Pyragas, kuriuo mėgautis galima be sąžinės graužaties (receptas) | KaunoDiena.lt

PYRAGAS, KURIUO MĖGAUTIS GALIMA BE SĄŽINĖS GRAUŽATIES (RECEPTAS)

  • 0

Sočių švenčių pasekmė – ne tik veržiantys drabužiai, bet ir smegenis spaudžiantis klausimas: ką valgyti, kad svoris ne augtų, bet kristų? Kas padėtų tapti lieknesniems, tačiau nesumažintų jėgų, padėtų išlikti žvaliems ir energingiems? Sveiko maisto propaguotojų atsakymas – avižos arba avižų dribsniai.

„Avižos priskiriamos maistingiausiųjų produktų sąrašui. Jos yra puikus skaidulų šaltinis, be to, turi daugiau baltymų nei dauguma kitų kruopų. Avižose gausu magnio, fosforo, geležies, cinko, kitų mineralų ir vitaminų. Dažnai vartojant avižas, gali sumažėti cholesterolio lygis, o tai reiškia – rizika sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Šios kruopos ar stambūs jų dribsniai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, tad sumažėja cukrinio diabeto rizika. Dėl avižose esančių skaidulų pavalgę jų ilgiau jaučiamas sotumas, todėl mažiau užkandžiaujama. Būtent tai lemia, kad suvartojate mažiau kalorijų ir lieknėjate“, – tvirtina tinklaraščio „Lieknos Bitės“ kūrėjos Indrė ir Gabrielė.

Jos taip pat primena, kad avižų vartojimas – tai puikus būdas reguliuoti pilvo bėdas. Nuo vidurių užkietėjimo kenčia daug žmonių, o tarp jų ir ypač jautrios šiai problemai žmonių grupės – vaikai, nėščiosios.

„Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad kūdikiui avižos, kaip vienas iš pirmųjų jo gyvenime produktų, gali sumažinti riziką sirgti astma vaikystėje. Todėl mes manome, kad avižų dribsniai yra puikus pasirinkimas kūdikiams, kuriems visų grūdo dalių avižos yra dar per sunkus maistas“, – atkreipia dėmesį tinklaraštininkės.

Avižų dribsniai puikiai tinka ir vyresniems vaikams, kurie vos spėję atsibusti jau prašo pusryčių. Juos derėtų rinktis ne su pridėtiniu cukrumi ir sintetiniais priedais, bet paprastus stambius avižų dribsnius ir juos gardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis ar, jei mėgstate, daržovėmis.

Norintiems dar labiau vaikus palepinti tėvams, jos siūlo iš vakaro iškepti nesudėtingus avižinius pyragus iš natūralių produktų – avižų, riešutų, sėklų, džiovintų vaisių, taip pat su medumi ar bananais, natūraliomis datulėmis – tai padeda išvengti pridėtinio rafinuoto cukraus. 

Dar vienas „Lieknų Bičių“ patarimas: jei turite galimybę, rinkitės ekologiškus produktus, kad būtumėte dar ramesni dėl vartojamo produkto saugumo.

„Suaugusiems siūlome nepatingėti eksperimentuoti. Vietoj indo su baltais kviečių miltais virtuvėje turėkite įvairaus rupumo avižinių dribsnių, kuriuos dėkite kepdami blynelius, keksiukus, sausainius ar sūrius patiekalus – kotletus, dribsniuose apvoliotus mėsos ar žuvies kepsnelius. Taip jūsų patiekalas įgys daugiau maistinės vertės. Toks maistas tiks ir glitimo netoleruojantiems asmenims, nes avižose jo nėra“, – aiškina jaunos mamos, subūrusios didelį būrį sveikos mitybos gerbėjų.

Avižinis pusryčių pyragas be pridėtinio cukraus

Jums reikės:

300 ml avižinių dribsnių;

200 ml speltos miltų;

3 prinokusių bananų;

60 g sviesto;

1 kiaušinio;

žiupsnio druskos ir cinamono;

1 a. š. kepimo miltelių.

Visus ingredientus supilame į virtuvinį kombainą, gerai suplakame ir kepame iki 180 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS