Britanijoje pristatytas elektrą gaminantis tualetas | KaunoDiena.lt

BRITANIJOJE PRISTATYTAS ELEKTRĄ GAMINANTIS TUALETAS

  • 1

Britų mokslininkai ketvirtadienį pristatė tualetą, gaminantį elektrą iš jame sukaupto šlapimo energijos, kuria, kaip jie tiksi, gali būti apšviestos tokios atokios vietos kaip pabėgėlių stovyklos.

Bristolyje esančio Vakarų Anglijos universiteto darbuotojai ir studentai yra raginami naudotis pirmuoju tokiu universiteto teritorijoje esančiu pisuaru, kuris sukurtas bendradarbiaujant su pagalbos agentūra „Oxfam“.

Jeigu paaiškės, kad šis įrenginys gali būti patikimas energijos šaltinis, mokslininkai tikisi ateityje tokiais tualetais aprūpinti pabėgėlių stovyklas, neturinčias nuolatinio elektros energijos ir šviesos šaltinio.

„Toliau nuo elektros linijų esančių rajonų apšvietimas visada yra didelis iššūkis“, – sakė „Oxfam“ atstovas Andy Bastable'as (Endis Beistablas).

„Ši technologija yra didelis žingsnis pirmyn. Gyvenimas pabėgėlių stovykloje yra ir taip pakankamai sunkus, be to dar prisideda grėsmė būti užpultam naktį tamsiose vietose. Šis išradimas turi didelį potencialą“, – kalbėjo jis.

Vieno pisuaro, „amžino“ energijos šaltinio, pastatymas ir įrengimas kainuos maždaug 830 eurų, sakė mokslininkų grupės lyderis Joanis Ieropulas (Ioannis Ieropoulos).

Jame esančios bakterijos skaldo šlapime esančias chemines medžiagas ir šiame procese išsiskiria elektros energija, kaupiama kuro elemento kondensatoriuje.

„Mikrobiniai kuro elementai (MFC – microbial fuel cells) veikia panaudodami gyvus mikrobus, kurie augdami ir gyvendami „maitinasi“ šlapimu“, – paaiškino I.Ieropulas

„Praktiškai, MFC yra sistema, per kurią gali būti išgaunama tam tikra biocheminės energijos dalis“, – kalbėjo jis.

„Ši technologija yra visiškai ekologiška ir mums nereikia naudoti neatsinaujinančių energijos išteklių, be to, mes efektyviai panaudojame atliekas, kurių ištekliai yra gausūs“, – tvirtino mokslininkas.

Vakarų Anglijos universiteto tyrėjų grupė 2013 metais paskelbė pagaminusi šlapimą naudojantį kuro elementą, kuris gali pakrauti mobiliojo telefono bateriją.

Projektą „Urine-tricity“ finansuoja Billo (Bilo) ir Melindos Gatesų (Melindos Geitsų) fondas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kęstas Br.

Masyvūs atviri internetiniai kursai (angliškai: MOOCs) pradeda kurti informaciją darbdaviams apie tai, ką studentai išmoksta. Tai nebūtinai gali būti diplomas. Yra ir naujoviškas galingesnis būdas. Tokios internetiniai studijavimo organizacijos gali kaupti visą informaciją apie tai, ką studentai išmoksta, bei padaryti ją prieinamą internete ir atvirą kompiuterinei paieškai, bandant rasti tarp tokių buvusių studentų darbuotojus, kurie turi darbdaviams reikalingas žinias ir įgūdžius. Kai ši sertifikavimo sistema dirbs ir bus vis dar pakankamai pigi, tada sustabarėję Lietuvos universitetai bus priversti mažinti studijų kainas, o gal net bankrutuoti. Seniai laikas. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS