A. Jankevičiaus „Šventė“ kviečia susimąstyti: ką gi švenčiame? | KaunoDiena.lt

A. JANKEVIČIAUS "ŠVENTĖ" KVIEČIA SUSIMĄSTYTI: KĄ GI ŠVENČIAME?

  • 3

2018-uosius Nacionalinis Kauno dramos teatras palydi paskutine šiemet premjera. Valstybingumo atkūrimo šimtmečio inspiruota, Agniaus Jankevičiaus režisuota "Šventė" ragino susimąstyti: ką gi švenčiame?

Scenoje – balta siena su valstybiniais simboliais, tokiais kaip Gediminaičių stulpai, Vytis. Kompoziciją įrėmina jau gerai atpažįstami skaičiai #100. Tai tarsi mažas prezidentūros aikštės fragmentas. Spektaklio erdvę sukūrė scenografė Laura Luišaitytė. Joje – keturi herojai kalba apie žmogų ir šventę – didelę šventę, kurioje tas kaltės kankinamas žmogus netgi numiršta.

"Spektaklyje kalbame apie šventę bendruomenėje. Vienam žmogui kilo idėja valstybės dieną akcentuoti ne datą, o vieno žmogaus atminimą – senos moters, vardu Konstancija, atminimą. Šis paminėjimas yra kaip protestas prieš tos šventės tuštybę. Šitoje "Šventėje" veiksmas vyksta Vasario 16-osios, šio šimtmečio fone ir senyvos moters gimimo dieną, kuri padega savo namus. Aš nekalbu apie periodą, apie šimtmetį. Nekeliu tikslo atlikti istorinį apibendrinimą ar papostringauti apie tai, kas buvo gerai, kas blogai. Man tai visiškai neaktualu. Man svarbu yra viena – kas yra dabar. Sakykime, yra šventė, nesvarbu ar šimtmetis, ar Mindaugo karūnavimo diena, ar dainų šventė, dar kažkas grandiozinio – vyksta masinė šventė ir ją reikia švęsti, nes jos tokia funkcija. O atsitinka taip, kad iškilmių dieną kažkas nusižudo. Vadinasi, kažkam tai yra labai didelė nešventė. Tuomet iškyla labai paprastas klausimas: kas atsitiko tam žmogui, kuris jis taip pasielgė būtent tos šventės metu, o ne jai praėjus dienai, dviem, trim? Vadinasi, turėjo kažkokį ryšį su ta švente. Kiek svarbus individas, asmuo tos atokios abstrakčios valstybės atžvilgiu?" – kelia klausimus režisierius.

A.Jankevičius yra ne tik šio spektaklio režisierius, bet ir teksto autorius. "Teatras pasiūlė man Juozo Grušo kūrinį "Trys paradoksinės novelės apie švarą". Kadangi jos trumputės, todėl atsispyriau nuo juose užduodamų temų ir parašiau autorinius tekstus. Novelės atsiskleidžia per pagrindinę veikėją Konstanciją, kuri pačiame spektaklyje net nepasirodo, apie ją šneka kiti personažai. Konstancija – yra atstumtumo ir vienišumo, nematomo žmogaus metafora. Todėl atėjo mintis, kad tai turėtų būti keturi atskiri monologai, išlaikantys atskirties ir vienatvės jausmą didelės šventės balagane", – sako A.Jankevičius.

Spektaklyje vaidina Jūratė Onaitytė, Gabrielė Ladygaitė, Gintautas Bejeris, Pijus Narijauskas. Spektaklio vaizdo projekcijas sukūrė Ridas Beržauskas. Režisieriaus asistentė – Justė Burškaitytė. Vienos dalies spektaklis skirtas vyresniems nei 16 m. žiūrovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Tokio baisaus neva spektaklio nesame matę. 4 monologai apie nieką su keiksmažodžiais, šūdais ir kraujais. Ilgas ir nuobodus, Sunku pagauti mintį.

Ziurove

Senai nenamaciau tokio spektaklio, kuris vercia mastyti, isitraukti. Labai daug simboliu, kuriu dalis atskleidziama vietoje, bet daugumos simboliu intepretacija paliekama ziurovui. Labai geras spektaklis. Rekomenduoju.

Jonas

Savo šventę galės pats žiūrėti ir švęsti. Gaila žmogelio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS