Šaldyti vitaminai – visus metus: tirštųjų kokteilių iš uogų receptai | KaunoDiena.lt

ŠALDYTI VITAMINAI – VISUS METUS: TIRŠTŲJŲ KOKTEILIŲ IŠ UOGŲ RECEPTAI

  • 0

Prabėgus didžiosioms žiemos šventėms, dažnas sausio pradžią pasitinkame apsunkę.

Maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad įvairių vaisių ir uogų kokteiliai – pats tinkamiausias maistas, siekiant atsigauti po švenčių maratono ir pagelbėti savo organizmui sugrįžti prie įprasto sveikesnės mitybos rėžimo.

Miško uogų asorti – gervuogės, avietės ir serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų uogų žmogaus sveikatai naudingiausi yra juodieji serbentai, kuriuose ypač daug taip reikalingo vitamino C. Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, tirštieji kokteiliai iš juodųjų serbentų – puikus pasirinkimas, tačiau juos gaminant, šias uogas drąsiai galima keisti raudonaisiais ar baltaisiais serbentais, rašoma pranešime spaudai.

„Jei norite pasigaminti gardų ir organizmą atgaivinsiantį kokteilį, patarčiau rinktis skaniausias miško uogas – gervuoges, avietes, juoduosius, raudonuosius arba baltuosius serbentus. Raudonieji iš visų serbentų rūšių yra rūgščiausi, tačiau jie ne mažiau gardūs bei sveiki kaip ir baltieji serbentai. Svarbiausia tai, kad šaldyti serbentai nepraranda maistingųjų medžiagų, todėl ruošti tirštuosius kokteilius galima dar iš vasarą pririnktų gėrybių“, – pasakoja prekybos tinklo IKI A. Rasmussen ir dalinasi keliais miško uogų tirštųjų kokteilių receptais.

Gaivinantis juodųjų serbentų kokteilis

Jums reikės:

2 vnt. bananų

100 g juodųjų serbentų

250 ml pieno

50 g baltojo šokolado

20 g kokoso drožlių

Gaminimas. Bananus supjaustykite ir suplakite kartu su pienu, tarkuotu šokoladu ir juodaisiais serbentais. Gautus kokteilius supilstykite į tam skirtus indus ir apibarstykite kokoso drožlėmis. 

Pusryčių kokteilis su avietėmis

Jums reikės:

1 banano

1 apelsino

100 g šaldytų aviečių

0,5 stiklinės vandens

1 a. š. maistinių skaidulų

Kelių lapelių mėtų

Gaminimas. Nulupkite apelsiną ir bananą, supjaustykite juos ir dėkite į plakimo indą. Tuomet sudėkite šaldytas avietes, nuplautus mėtos lapelius bei šaukštelį maistinių skaidulų. Pilkite pusę stiklinės vandens ir plakite kokteilį. Jei jaučiate, kad jis gaunasi šiek tiek per tirštas, pilkite dar šiek tiek vandens. Pabaigoje papuoškite jį mažu mėtos lapeliu arba avietėmis.

Saldus mėlynių skonis žiemą

Mėlynės – ne tik skanios uogos, bet ir tikras jaunystės bei sveikatos eliksyras. Šios uogos yra visiems gerai pažįstamos ir sultingos, todėl ypač tinkamos šaldymui. A. Rasmussen sako, kad nors jas, kaip ir kitas uogas, geriausia valgyti šviežias, tačiau naudingų savybių jos nepraranda ir apdorotos.

„Kartais šaldytos mėlynės netgi turi didesnę maistinę vertę nei šviežios, o šaldymo metu sustiprėja jų gydomosios savybės. Žiemą mėlynes rekomenduojama trinti su cukrumi arba užšaldyti, nes taip jose lieka visi žmogaus organizmui reikalingi vitaminai ir mikroelementai“, – sako A. Rasmussen ir pateikia kelis tirštųjų kokteilių receptus, kurių pagrindinis ingredientas – mėlynės.

Bananų ir mėlynių kokteilis

Jums reikės:

150 g šaldytų mėlynių

2 vnt. bananų

50 g avižinių dribsnių

200 g natūralaus jogurto

200 ml pieno

2 šaukštų medaus

Šiek tiek aguonų ir tarkuoto muskato riešuto

Gaminimas. Mėlynes suplakite elektrinėje trintuvėje atskirai. Tuomet suplakite bananus, pieną, jogurtą, avižinius dribsnius, aguonas ir medų. Į dideles stiklines supilkite gautą masę ir ant viršaus pilkite sutrintas mėlynes taip, kad gautųsi sluoksniuotas kokteilis. Jei matote, kad kokteilis nesigauna tirštas – pilkite dar jogurto arba pieno. Ant viršaus galite papildomai uždėti kelias atšaldytas mėlynes ir pabarstyti tarkuotu muskatu.

Mėlynių ir lazdyno riešutų kokteilis

Jums reikės:

2 vnt. obuolių

1 banano

100 g šaldytų mėlynių

4 v. š. lazdyno riešutų

4 vnt. datulių

1 a. š. cinamono

Gaminimas. Visus ingredientus sudėkite į plakimo indą ir užpilkite vandeniu maždaug per 3 – 4 pirštus nuo viršaus. Viską suplakite ir išpilstykite į paruoštus indus. 

Mėgstantiems saldžiau – uogų ir šokolado derinys

Žmonės dažnai užsimano ko nors saldaus, nors ir žino, kaip įvairūs saldikliai ar cukrus veikia jų organizmą. A. Rasmussen pataria vengti cukraus ir siūlo ieškoti alternatyvių jo pakaitalų – sveikų, natūraliai saldžių uogų, vaisių arba daržovių.

„Gamindami tirštuosius kokteilius vietoje ledų rinkitės liesą pieną, riebų jogurtą keiskite liesu jo pakaitalu. Šie ingredientai ypač tinka skaniems ir sveikiems tirštiesiems kokteiliams gaminti, neapsunkina skrandžio ir patenkina „ko nors saldaus“ poreikį. Be to, jie papildo žmogaus mitybą visomis vaisių naudingosiomis medžiagomis, nes vartojama ir vaisiaus ląsteliena, ir jo sultys. Į tirštuosius kokteilius taip pat galima dėti šokolado ar kito saldumynų, tačiau jų kiekis neturi būti didelis“, – patarimais dalinasi A. Rasmussen.

Šokoladinis vyšnių ir gervuogių kokteilis

Jums reikės:

150 ml migdolų pieno

1 banano

2 a. š. kakavos

Pusė stiklinės gervuogių

Pusė stiklinės šaldytų vyšnių be kauliukų

Saujos špinatų

Gaminimas. Dedame visus ingredientus į vaisių trintuvę ir plakame tol, kol susidarys tirštas kokteilis. 

Kavos ir bananų kokteilis su šokoladu

Jums reikės:

2 bananų

150 ml stiprios užplikytos kavos

200 ml pieno

100 g juodojo šokolado

2 a. š. vanilinio cukraus

Šiek malto kardamono ir muskato

Gaminimas. Paruoškite stiprią kavą ir ją atšaldykite. Tuomet sutarkuokite šokoladą, o bananus supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į vaisių trintuvę. Ant jų suberkite smulkintą šokoladą, vanilinį cukrų ir prieskonius. Supilkite pieną ir kavą bei viską gerai išplakite. Išpilstykite gautą kokteilį į taures ir papuoškite žalumynais arba uogomis.

GALERIJA

  • Šaldyti vitaminai – visus metus: tirštųjų kokteilių iš uogų receptai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS