Būna ir taip: vietą vaikų darželyje turi laimėti loterijoje | KaunoDiena.lt

BŪNA IR TAIP: VIETĄ VAIKŲ DARŽELYJE TURI LAIMĖTI LOTERIJOJE

  • 0

Mongolijoje dėl padidėjusio gimstamumo labai trūksta vietų sostinės darželiuose, tad vaikų tėvams belieka pasikliauti loterija arba brangiai mokėti už privačių vaikų ugdymo įstaigų paslaugas.

Daugelio trokštamos vietos į valstybės finansuojamus darželius 2-5 metų vaikams yra paskirstomos loterijos būdu internetu. Į darželius nepatekę vaikai nebegali pretenduoti į ankstyvąjį ugdymą, nebent jų tėvai išgali už jį sumokėti.

Tačiau Sukhbaatariinas Boldbaataras (Suchabatarubas Baldbataras) ir jo žmona negali leisti savo dvejų metų sūnaus į mokamą vaikų darželį, nes vyras šiuo metu ieško darbo, o jo žmona augina prieš mėnesį gimusį kitą kūdikį.

„Galvojome, kad laimėsime ir jau ruošėmės pirkti mokomąją medžiagą, – sakė S. Boldbaataras. – Tačiau gavome trumpąją žinutę, kad jis nebuvo atrinktas. Tuo metu aš pagalvojau: kaip galima dvejų metų vaiko likimą patikėti loterijai“.

Remiantis Ulan Batoro savivaldybės švietimo skyriumi, valstybės finansuojamuose sostinės vaikų darželiuose yra vietų vos pusei iš mieste gyvenančių 146 tūkst. 2-5 metų amžiaus vaikų.

Ekspertai dėl to kaltina netinkamą vyriausybės ilgalaikio planavimo politiką. Dauguma iš Mongolijos valstybių darželių buvo pastatyti dar sovietiniais laikais, o nuo 1990 metų atsirado vos kelios tokios įstaigos.

Laimingieji, kuriems šiemet pavyko gauti vietas, turės grūstis perpildytose grupėse, prižiūrimi darbu perkrautų auklėtojų.

Tokiomis darbo sąlygomis ir mažu užmokesčiu nepatenkinti valstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogai rugsėjo 21 ir 26 dienomis surengė streikus.

Ulant Batoro Bajanzurcho rajono 122-ajame vaikų darželyje yra 660 vaikų – dukart daugiau numatytos normos.

„Mums teko prisitaikyti prie darbo su 60 auklėtinių (vienoje grupėje)“, – sakė vienas jo darbuotojų Tsergiinas Bayalagas (Cerginas Bajalagas).

„Padvigubėjęs darbo krūvis palietė ne tik mokytojus. Virėjai turi pagaminti dvigubai daugiau maisto. Noriu, kad vyriausybė auklėtojams mokėtų pakankamai gerą atlyginimą“, – pridūrė jis.

Didesnes pajamas turinčios šeimos net nesivargina dalyvauti minėtoje loterijoje, nes sąlygos privačiose įstaigose yra geresnės.

Tačiau tie vaikai, kurie nepatenka į valstybinius darželius, o jų tėvai negali sumokėti už privačius, yra pasmerkti likti namuose, kol jiems sukaks šešeri metai. Darželių lankymas šalyje nėra privalomas.

Remiantis Nacionaline statistikos valdyba, per pastarąjį dešimtmetį Mongolijoje vaikų gimstamumas išaugo nuo 18,4 iki 25,4 statistinio kūdikio vienam tūkstančiui šalies gyventojų. Maždaug prieš dešimtmetį šalyje gimė maždaug 49 tūkst. naujagimių, o pernai – maždaug 80 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS