Paryžius siūlo išbandyti 4,5 tūkst. metų senumo kvepalus | KaunoDiena.lt

PARYŽIUS SIŪLO IŠBANDYTI 4,5 TŪKST. METŲ SENUMO KVEPALUS

Naujame kvepalų muziejuje Paryžiuje lankytojai gali išbandyti kvepalus, naudotus 2 tūkst. 500 metų iki Kristaus. Šaltiniuose rašoma, kad jie galėdavo užmigdyti žmones ir atnešti jiems malonius sapnus. 

Muziejuje galima sužinoti ir apie tai, kad senovėje kvepalai buvo naudojami kaip vaistas nuo maro, o XVI a. per epidemijas prancūzai „prausdavosi“ rankšluosčiais, išmirkytais kvepaluose.

Naujas kvepalų muziejus

Paryžiuje atidarytas naujas kvepalų muziejus. Jo vadovė Sandra Amstrong teigia, kad muziejaus idėja kilo natūraliai, juk Prancūzija yra prabangių kvepalų gimtinė, be to, seniau Paryžiuje atidarytame kvepalų muziejuje eksponuojami tik vieno gamintojai kvepalai. Taigi, kaip teigia S. Amstrong, šis muziejus tarsi alternatyva, kurią sukūrė jokiai kompanijai nepataikaujantys istorikai, kvapų žinovai, dizaineriai.

Muziejus suskirstytas į tris dalis. Vienoje lankytojai supažindinami su kvepalų istorija. Pirmieji rašytiniuose šaltiniuose aprašomi kvepalai vadinosi „Kyphi“, naudoti dar 2 tūkst. 500 metų iki Kristaus.  Vėliau, jau mūsų eros laikais, graikų istoriografas Plutarchas savo veikaluose yra užsiminęs, kad „Kyphi“ kvepalai galėdavo užmigdyti žmones, atnešdavo jiems malonius sapnus.

Pagal Plutarcho aprašymus kvepalų tyrinėtojams prieš daugiau nei 10 metų pavyko atkurti mitais apipintą aromatą. Į kvepalų sudėtį taip pat įeina pistacijos, mėtos, cinamonas, smilkalai, kadagys ir kvapieji sakai. Lankytojai gali patys išbandyti atkurtų pirmųjų istorijoje paminėtų kvepalų.

Pirmoje muziejaus dalyje taip pat primenami faktai, kad kvepalai buvo naudojami ir kaip vaistas, pavyzdžiui, nuo maro. XVI a., plintant įvairioms epidemijoms ir uždraudus viešąsias prausimosi vietas, prancūzai „prausdavosi“ rankšluosčiais, išmirkytais kvepaluose.

Prancūzija kvepalų lydere tapo per pramonės perversmą ir iki 1960 m. 70 proc. viso pasaulio kvepalų buvo pagaminama čia. Šiuo metu ketvirtadalis pasaulyje parduodamų kvepalų yra iš Prancūzijos.

Antroje muziejaus dalyje lankytojai supažindinami su kvepalų kūrėjo ir dizainerio profesija, kaip skirtingi kvapai veikia žmones.  O trečioje dalyje galima pauostyti 70 skirtingų kvepalų ir įprastų kvapų. Patalpoje įvairiose vietose pritaisytos baltos gėlės – prie jų priartėjus, suveikia davikliai ir gėlė papurškia kad ir cinamono ar kviečių kvapo. Šiame kambaryje norima parodyti lankytojams, kad kiekvieną dieną mes esame veikiami daugybės pačių įvairiausių kvapų.

Kitoje instaliacijoje nuo lubų pakabinti 25 nedideli rutuliai, kurie taip pat išskiria skirtingus aromatus. Pajudinus rutulius, pasigirsta balsas, kuris paaiškina, koks tai buvo aromatas ir kokios jo reikšmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ww

Is tikruju Paryzius labai grazus miestas ir norisi ten grizti ir grizti; ypatingo grozio. Taip pat zavingas ir Eifelio bokstas (is lauko),visas azurinis. Nuostabus miestas Paryzius! Gaila,kad daug islaikytiniu,kurie trinasi po tiltais. Ir ko jiems nesitrinti,jeigu atvezamas karstas maistas,pavalgo ir toliau nieko neveikia. Sitas dalykas tikrai labai nemalonus. O kas ten trinasi,tikriausiai supratote.

tadas

paryzius labai grazus miestas, is visu pusiu aptriestas. pabegeliai ant vietiniu ten lipo, kol visokios ligos ten paplito... (p.cvirka)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS