Jubiliejiniame folkloro festivalyje – apie baltų kultūros savitumą | KaunoDiena.lt

JUBILIEJINIAME FOLKLORO FESTIVALYJE – APIE BALTŲ KULTŪROS SAVITUMĄ

  • 0

Nuo ketvirtadienio įvairiose Kauno vietose suskambės senosios lietuvių dainos ir muzika, trepsės šokėjai – prasideda jubiliejinis dešimtasis tarptautinis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis "Baltų raštai 2018", skiriamas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Festivalio tema "Saulė baltų kultūroje" atskleidžia šios kultūros savitumą, ugdo poreikį ją turtinti, vertinti, branginti, saugoti.

Seniau dangaus šviesulius žmonės siejo ir su mitinėmis stebuklingomis būtybėmis, kurios gyveno panašiai kaip ir pats žmogus. Buvo manoma, kad danguje šviesos didvyriai kovoja su tamsos piktosiomis galiomis. Užkoduoti saulės simboliai išliko liaudies mene ir tautosakoje – dainose, padavimuose, legendose. Festivalio organizatoriai neabejoja, kad baltų kultūros palikimas turtina kiekvieno festivalio dalyvio ir svečio asmenybę, jos kūrybinius gebėjimus.

Tarptautinis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis "Baltų raštai" turi gražią pradžią: pirmą kartą jis buvo pavadintas "Pro tūkstantmečio vartus" ir surengtas Kaune 2009 m., švenčiant Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį. Jis išskirtinis tuo, kad programose, vienijančiose baltų kultūros puoselėtojus, gyvai tęsiančius senąsias tradicijas, dalyvauja tik vaikai ir jaunuoliai.

Spalio 4–6 d. Kaune klegės daugiau kaip 500 festivalio dalyvių iš Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos. Festivalyje tris dienas bus organizuojamos nemokamos veiklos, skatinančios dalyvius bei jų šeimų narius domėtis baltiškuoju paveldu: tautodaile, amatais, tautosaka, choreografiniu bei instrumentiniu folkloru. Žiūrovai ne tik klausysis lietuvių, latvių ir baltarusių tradicinių dainų, išvys liaudies šokių, bet ir susipažins su tradiciniais ornamentais, grožėsis tautiniais kostiumais.

Spalio 4-ąją tradiciškai bus pakelta festivalio vėliava, nupintas baltų vienybės vainikas ir įžiebta simbolinė ugnis. 17 val. Kauno miesto muziejuje, Lietuvių tautinės muzikos istorijos skyriuje – festivalio atidarymo koncertas "Eina saulelė aplinkui dangų".

Spalio 5 d., Mokytojo dieną, 14 val. Kauno tautinės kultūros centro (KTKC) teatro studijoje festivalio dalyviai pristatys spektaklio kompozicijas pagal Jono Basanavičiaus kūrybą. 15 val. Istorinėje LR Prezidentūroje Kaune vyks koncertas "Užteka teka šviesi saulelė". Tradicinių amatų kiemelyje amatininkai suteiks galimybę apsilankiusiems, ne tik pamatyti, kaip gimsta senieji lietuvių, latvių, baltarusių amatai, bet ir leis prisiliesti prie tradicinių medžiagų, įrankių bei pasimokyti ir dalyvauti patiems. 17 val., KTKC prasidės dokumentinio filmo "Vėjų žemė" pristatymas, o norintieji susipažinti su Lietuvos sesės Latvijos tautine kultūra kviečiami į Latvijos kultūros vakarą.

Tris dienas veiks tradicinių amatų kiemelis, patyrimų vaidmenų žaidimas "Saulės mūšio kova", kūrybinė muzikavimo laboratorija, tradiciniai lietuvių žaidimai vaikams, istorinių kostiumų kūrybinės dirbtuvės "Saulė siuvo marškinėlius".

Spalio 6 d., šeštadienį, 14 val. LK Kauno įgulos karininkų ramovėje festivalį užbaigs didysis koncertas "Saulutė leidžias už kalnų". Koncerte nuskambės ir bendra festivalio daina, kuri vainikuos naujų mokslo metų pradžią pažymint Kauno tautinės kultūros centro veiklos 30-metį.

GALERIJA

  • Jubiliejiniame folkloro festivalyje – apie baltų kultūros savitumą
  • Jubiliejiniame folkloro festivalyje – apie baltų kultūros savitumą
  • Jubiliejiniame folkloro festivalyje – apie baltų kultūros savitumą
  • Jubiliejiniame folkloro festivalyje – apie baltų kultūros savitumą
  • Jubiliejiniame folkloro festivalyje – apie baltų kultūros savitumą
KTKC archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS