E. Krukonytė ir jos kartos portretai | KaunoDiena.lt

E. KRUKONYTĖ IR JOS KARTOS PORTRETAI

  • 0

VDU menų galerijoje „101“ atidaroma personalinė Elenos Krukonytės fotografijų paroda „Mano bendraamžių portretai“, kurią įkvėpė pamąstymai apie santykį su laiku. Keldama būties klausimą – kodėl esu tokia, kokia esu? – autorė bando rasti atsakymus žvelgdama į bendraamžius.

Seriją sudaro 20 nuotraukų, kurios buvo padarytos kiekvieno asmens individualiai pasirinktose vietose, apmąstant, kas prisidėjo prie jo(-s) asmenybės formavimosi. Kiekvieną nuotrauką papildo menininkės ir jos herojaus kartu sukurtas tekstas.

Skirtingoms Lietuvos sociokultūrinėms grupėms atstovaujantys fotografijų herojai – žinomi savo veiklos srityje.

Kas sieja šiuos žmones? Technologijos, su kuriomis jie užaugo, leidžiančios naujas asmenybės saviraiškos formas. Beveik kiekvienas savasties kūrimą perkelia į skaitmenines erdves ir socialines medijas. Globali auditorija, didelis žinių srautas formuoja naują, plataus pasaulio suvokimą, todėl tai pirmoji lietuvių karta, kuri masiškai važiuoja studijuoti į užsienį.

Skirtingoms Lietuvos sociokultūrinėms grupėms atstovaujantys fotografijų herojai – žinomi savo veiklos srityje.

Pabendravus su šiame projekte fotografuotais žmonėmis, užsienio universitetuose studijuojančiais žmonėmis, paaiškėja: daugelis iš jų savo namais laiko Lietuvą, į kurią planuoja grįžti. Šiuos jaunuolius sieja prisiminimas apie jauną, ką tik nepriklausomybę atkūrusią Lietuvą. To meto idėjos, muzika, populiarioji kultūra, stiliaus tendencijos suformavo jaunų žmonių tautinį Lietuvos ir estetinį laikmečio suvokimą.

Ši skaitmeniniame ir realiame pasauliuose gyvenanti karta yra moderni, nes jų pasaulėvoka paremta technologiniais principais, tačiau vertinanti ryšį su tradicijomis, gamta ir besidominti praeitimi. E. Krukonytė pastebi, kad jos ir bendraamžių gyvenimai yra susiję: „Mus jungia internetas, suteikiantis naują pasaulio ir savęs suvokimą, vienija jaunos Lietuvos atminimas, sukuriantis tautinę bendrystę, sieja noras suvokti pasaulį ir įprasminti savo egzistenciją. Gyvendami tame pačiame gyvenimo etape suprantame, kad tampame žmonėmis, atsakingais už savo gyvenimą ir pasaulio puoselėjimą.“


Kas? E. Krukonytės fotografijų parodos „Mano bendraamžių portretai“ atidarymas.

Kur? VDU menų galerijoje „101“ (Muitinės g. 7)

Kada? Kovo 21 d. 18 val. Veiks iki balandžio 15 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS