Žirafų kailiukas išduoda gyvūno amžių | KaunoDiena.lt

ŽIRAFŲ KAILIUKAS IŠDUODA GYVŪNO AMŽIŲ

33 metus trukusio Zambijoje vykdyto žirafų tyrimo rezultatai patvirtino, kad jų kailį puošiančios dėmės laikui bėgant tamsėja.

Lygindami užfiksuotus spalvų pokyčius, ekspertai galėjo sukurti gyvūno gyvenimo trukmės istoriją vaizduojantį profilį.

Jų manymu, žirafų kailio dėmių tamsėjimas susijęs su testosterono kiekio pokyčiais ir lytine gyvūnų branda, rašo bbc.com.

Profesorius Fredas B. Bercovičius iš Japonijoje esančio Kioto universiteto Primatų tyrimo instituto ir laukinių gyvūnų tyrimo centro (angl. Primate Research Institute and Wildlife Research Centre), ėmėsi bendradarbiauti su gamtininku Philu Berry, kuris aprašinėjo gyvūnus nuo pat XX a. 8 deš., kai tapo parko prižiūrėtoju.

„Tiesiog nuostabu, kad jis per metų metus sukaupė tiek rašytinės informacijos, kurią šiandien galime paversti moksliniais dokumentais“, – džiaugėsi profesorius.

Tyrimas ir jo rezultatai aprašyti „Journal of Zoology“.

Visų žinomų žirafų rūšių kailį marginančios rudos dėmelės joms subrendus ar pasenus patamsėja, tačiau iki šiol nebuvo aišku, kokiu tiksliai jų gyvenimo periodu įvyksta šie kailiuko pokyčiai.

„Pagrindinė mūsų darbo pridėtinė vertė yra ta, kad mes radome būdą susieti kailio spalvos pokyčius su žirafų amžiaus etapais“, – dėstė profesorius.

Fredas B. Bercovičius su gamtininku Philu Berry atrado, kad žirafų patinėlių kailis pirmąkart ima keisti savo spalvą, kai gyvūnai sulaukia maždaug septynerių–aštuonerių metų amžiaus. Tuomet rudos dėmelės per dvejus metus įgauna anglies juodumo atspalvį.

„Sprendžiant iš dėmių tamsėjimo laiko, šis procesas galėtų būti susiję su žirafų testosterono kiekiu ir lytine branda“, – spėjo profesorius.

Žirafų patinai lytiškai subręsta sulaukę maždaug 10 metų amžiaus.

„Įtariu, kad dėmių patamsėjimas yra tam tikras viešas pareiškimas apie lytinę brandą. Tai kažkas panašaus į tai, kai paaugliai berniukai demonstruoja savo raumenis, norėdami pasirodyti prieš mergaites“, – lygino mokslininkas.

Keli faktai apie žirafas:

Žirafos – aukščiausi gyvūnai pasaulyje.

Žirafų naujagimių ūgis – apie 1,8 m.

Žirafų patinai pasiekia iki 5,3 m. ūgį.

Ant galvos turi dvi į ragus panašias kaulines ataugas, kurias patinai naudoja kovodami su varžovu.

Lotyniškas jų pavadinimas Giraffa camelopardalis reiškia „Kupranugaris leopardo kailiu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS