Stiklo induose – gardžios šventinės staigmenos (receptai) | KaunoDiena.lt

STIKLO INDUOSE – GARDŽIOS ŠVENTINĖS STAIGMENOS (RECEPTAI)

Virtuvėje nestinga idėjų kalėdinėms rankų darbo dovanoms. Jų sąrašas bus įvairesnis, o dovana originalesnė, jei savo paruoštą gardumyną supakuosite į dailų stiklinį indą.

Tradicinius maišelius ir dėžutes pakeitę gražiu stikliniu indu biriems produktams laikyti vienu metu nušausite net ne du, o iš karto keturis zuikius: pirma – dovana atrodys solidžiau, nes dažnai stiklo indai labai dekoratyvūs, antra – vėliau jį bus galima pritaikyti buityje ar namams papuošti, trečia – į tokią pakuotę galite sudėti ne tik įprastus kepinius ar žaliavalgiškus rutuliukus, bet ir saldų desertą, pikantišką džemą ar padažą, originalus sumanymas – gražiai susluoksniuoti karšto šokolado ar pyrago komponentus ir prikabinti receptą, pagal kurį žmogus galės pagaminti skanėstą kada tik panorės, ketvirta – negailėkite išmonės išradingai indo puošybai, ji dovanai suteiks dar didesnę vertę ir nustebins žmogų, kurį sveikinsite su švente.

Veganiškas šokolado gėrimas (4 porcijos)

115 g kakavos miltelių,

115 g kokosų palmių žiedų cukraus,

½ šaukštelio jūros druskos,

60 g veganiško juodojo šokolado gabalėlių,

¾ puodelio kepamųjų zefyrų.

Kaip išvardyta eilės tvarka produktus supilkite sluoksniais, uždarykite indą ir prie jo pritvirtinkite receptą, kaip paruošti karštą gėrimą: "Išimkite zefyrus, likusius produktus gerai išmaišykite. Ketvirtį mišinio įdėkite į puodelį ir užpilkite 250 ml pašildyto augalinio pieno. Ant viršaus užberkite dalį zefyrų. Skanaus."

Sūrios karamelės padažas

200 g cukraus,

200 g 30 proc. riebumo grietinėlės,

1 šaukštelis vanilinio cukraus

½ šaukštelio jūros druskos.

Į puodą aukštais kraštais suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską ir kaitinkite maišydami ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Cukrų kaitinkite 6–7 min., kol sirupas taps gražios gintaro spalvos. Beje, kuo spalva tamsesnė, tuo karamelės skonis aitresnis. Nuimkite puodą nuo ugnies ir intensyviai maišydami supilkite kambario temperatūros grietinėlę. Atsargiai: masė staigiai suputos. Maišykite, kol nustos putoti. Kad karamelė truputį sutirštėtų, puodą pakaitinkite dar 2–3 min. Karamelę nedaug ataušinkite ir supilstykite į stiklainiukus.

Spanguolių-obuolių čatnis

6 nedideli obuoliai,

1 svogūnas,

500 g spanguolių,

100 g džiovintų spanguolių,

200 g džiovintų abrikosų,

1 apelsinas,

350 g uogienių cukraus,

1 šaukštelis malto imbiero,

½ šaukštelio cinamono,

½ šaukštelio maltų gvazdikėlių,

½ šaukštelio kajeno paprikos,

500 ml baltojo vynuogių acto,

1 šaukštelis druskos.

Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius, susmulkinkite. Supjaustykite kubeliais svogūną. Visus produktus, prieskonius sudėkite į puodą, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę, supilkite išspaustas sultis ir actą. Puodą užkaiskite ir virkite vis pamaišydami ant vidutinės ugnies 90 min. Karštą padažą supilstykite į paruoštus stiklainius.

Energiniai rutuliukai

I variantas

½ stiklinės datulių,

½ stiklinės džiovintų slyvų,

½ išmirkytų migdolų,

½ šaukštelio vanilės ekstrakto,

½ šaukštelis druskos.

II variantas

1 stiklinė per naktį išmirkytų grikių,

1 stiklinė datulių,

2 šaukšteliai kakavos.

III variantas

2 stiklinės avižinių dribsnių,

1 didelis obuolys,

1 stiklinė riešutų sviesto,

2 šaukštai saulėgrąžų,

2 šaukštai ispaninio šalavijo sėklų,

2 šaukšteliai cinamono.

Produktus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Iš gautos masės formuokite rutuliukus. Kad nesuliptų, juos apvoliokite kokoso drožlėse ar kakavos milteliuose, sezamo sėklose, kapotuose, skrudintuose riešutuose.

Sausainiai "Žvaigždutės"

370 g miltų,

220 g sviesto,

150 g cukraus,

2 šaukšteliai vanilinio cukraus,

4 kiaušinių trynių,

2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės,

žiupsnelis druskos,

šaukštelis kepimo miltelių,

100 g miltelinio cukraus,

2 šaukštai citrinos sulčių.

Atskirai sumaišykite miltus, druską, citrinos žievelę ir kepimo miltelius. Išsukite sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų, įmaišykite trynius. Maišydami supilkite miltus. Iš tešlos suformuokite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir 2–3 val. laikykite šaltai. Tešlą plonu sluoksniu iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus, formele išspauskite žvaigždeles. Sausainius dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, kepkite 180°C orkaitėje iki gražiai pagels. Atvėsusius sausainius dekoruokite glajumi, paruoštu iš miltelinio cukraus ir citrinos sulčių.

Obuolių-varškės kremo desertas

2 obuoliai,

50 g cukraus,

½ šaukštelio vanilės ekstrakto,

1 citrinos sultys,

50 ml obuolių sulčių,

250 g varškės,

50 g natūralaus jogurto,

2 šaukšteliai cinamono,

2 šaukšteliai klevų sirupo,

papuošimui – meduolinės žvaigždės.

Obuolius nulupkite, perpjaukite į aštuonias dalis, išimkite sėklalizdžius ir skilteles supjaustykite plonais gabaliukais. Obuolius sumaišykite su cukrumi, vanile, cinamonu, citrinos ir obuolių sultimis, sudėkite į karščiui atsparų indą ir kepkite 200°C orkaitėje apie 20 min. Atvėsusius obuolius sudėkite į stiklainius. Iki purios kremo konsistencijos plaktuvu išplakite varškę, jogurtą ir klevų sirupą. Kremą uždėkite ant obuolių, deserto viršų papuoškite meduoliniais ar imbieriniais sausainiais, kepintais migdolais, tiks sūri karamelė.

Vanilinė panakota su mangais

200 ml pieno,

300 g 30 proc. riebumo grietinėlės,

80 g cukraus,

½ šaukštelio vanilės esencijos,

3 šaukštai želatinos,

Mangų tyrė

1 prinokęs mangas,

1 šaukštas sviesto,

½ citrinos sulčių,

2 šaukštai cukraus.

Želatiną užpilkite 3 šaukštais vandens ir palikite brinkti, paskui pašildykite, kad ištirptų. Į puodą supilkite pieną, cukrų, vanilinės esenciją ir kaitiname iki užvirimo. Puodą nukelkite nuo ugnies, supilkite ir išmaišykite želatiną. Pravėsusią panakotą supilstykite į stiklo indelius ir padėkite šaltai, kad sustingtų. Mango minkštimą, cukrų ir citrinos sultis sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos tyrės. Tyrę supilkite į puodelį, įdėkite sviestą ir maišant kaitinkite ant lėtos ugnies iki ištirps sviestas, jokiu būdu neužvirkite. Paragaukite: gal reikia įdėti dar cukraus ar citrinos sulčių. Ataušusią tyrę užpilkite ant panakotos viršaus.

GALERIJA

  • Stiklo induose – gardžios šventinės staigmenos <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Stiklo induose – gardžios šventinės staigmenos <span style=color:red;>(receptai)</span>
Redakcijos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS