J. Šmidtienę vyras lepina sekmadienio pusryčiais (receptai) | KaunoDiena.lt

J. ŠMIDTIENĘ VYRAS LEPINA SEKMADIENIO PUSRYČIAIS (RECEPTAI)

  • 6

Po žinomos kaunietės Jolantos Šmidtienės namų stogu darniai gyvena net devyni žmonės – keturios kartos. "Sicilietiška šeimynėlė! – juokiasi Jolanta ir prisipažįsta, kad į virtuvę užsuka retai. – Vienvaldė jos šeimininkė – mano mama, kuriai jau 92-eji. Jei tenka gaminti man, darau tai, kas greita arba kas gražu."

Kažin ar yra kauniečių, kurie nepažinotų šios sumanymų pilnos, energingos, visada besišypsančios moters. J.Šmidtienė – nuostabių Kauno Kalėdų eglučių idėjų autorė, Metų kaunietės titulu apdovanota veikli moteris, meno galerijos "Balta" savininkė ir pasaulinį pripažinimą pelniusi tekstilininkė. Didžiosios Britanijos siuvinėtojų gildijos "Art of Stitch" narė, dar studijų metais sukūrusi autorinę siuvinėjimo techniką, kurios dygsnių raštai gula ne audiniuose, o skrodžia erdves.

"Esu laimės kūdikis. Per fuksą prasibroviau į pasaulį: tėvai manęs neplanavo – sesė ir brolis gerokai vyresni. Turiu puikią šeimą, būrį draugų, nuostabų darbą, kurio ir darbu vadinti negaliu, – man jis labai patinka. Sėkmė neaplenkia, jei esi savo rogėse, o gal dėl to, kad kaip mažas vaikas džiaugiuosi kiekviena smulkmena, stengiuosi į viską žiūrėti labai paprastai, lengvai, optimistiškai. Juk problemos duotos tam, kad jas įveiktum ir eitum tolyn", – sako nuolat laiko stokojanti pašnekovė.

Menininkė prisipažįsta į virtuvę užsukanti retai. "Kūrybiniai atradimai man mielesni už kulinarinius, – juokiasi J.Šmidtienė. – Bet juk esu mama, žmona, tad tenka kartais gaminti – įsiprašau įleidžiama į virtuvę. Mano gaminimo principas – arba greitai, arba gražiai. "

Kai kuriuos receptus Jolanta perėmė iš šviesaus atminimo anytos, o kai ką – iš puikiai gaminančios mamos. Pirmenybę ji teikia natūralumui: dažniausiai gamina paprastus, greitai paruošiamus patiekalus iš vieno dviejų produktų, visada atsižvelgia į sezoniškumą ir vengia primakaluotų gaminių – neaišku, kokie produktai sudėti, sunku pajausti tikrą, natūralų skonį. Todėl labiau nei kepti kotletai, įvairūs suktinukai, žemaitiški blynai jai patinka kepta žuvis, virta, bet ne kepta vištiena.

"Mano pagrindiniai prieskoniai – druska ir pipirai, vasarą dar naudoju šviežių žolelių mišinį. Neseniai atradau karį – juo gardinu vištieną, – pasakoja tekstilininkė. – Miltiniai, virtų ar šviežių bulvių patiekalai, batonas, bandelės – ne man. Jei duona, tai tik tikra kaimiška, bet ir jos valgau nedaug. O gaminti cepelinus ar koldūnus man prilygsta rūsčiausiai bausmei."

Šelmiškai primerkusi akis Jolanta prisipažįsta turinti vieną didelę silpnybę – pyragėlius su daug daug kremo. Jis gali būti zefyrinis, grietinėlės, bet dar geriau – riebus sviestinis. Diena be pyragaičio – prastesnės nebūna!

"Pyragėlių pati nedarau – perku, o štai visų artimųjų gimtadieniams tortą tradiciškai darau aš: biskvitas, plakta grietinėlė, uogos. Paprastas, bet jam neprilygsta joks pirktinis – žinai, ką valgai, jokios chemijos, nuostabus skonis, – sako Jolanta, kuri kiekvieną kartą darydama šį tortą improvizuoja: deda vieną ar kelis biskvito sluoksnius, vietoje uogų naudoja konservuotus persikus, ant jų užlieja želė sluoksnį. – Grietinėlė būtinai tik puri ir jos turi būti didelė pusnis!"

Menininkė giriasi nestokojanti mylinčio vyro Roberto dėmesio: kiekvieną savaitgalį sutuoktinis jai iškepa ir į lovą atneša blynelius. Blyneliai nepaprasti – alaus tešlos, kurios receptą jis stropiai saugo ir niekam neišduoda.

"Lėkštėje – penki blyneliai, viduryje kupstas grietinės ir uogienės, puodelis kavos ir būtinai taurė itališko putojančio vyno – jau 32 metai tai mano sekmadienio pusryčiai. Jaučiuosi devintame danguje. Bijau, užsiauginsiu lašinukus, bet atsispirti negaliu – tai vyro investicija į mano gerą nuotaiką, laimę!" – juokiasi menininkė.

Labai gražiai ir labai greitai, arba Apkepas su cukinijomis

1 nedidelė cukinija,

2 svogūnai,

3 pomidorai,

2 kiaušiniai,

1 šaukštas grietinės,

druskos,

pipirų,

krapų,

sviesto ar aliejaus.

Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite plokščiais gabaliukais, svogūnus – kubeliais, pomidorus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Riebaluose pakepinkite svogūnus, cukiniją, kol jos gabaliukai pasidarys permatomi, bet nesuteš. Tada ant viršaus sudėkite pomidorus, pabarstykite smulkintais krapais. Kiaušinį išplakite su grietine ir prieskoniais, užpilkite ant daržovių. Keptuvę uždenkite dangčiu ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol kiaušinių masė sukietės. Patiekalas išeina labai meniškas – ryškus, spalvotas. Jolanta jo paviršių dar išpiešia raštais pomidorų padažu.

Labai gražu, arba Vištiena su kariu

1 višta,

½ pakelio makaronų (spagečių),

2–3 šaukštai grietinės,

šaukštelis aštraus kario,

druskos,

pipirų,

100 g sviesto.

Išvirkite vištą, supjaustykite gabaliukais ir pakepinkite įkaitintame svieste. Kai ji gražiai apskrus, užpilkite padažą iš kelių šaukštų sultinio ir grietinės, kuriame įmaišykite karį, druską, pipirus. Kelias minutes patroškinkite ant lėtos ugnies, kol padažas virs oranžinės spalvos kremu. Atskirai išvirkite makaronus. Lėkštėje iš makaronų suformuokite lizdelį, į kurį įdėkite vištienos kario.

Labai greitai, arba Varškės apkepas

400 g varškės,

4 kiaušiniai,

4 šaukštai manų kruopų,

4 šaukštai cukraus,

200 g grietinės,

100 g atšaldyto sviesto,

žiupsnelis vanilinio cukraus.

Varškę ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinių tryniais. Įmaišykite manų kruopas ir iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus. Kas nori, gali įberti mirkytų razinų, obuolių ar bananų gabaliukų. Kepimo formą ištepkite sviestu. Supilkite tešlą, išlyginkite jos paviršių. Sviestą supjaustykite plonomis lazdelėmis ir jas sukiškite į tešlą. Jos viršų aptepkite grietine. Apkepą kepkite 40 min. iki 120 °C įkaitintoje orkaitėje arba iki jo viršuje susidariusi kreminė masė taps gražios auksinės spalvos. Skanu valgyti karštą ir šaltą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

vyras

dūchas :P

to :)

Kauno dienoje tikrai nedaug. Manau, kad daugelis įstengtų :).

:)

Kiek kainuoja issipirkt toki glusa straipsneli?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS