su „šiuolaikine teptuko ir kartoninio vamzdelio nuo tualetinio popieriaus ritinėlio versija, skatinančia vaikų kūrybiškumą“.

Vis dėlto A. Webb pridūrė, kad transliuotojas ketina sukurti mažiau laidų, tačiau jos bus „didesnės, kad būtų pastebėtos ir padarytų didesnį poveikį“ perpildytame skaitmeniniame pasaulyje.

„Svarbu užtikrinti, kad vaikai pamatytų iš tiesų svarbias laidas“, – pažymėjo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS