Kalėdos kitaip: keptas viščiukas su klevų sirupu | KaunoDiena.lt

KALĖDOS KITAIP: KEPTAS VIŠČIUKAS SU KLEVŲ SIRUPU

  • 1

Skaičiuojant paskutines dienas prieš šventes, ne vienam galvos skausmu tampa klausimas, kuo vaišinti svečius. Pastebima, kad vis daugiau šeimininkų nori nustebinti artimuosius naujais skoniais, kurie didžiosioms metų šventėms suteiktų prabangos. Tradiciniai patiekalai taip pat nepamirštami, bet juos bandoma praturtinti išskirtiniais ingredientais.

Nuolatos naujų skonių ieškantis virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pažymi, kad per didžiąsias metų šventes vis drąsiau eksperimentuojama su tradiciniais patiekalais. Ne išimtis – keptas viščiukas, kuris puikuojasi ant dažno lietuvio kalėdinių vaišių stalo.

„Keptas viščiukas – puikus vaišių stalo akcentas, be kurio daugelis neįsivaizduoja šv. Kalėdų. Šio patiekalo populiarumą lemia trys esminiai dalykai: skanu, sveika, lengva paruošti. O ir eksperimentuoti su viščiuko mėsa gan paprasta. Reikia tik atrasti tinkamus derinius ir štai – tradicinis patiekalas netradiciškai“, – sako R. Bolgovas.

Tiems, kurie per Kalėdas svečius nori nustebinti egzotiškais skoniais, žinomas šefas rekomenduoja su klevų sirupu keptą viščiuką. „Šiame patiekale susipina skirtingi skoniai: nuo švelnaus aštrumo pereiname prie gaivaus saldumo. Klevų sirupas – natūralus saldiklis, viščiukui suteikiantis karamelės ir vanilės prieskonį. O išskirtinio švelnaus aštrumo sukursime marinatui naudodami imbierą“, – pasakoja R. Bolgovas.

Kaip jis pažymi, prie šio patiekalo puikiausiai tiks keptas ananasas. Juolab, kad per žiemos šventes ruošiama patiekalų ir ant grilio. Todėl R. Bolgovas siūlo keptą viščiuką patiekti su ant grotelių keptu ananasu.

Viščiukui paruošti reikės:

Viščiuko – 1 vnt.

Klevų sirupo – 4 valgomųjų šaukštų

Druskos – 1 arbatinio šaukštelio

Maltų pipirų mišinio – žiupsnelio

Imbiero šaknies – 25 g

Rozmarino – 1 šakelės

Apelsino – 1 vnt. (žievelės)

Česnako – 4 skiltelių

Granatų sėklų – saujos

Paruošimas:

Šviežią viščiuką perpjauname per krūtinėlę pusiau. Į trintuvą dedame druską, pipirus, imbiero šaknį, rozmariną, apelsino žievelę bei česnako skilteles ir sutriname iki vientisos masės. Paruošta prieskonių mase įtriname iš visų pusių viščiuką ir paliekame šaldytuve per naktį marinuotis. Prieš valandą iki kepimo išimame viščiuką iš šaldytuvo ir perpus perpjautas jo dalis surišame su siūlu. Patepame klevų sirupu ir dedame į kepimo skardą. Norintiems dar įvairesnių skonių R. Bolgovas rekomenduoja prie klevų sirupo pridėti apelsino sulčių bei 2 valgomuosius šaukštus sūraus sojų padažo. Paruoštą viščiuką dedame į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 1,5 val. Paruošiame ananasą: pašaliname kotą ir supjaustome į keturias dalis. Dedame ant grilio grotelių ir kepame, kol apskrus.

Skanaus!

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

T

Kai apsisiksite nuo savo fsntaziju tada cua nebekursite laikrascio

SUSIJUSIOS NAUJIENOS