„Aura 26“ pakvies į šokio ekskursijas | KaunoDiena.lt

„AURA 26“ PAKVIES Į ŠOKIO EKSKURSIJAS

  • 2

Netrukus prasidėsiantis Tarptautinis šokio festivalis "Aura 26" primins pernai, jubiliejinio festivalio metu, startavusį projektą "4x4". Išskirtinio žiūrovų dėmesio ir įvertinimo sulaukęs architektūros ir šokio dialogas bus mezgamas ir šiemet.

Lietuvių kūrėjų premjera

Pernai projekto metu ekskursantai ne tik stebėjo keturis šokio pasirodymus keturiose skirtingose senamiesčio erdvėse, bet ir patrauklia forma papildė žinias apie Kauno senamiesčio architektūrą, mat iki pasirodymams skirtų erdvių juos lydėjo žinių ir iškalbos nestokojantis gidas. Šiemet kelionei ir judesiui pasirinkti Kauno moderniosios architektūros statiniai.

Išlaikant projekto formatą, šokio ekskursijos dalyviams bus pristatyti keturi šokio pasirodymai.

Projekte "4x4" šiais metais išvysime ir lietuvių. Su premjeriniu spektakliu "press release" pasirodys du išskirtinai charizmatiški kūrėjai – Petras Lisauskas ir Saulius Petreikis.

P.Lisauskas žinomas kaip puikiai improvizuojantis atlikėjas, jau studijų metais aktyviai įsiliejęs į Lietuvos šiuolaikinio šokio pasaulį. Per dvylika kūrybos metų jis sukūrė daugiau nei 40 vaidmenų šiuolaikinio šokio, dramos, gatvės spektakliuose. Jis taip pat yra dešimties spektaklių choreografijos autorius. P.Lisausko kūryba 2013 m. Lietuvos kultūros ministerijos buvo įvertinta Jaunojo menininko premija.

Jo scenos partneris S.Petreikis – vienas iš nedaugelio žmonių Europoje, surinkęs unikalią muzikos instrumentų iš viso pasaulio kolekciją ir atliekantis jais savo kūrybos muziką. Muzikuodamas atlikėjas lengvai jungia lengvabūdišką žaismingumą ir gilų nuoširdumą, spontanišką raišką ir įvairius stilius.

Tiltai tarp dviejų pasaulių

Kiti trys pasirodymai sukurti choreografų iš svečių šalių. Projektas "4x4" turi gerą žinią Izraelio šokio gerbėjams. Tarp šių metų moderniosios architektūros šokio naujakurių – Yaronas Shamiras. Kūrėjas, gimęs Izraelyje, šiuo metu gyvena Berlyne. Jis kuria kompozicijas ir instaliacijas – tiek solines, tiek grupines, veda kūrybines dirbtuves, dirba kaip kviestinis choreografas visame pasaulyje.

Festivalio publiką Y.Shamiras pakvies į spektaklį DREAM.F.H. "Įkalintas akimirkoje, atkirstas nuo pasaulio ieškau žodžių, kurie padėtų man per tikrovę priartėti prie fantazijos. Lyg aklas klounas, judėdamas plonyte pilka linija tarp haliucinacijos ir realybės, neriu į sąmoningo pasaulio virsmą amžinybe, žinodamas, kad nutiesus tiltus ir susidūrus šiems dviem pasauliams, prasiverš beprotybė. Veržimasis į tobulumą yra lydimas kompromiso. Aš laukiu. Stebėdamas kitus ir save. Suvokdamas, kad bandau įvardyti savąsias baimes. Lieka tik prisiimti atsakomybę už tai, kas liks pabaigoje", – pasirodymo anotacijoje sako Y.Shamiras.

Įkvėpti kultūrinių patirčių

Choreografas Damas Van Huynhas, kilęs iš Vietnamo, šiuo metu Didžioje Britanijoje dirbantis šokėjas ir choreografas projekte pristatys spektaklį "Đẹp". "Đẹp" įvertintas aukščiausiuoju apdovanojimu tarptautiniame choreografijos konkurse "Zawirowania" (Lenkija) ir pakviestas dalyvauti festivalyje "Masdanza" (Kanarų salos, Ispanija).

Spektaklyje išvysime šokėją Ievą Navickaitę, kuri 2012 m. šoko Kauno šokio teatre "Aura". Šokėja už šį atlikimą gavo apdovanojimą Gdansko šokio festivalyje.

Spektaklis "Đẹp" kvestionuoja kultūras ir jų santykį su mirtimi. Įkvėptas vietnamiečių laidotuvių giesmių, spektaklis tyrinėja tradicines atgimimo idėjas. Vietname šeima ir bendruomenė mirusiajam padeda pereiti į kitą pasaulį. "Đẹp" perteikia šios emocingos kelionės gedulo etapus – nuo pradinio neigimo iki galutinio susitaikymo. Tikslas nėra tiesiog palaidoti mirusįjį, o išsiųsti jį į nemirtingųjų pasaulį.

Japonijoje gimusi, šiuo metu Kauno šokio teatre "Aura" šokanti šokėja Kyrie Oda publikai pristatys spektaklį "Aušra". Pasirodymo choreografija įkvėpta Chiune's ir Sachiko Sugiharos gyvenimų.

Rudeniška šokio kelionė truks net tris valandas. Paskutinėje maršruto stotelėje keleivių lauks susitikimas su visų keturių pasirodymų kūrėjais ir atlikėjais. Žiūrovai čia gaus ne tik atsakymus į jiems kilusius klausimus, bet ir puodelį kvapnios kavos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kestutis

"Aura"tai Kauno-pasididziavimas,prajudina visuomene,laimi ivairius konkursus,tik kai kuriems neismaneliams-uzkliuna,gal del pavydumo,o gal del bukumo.

Realybė

Tik pinigų švaistymas. Seniai tą Aurą uždaryti reikia. Britku žiūrėt tuos kraipymusis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS