Bibliotekoje Kaune – renginys garsios lietuvių grafikės G. Didelytės atminimui | KaunoDiena.lt

BIBLIOTEKOJE KAUNE – RENGINYS GARSIOS LIETUVIŲ GRAFIKĖS G. DIDELYTĖS ATMINIMUI

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje antradienį renginyje, skirtame grafikės bei knygų iliustruotojos Gražinos Didelytės (1938-2007) atminimui, apie menininkės gyvenimą ir kūrybą pasakos du profesoriai – menotyrininkė dr. Rasa Žukienė ir dr. Vygandas Čaplikas. Skambės baltiškos muzikos grupės atliekamos melodijos.

Per visą savo kūrybinį gyvenimą G. Didelytė iliustravo beveik 70 knygų, sukūrė apie 1,5 tūkst. grafikos ir kitos technikos miniatiūrų, didesnio formato meninių kūrinių. Nemaža jų dalis saugoma jos sodybos galerijoje „Andeinė“.

Renginio bibliotekoje organizatoriai primena, kad ši nepaprasto talento lietuvių menininkė sulaukė ir pasaulinio pripažinimo – Vokietijos Gėtės institutas 2006 metais išleistoje knygoje „Eltanschauung“ (Pasaulėvaizdis) ją įtraukė į žymiausių pasaulio kūrėjų sąrašą.

Iš pradžių, kai baigė Kauno S. Nėries vidurinę mokyklą, G. Didelytė buvo įstojusi į Kauno politechnikos institutą (dabar – KTU) studijuoti chemiją, vėliau pasirinko architektūros studijas. Tačiau po trijų kursų pradėjo studijuoti Lietuvos dailės institute grafiką. Čia mokėsi 1961-1967 metais. Nuo 1968-ųjų pradeda aktyvią kūrybinę veiklą. Dalyvauja parodose Lietuvoje, užsienyje, iliustruoja knygas. Daugelis kūrinių apdovanojami diplomais, medaliais.

Sovietiniais metais G. Didelytė platino draudžiamą spaudą, dalyvavo pogrindinėje veikloje. Drauge su bendraminčiais kraštotyrininkais rengdavo žygius Lietuvos praeities šviesuolių pėdomis. Žygių metu piešdavo, fiksuodavo aplankytas istorines vietas ar sutiktus žmones, užrašydavo girdėtas dainas, savus kelionių įspūdžius. Dėl tokios veiklos jai buvo grasinama uždrausti išvykti į užsienį ar dalyvauti parodose.

Iš Kauno į Vilnių ji persikraustė drauge su mama gyventi 1977 metais. Aktyviai dalyvavo sostinės kultūriniame gyvenime, taip pat Lietuvos laisvės atgimimo veikloje. Tačiau daugiausiai kūrė savo sodyboje Rudnelės kaime, kur 2005-aisiais atidarė galeriją „Andeinė“ savo darbams eksponuoti.

Pasak menotyrininkų, G. Didelytės kūryboje vyrauja metaforiški žmogaus būties ir vidinių būsenų vaizdai, lietuvių mitologijos, etnografijos, nuo devintojo dešimtmečio pabaigos – tremties ir rezistencijos temos. Menininkė pelnė tarptautinių dailės parodų apdovanojimų Europos ekslibrisų kongresuose, vykusiuose Slovėnijoje bei Šveicarijoje, Ekslibrisų bienalėje Lenkijoje. 2007-aisiais Amerikos bibliografijos institutas Gražiną Didelytę paskelbė „Metų moterimi“.

Per savo kūrybinį gyvenimą ji surengė apie 30 individualių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Suomijoje, Japonijoje bei kitose šalyse. Menininkei mirus, jos kūrybos gerbėjų pastangomis, G. Didelytės darbai buvo pristatyti parodose Australijoje, Japonijoje bei Šiaurės Amerikoje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS