Iš kartos į kartą keliaujantis močiutės morkų pyragas | KaunoDiena.lt

IŠ KARTOS Į KARTĄ KELIAUJANTIS MOČIUTĖS MORKŲ PYRAGAS

  • 1

Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – tai ilgus metus gyvuojantys šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma.

Būtent tokį, iš kartos į kartą keliaujantį šeimos receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomšas“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma.

Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotos pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų, rašoma pranešime spaudai. Tačiau jos ir pasakiškai gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol. Paskatintos močiutės ilgesio ir įkvėptos nepaprastos jos gyvenimo istorijos seserys sukūrė senelei dedikuotą jautrų dokumentinį filmą „Močiute, Guten Tag!“. Lietuvos kino teatruose jis pasirodys nuo sausio 12 d., o belaukdamos premjeros seserys Samulionytės dalinasi močiutės pyrago receptu ir kviečia jį išbandyti visus smaližius.

Seserys Samulionytės pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė. 

Pyragas „Močiutės zomšas“

Reikės:

5 kiaušinių;

3 didesnių morkų;

pakelio margarino;

1,5 stiklinės cukraus;

porcijos grietinės (vidutinio indelio dydžio);

stiklinės kefyro;

pusės šaukštelio sodos;

miltų.

Gaminimas. Suplakite 5 kiaušinius. Į plakinį įpilkite 1,5 stiklinės cukraus. Į kiaušinių plakinį su cukrumi, įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite. Ištirpinkite 200 g margarino arba sviesto, jį atvėsinkite. Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnės morkas. Sutarkuotas morkas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos. Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę. Pyragą kepkite apie 45-60 min.

Filmo „Močiute, Guten Tag!“ autorės ir pyragą atkūrusi „Crustum“ kepykla dovanoja akciją – visi filmo žiūrovai į kepyklėlė užsukę su filmo bilietu ir užsisakę morkų pyrago „Zomšas“, bus nemokamai pavaišinti kava.

Dokumentiniame filme „Močiute, Guten Tag!“ seserys Samulionytės leisis į močiutės praeitį, kupiną neatsakytų klausimų. Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu klausimų tik daugės, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitvers tylos siena. Filme žiūrovų drauge su seserimis Samulionytėmis lauks intriguojanti kelionė, kur keliaujama dvejomis kryptimis: kito žmogaus ir savęs link.

Filmo „Močiute, Guten Tag!“ premjera įvyks sausio 12 d. kino teatruose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Tačiau nekantriausieji dokumentinę istoriją galės pamatyti jau sausio 10-ąją išankstinėje premjeroje „Forum Cinemas Vingis“ kino teatre Vilniuje.

Beje,  sausio 12-14 d., visą savaitgalį, į filmą „Močiute, Guten Tag!“ anūkų atlydėtos močiutės šį filmą žiūrės nemokamai. Ši akcija vyks kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“, „Pasaka“ ir „Skalvija“ Vilniuje, taip pat „Forum Cinemas“ Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

 

GALERIJA

  • Vilma ir Jūratė Samulionytės
  • Iš kartos į kartą keliaujantis močiutės morkų pyragas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Regina

kiek reikia miltų šiam pyragui?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS