Izraelietis Y. Krichely: didžiuokitės, kad esate lietuviai | KaunoDiena.lt

IZRAELIETIS Y. KRICHELY: DIDŽIUOKITĖS, KAD ESATE LIETUVIAI

Izraelietis Yosefas Krichely Lietuvoje viešėjo pirmą kartą, tačiau tiek Lietuvai, tiek Kaunui jis negailėjo gražių žodžių.

Neseniai vykusi Sugiharos savaitė, skirta Ch.Sugiharos atminimui, sukvietė daugybę svečių, tarp jų ir Y.Krichely, kuris mielai sutiko pasidalyti mintimis apie savo darbą, meilę Japonijai bei kilnią veiklą užsienyje.

Iš Gruzijos kilęs Y.Krichely šiuo metu gyvena Izraelyje, kur rūpinasi Japonijos diplomato Ch.Sugiharos atminimu. Nuo 2001 m. pradėjęs domėtis Ch.Sugiharos istorija, šiuo metu jis keliauja po įvairias šalis, šviečia ir dalijasi patirtimi su kitais.

Pažintis su Japonija

Y.Krichely gimė Gruzijoje, o šiuo metu su savo šeima gyvena Izraelyje, Petach Tikva mieste.

"Iš tikrųjų gimiau ir kurį laiką augau Gruzijoje, kai buvau ketverių su tėvais persikėlėme į Izraelį. Ten pradėjau užsiiminėti karatė menu, kuris mane pastūmėjo domėtis Japonija. Būdamas 17 metų gavau juodą diržą", – apie savo jaunystę pasakoja Y.Krichely.

Eidamas gatve mėgstu stebėti, kiek čia daug gražių ir nuostabių žmonių. Vaikščiodamas čia dažnai matau besišypsančius žmones. Nežinau, ar visi jie Lietuvoje tokie, tačiau aš susidariau tokį įspūdį.

Jis pripažįsta, jeigu ne karatė menas, nebūtų dabar čia ir tikriausiai, kaip pats sako, galbūt niekada net nebūtų nuvykęs į Japoniją.

"Atlikęs karinę tarnybą Izraelyje pradėjau keliauti. Tuomet ir aplankiau Japoniją, kur dar labiau susidomėjau karatė menu. Praleidęs Japonijoje trejus metus, grįžau į Izraelį. Pradėjau universitete studijuoti matematiką. Sekėsi gerai, tačiau iš profesoriaus universitete išgirdau apie studijų programą, susijusią su Japonijos kultūra Tel Avivo universitete", – pasakoja Y.Krichely.

Paklaustas, kaip vėliau atsidūrė Japonijoje ir pradėjo savo veiklą, Y.Krichely juokavo, jog tikriausiai dėl to, kad mokėjo japonų kalbą.

"Japonų ambasada mane pasamdė ir nusiuntė į Jaocu miestą Japonijoje. Tai buvo todėl, kad moku japonų kalbą. Pabuvau ten, po to vėl grįžau į Izraelį. Turiu verslą, kartu užsiimu ir savanoriška veikla. Prieš trejus metus Jaocu miestas manęs vėl paprašė, kad būčiau jų atstovas Izraelyje. Savo šalyje organizuoju įvairias veiklas Ch.Sugiharai atminti", – pasakojo vyras.

Y.Krichely pripažįsta, kad Japonija jam davė labai daug, pradedant nuo karatė meno, kuris jį lydi visą gyvenimą, šeimos – jo žmona japonė.

Įspūdinga ir stipri šalis

"Lietuvoje lankausi pirmą kartą, bet esu girdėjęs apie ją, apie Kauną, apie Sugiharos namus. Kaunas man labai svarbus, dėl paties Ch.Sugiharos. Jis vaikščiojo šiomis gatvėmis, gelbėjo žmones. Čia geras jausmas, jaučiuosi čia labai gerai", – savo pirmaisiais įspūdžiais apie Lietuvą dalijosi Y.Krichely.

Jis pripažino, kad Lietuva, o ypač Kaunas, gražus ne tik savo pastatais, Senamiesčiu, nuostabia atmosfera, bet ir žmonėmis, kurie yra to dalis.

"Bendraudamas su lietuviais supratau, kokie jie geri, protingi, dosnūs ir nuoširdūs. Eidamas gatve mėgstu stebėti, kiek čia daug gražių ir nuostabių žmonių. Vaikščiodamas čia dažnai matau besišypsančius žmones. Nežinau, ar visi jie Lietuvoje tokie, tačiau aš susidariau tokį įspūdį", – prisipažįsta Y.Krichely.

Pasak vyro, Lietuvos žmonės turi mylėti savo šalį, nes tai išskirtinė vieta – savo žmonėmis, kultūra.

"Dauguma šalių turi vadinamąjį kultūrų susimaišymą. Jūs turite savo religiją, savo kalbą, jūs stipri šalis, pas jus nėra didelio kultūrų susimaišymo, dėl kurio dažnai kyla įvairiausių pykčių, nesutarimų tarp toje pačioje šalyje gyvenančių žmonių. Lietuva turi unikalią kalbą, kultūrą, nepamirškite, kas jūs esate, didžiuokitės, kad esate lietuviai", – įsitikinęs Y.Krichely.

Už tūkstančių kilometrų

Paklaustas, ką žmonės žino apie Lietuvą Izraelyje ir Japonijoje, Y.Krichely šmaikštauja.

"Krepšinis. Nors Lietuva ir maža šalis, ji tikrai garsi ir žinoma svetur, krepšinis garsina jūsų šalį pasaulyje, jūs turite nuostabius sportininkus. Net Izraelyje yra lietuvių krepšininkų", – juokiasi jis.

Izraelyje gyvenantis ir dažnai Jaocu mieste Japonijoje viešintis vyras sako, kad Lietuvos, o ypač Kauno vardas yra žinomas dažnam gyventojui.

"Jaocuu mieste, Japonijoje, žmonės žino apie Lietuvą. Ne visi, tačiau bent kiekvienas iš jų, bent maža dalimi žino apie Kauną, net Jaocu mokyklos mokiniai programos metu yra lankęsi Lietuvoje, Kaune. Grįžę iš Lietuvos, jie pasakojo apie ją savo draugams, šeimai ir tikiu, kad jiems čia labai patiko. Manau, kad  vis daugiau ir daugiau žmonių Joacu mieste žino apie Kauną", – pasakojo vyras.

Jis pastebi, kad Kaunas daugeliui žinomas ir dėl Ch.Sugiharos vardo.

"Kaunas reprezentuoja svarbius dalykus. Čia japonų diplomatas Ch.Sugihara gelbėjo žmones. Kaunas turi svarbią vietą – Ch.Sugiharos namus, kurie vienijo žmones. Apskritai, kauniečiai turėtų džiaugtis ir didžiuotis gyvendami tokiame nuostabiame mieste", – įspūdžiais apie Kauną dalijosi Y.Krichely.

Siekiai ir svajonės

Y.Krichely pripažino, kad turi daug veiklų ir siekių, kuriuos nori įgyvendinti ne tik savo šalyje, bet ir svetur, taip pat ir Lietuvoje.

"Karatė menas man labai svarbus, todėl norėčiau ir Lietuvoje žmones su tuo supažindinti, nors ši sporto šaka čia ir nėra tokia populiari. Vis dėlto karatė galima laikyti gyvenimo būdu, todėl noriu parodyti, koks tai svarbus menas ir kitiems", – apie būsimus planus kalbėjo Y.Kricely.

Jis turi savo verslą, daug keliauja, leidžia laiką su šeima, tačiau jam svarbi ir savanoriška veikla.

"Mėgstu daryti tai, kas suteikia laimės, noriu padėti žmonėms. Mano didžiausias siekis – būti ambasadoriumi Japonijoje. Noriu pristatyti savo šalį Japonijoje, noriu garsiai apie tai kalbėti. Siekiu, kad daugelis žmonių sužinotų apie Ch.Sugiharą, ne tik, ką jis nuveikė, ką padarė, bet ir tai, ką jis pakeitė, ko pasiekė", – sakė Y.Krichely.

Jis tiki, kad į Lietuvą sugrįš dar ne vieną kartą, ne tik pasidalyti savo patirtimi, bet ir supažindinti su įvairiomis kultūromis, menais.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

kauniete

Malonu girdeti pagyras mano nuostabiam miestui KAUNUI. ir zmonems ,kurie yra Brangus,,,tik "truputi"suirze del rupesciu,bet mes, istikro, esam unikalus su Savita [tarp slavu ,anglikonu ,franku,germanuuuuu ir kitu saksu!] latviaii ir lietuviai[ su isnykusiais aisciais] tai lyg europos kalbu "ziedo"inkrustacija ,,,mylekim save,savo sali,savo unikalia kalba,,, mes islikom tarp baisiu karu,ordu grobiku,,,,mes islikom,atsitiesem,isdailinom savo mylimus miestus,atkurem kultura,nugludinom savo kalba ,kure ,girdint is toli --verkti norisi Tai musu Lietuva, Garbe zmogui ,kuris pastebi MUSUOSE! tai kas gera ir grazu,,ir mokykimes is Izraelio tautus ,kaip apginti savo unikalu tautiskuma,jis teisus ,mes nepakartojami su" broliukais" latviais

DĖL SNORO AFEROS

D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

anonistams ir pan.-

Straipsnį iki galo is pradžių perskaitykit “komentuotojai”. Idiotai- komentuojantys pagal antrašte. O gal skaityt dar neišmokot?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS