Kaip senovėje bendrauta su vėlėmis? | KaunoDiena.lt

KAIP SENOVĖJE BENDRAUTA SU VĖLĖMIS?

  • 0

Aktorės Neringa Varnelytė ir Vitalija Mockevičiūtė, pažįstamos iš vaidmenų Jaunimo ir Lietuvos nacionalinio teatro scenose bei "Dviračio žinių", prisistato nauju amplua. Populiariosios aktorės nusprendė pažerti Lietuvos folkloro perlų spektakliuose "Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?" ir "Apie vėles, žemėj klajojančias".

Pirmajame spektaklyje per kraštus liejasi dzūkiškas humoras, o abi dzūkuojančios ir iš šio krašto kilusios aktorės tiesiog nenustygsta vietoje – sukuria ištisas galerijas šmaikščių, keistų, ligi ašarų juokingų personažų. Naujajame savo spektaklyje apie vėles aktorės, padedamos folkloro kapelos "Ratilai" muzikantų Dariaus Mockevičiaus ir Pauliaus Kovalenko, kuria pomirtinio pasaulio atmosferą, kurią rado aprašytą Jono Basanavičiaus ir Norberto Vėliaus raštuose. Kaip mūsų protėviai bendravo su išėjusiųjų sielomis? Ar tas bendravimas yra svarbi mūsų gyvenimo dalis ir šiandien? Tokius klausimus kelia aktorės Vėlinių išvakarėse, kviesdamos žiūrovą domėtis savo krašto papročiais ir geriau juos suprasti.

Šiandieniame globaliame pasaulyje darosi vis sunkiau išsaugoti etnines vertybes, tautiniam identitetui puoselėti reikia išmanymo ir pastangų. Anksčiau visa tai garantuodavo bendravimas su šeima. Aktorė ir spektaklio kūrėja V.Mockevičiūtė sako: "Rodydamos spektaklį pagal dzūkiškas pasakas "Kas apsakys tas dzūkų linksmybes" Lietuvos miesteliuose, pamatėme, kad profesionalia teatrine kalba pateikiant tautinį paveldą, jis iš naujo atgyja, tampa patrauklus žmogui, sutrikusiam nuo srautu plūstančios informacijos ir popkultūros. Todėl nusprendėme toliau dirbti šia kryptimi ir pristatyti lietuviams mūsų primirštas siaubo pasakas."

Anot N.Varnelytės, šis spektaklis – apie baimę kurios akys didelės, o jos nuojautos – kaip žvalgymasis po save. "Pasakos tik atskleidžia pasaulio įvairovę ir nepaprastumą, o patirti siaubą ir nugalėti save kiekvienam reikia pačiam", – sako ji.


Kas? Spektaklis "Apie vėles, žemėj klajojančias".

Kur? Teatro klube (Vilniaus g. 22 (2 aukštas).

Kada? Spalio 25 d. 18.30 val.

 

Kas? spektaklis "Kas apsakys tas dzūkų linksmybes?".

Kur? Teatro klube (Vilniaus g. 22 (2 aukštas).

Kada? Lapkričio 8 d. 18. 30 val.

Kaune, Teatro klube, Vilniaus g. 22 (2 aukštas). Bilietus galima įsigyti "Tiketoje", telefonu 8 651 91 016, arba info@teatroklubas.lt Daugiau informacijos: www.teatroklubas.lt FB Teatro klubas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS