Išbandykite: užtruksite porą valandų, o maisto pasiruošite visai savaitei | KaunoDiena.lt

IŠBANDYKITE: UŽTRUKSITE PORĄ VALANDŲ, O MAISTO PASIRUOŠITE VISAI SAVAITEI

  • 3

Įsibėgėjus intensyviai rudeniškai dienotvarkei, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė, „Kekava“ ambasadorė Kristina Pišniukaitė siūlo sekmadienio vakarą pasigaminti maisto visai savaitei.

Pagal tinklaraštininkės siūlomą metodą tai užtruks vos kelias valandas, bet artimiausiomis darbo dienomis nebereikės galvoti, ką valgyti, o tai reiškia, kad po darbo dienos išvengsite varginančio apsipirkimo prekybos centruose ir kasdieninės maisto ruošos.

Kaip intensyviu periodu neišprotėti?

„Maisto pasiruošimas visai savaitei iš anksto – tikras išsigelbėjimas tiems, kieno gyvenimo ritmas toks, jog laiko kasdienei gamybai nelieka. Pasigamindami savaitei išvengsite greitojo maisto, pusfabrikačių ir išlaidavimo restoranuose. Ir, žinoma, maitinsitės daug sveikiau“, – sako K. Pišniukaitė.

Anot jos, jeigu šaldytuve turėsite keptą viščiuką, virtas kruopas ir daržoves – sveiką patiekalą į lėkštę susimesite per minutę ir tai taps kur kas draugiškesnė alternatyva tiek sveikatai, tiek piniginei, nei maistas iš greito maisto restoranų.

„Net ir labiausiai įtemptomis dienomis jūsų mityba gali išlikti sveika ir subalansuota. Be to, iš tų pačių produktų galima pagaminti labai įvairių patiekalų. Norint išvengti monotonijos, siūlau gaminti ne konkrečius patiekalus, bet paruošti produktus, kurie ilgai laikosi šaldytuve. Toks gamybos būdas leidžia kasdien labai greitai ir lengvai susikurti tokį patiekalą, kokio tuo metu norisi“, – paaiškina tinklaraštininkė.

Planuoja ne tik vakarienę

Norint maksimaliai sutaupyti laiko, K. Pišniukaitė pataria produktus į priekį ruošti ne tik vakarienei, bet ir pietums, pusryčiams ar net užkandžiams.

Jos rekomenduojamą maisto savaitei kombinaciją sudaro: kepta višta (tinka vartoti 3-4 d.), virti kiaušiniai (7 d.), keptos saldžiosios bulvės (4 d.), virti rudieji ryžiai (5 d.), humusas (5 d.), padažas (7 d.), energijos rutuliukai (7 d.), cukinijų makaronai (3 d.), morkos, pjaustytos lazdelėmis (15 d.), plauti špinatai (3-4 d.), avokadai.

„Nors šiuos produktus galima pasiruošti ir susiplanuoti visiems dienos valgymams, tačiau kada ir ką konkrečiai valgysite, yra jūsų pasirinkimas. Mano siūlomą valgymo planą galima drąsiai adaptuoti savo poreikiams bei derinti prie šaldytuvo ar spintelių turinio“, – pataria K. Pišniukaitė.

Pusryčių metu ji pataria rinktis virtus kiaušinius, įvairius sumuštinius, vietoje sviesto naudoti trintą avokadą ar humusą, ant viršaus – vištieną, kiaušinius arba daržoves. Užkandžiams siūloma rinktis energijos rutuliukus, humusą su morkų lazdelėmis, sumuštinį ar virtą kiaušinį.

Pietums ir vakarienei tinka vištiena su garnyru ir daržovėmis. Šiuos produktus galima sumesti ir į dubenį – pasigaminti salotas iš špinatų ar kitų daržovių su vištiena arba kiaušiniais, pagardinant iš anksto pagamintu padažu. Tais pačiais produktais galima papildyti kruopų dubenėlį. Savaitės pabaigoje likusius produktus patariama sumaišyti keptuvėje su virtais ryžiais ir trumpai apkepti. 

Išskirtinis dėmesys pagrindiniam produktui

Maisto tinklaraštininkės teigimu, vištienai, pagrindiniam savaitės mitybos ingredientui, vertėtų skirti daugiausiai dėmesio.

„Savaitės meniu produktams reikėtų skirti didesnį dėmesį, ypač mėsai. Nepaisant to, kad kokybišką vištieną reikia rinktis visada, bet tais atvejais, kai ją valgyti planuojama ne vieną kartą, derėtų skirti išskirtinį dėmesį – todėl patarčiau rinktis vištą, kuri buvo užauginta be antibiotikų“, – sako maisto tinklaraščio autorė.

Ji įvardija ir paprastą, daug laiko nereikalaujantį, vištienos paruošimo receptą: „Gamindami vištieną pašalinkite vištos nugaros kaulą, paguldytą vištą įtrinkite mėgstamais prieskoniais, aptepkite sviestu arba aliejumi ir kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie vieną valandą.“

Išsirinkti kokybišką produktą – nesudėtinga

Kokybiškos vištienos pasirinkimas nereikalauja daug laiko, tam ypač padeda produktų ženklinimas.

„Net skubančiam žmogui, renkantis vištieną prekybos centre, nereikia skirti daug pastangų pastebėti aktualią produkto kokybės informaciją. Ženklelis ant pakuotės „Užauginta be antibiotikų" garantuoja kokybę – patvirtina, kad augdamos vištos iš viso nebuvo lesinamos antibiotikais. Taip pat informuoja apie tai, kad puoselėjame visavertę vištų mitybą ir investuojame į kuo natūralesnes jų augimo sąlygas, todėl galime garantuoti, kad vartotojai parduotuvių lentynose gali pasirinkti itin aukštos kokybės vištieną“, – sako paukštyno „Kekava“ valdybos narys Saulius Petkevičius.

K. Pišniukaitė pataria rinktis būtent vištieną, nes ją tinka valgyti ne tik pietums ir vakarienei, bet ir pusryčiams ant sumuštinių. Pasak jos, ši paukštiena ne tik puikiai tinka įvairiems patiekalams, bet ir papildo dienos racioną baltymais.

Trys patiekalų idėjos, kurias rekomenduoja K. Pišniukaitė:

1. Bowlsas – ryžiai + vištiena + ridikėliai + špinatai + cukinijos makaronai + humusas + sezamo sėklos.

2. Vištiena + saldžios bulvės + špinatai.

3. Salotos – špinatai + vištiena + ridikėliai + avokadas + padažas.

GALERIJA

  • Išbandykite: užtruksite porą valandų, o maisto pasiruošite visai savaitei
  • Išbandykite: užtruksite porą valandų, o maisto pasiruošite visai savaitei
Pranešimo autorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

geresnis ir pigesnis variantas

Kasdien pasigaminu sviezio maisto- po darbo grizus iskepti kepsneli, pasigaminti salotu visiskai neuztrunka daug laiko. Stengiuosi, kad maisto neliktu kitai dienai nebent rytojui, ne daugiau.

Vištos

Foto-tyliu kaip atrodo. Plauti špinatai... kaip parasys tai griuk!!!!

Klausimas

O kas tas "Bowlsas"? O kas tie "energijos rutuliukai"?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS