„Kaunas Piano Fest“: gyva muzika visiems | KaunoDiena.lt

„KAUNAS PIANO FEST“: GYVA MUZIKA VISIEMS

  • 0

Į vasarišką Kauną jau ketvirtą kartą sugrįžta profesionaliosios fortepijoninės muzikos festivalis ir meistriškumo kursai "Kaunas Piano Fest 2021". Šiemet jis svečiuosis pačiose netikėčiausiose miesto vietose.

Pateisinti lūkesčiai

Projektas – vienas iš kelių tokio pobūdžio renginių visoje Šiaurės Rytų Europoje, skirtas tobulėti jauniesiems Lietuvos ir užsienio muzikantams ir bendrai sujungiantis visapusišką menininkų ugdymą – meistriškumo kursus, paskaitas, koncertinę veiklą ir kartu skatinantis klasikinės muzikos sklaidą pasiūlant atvirus visuomenei, nemokamus renginius.

Entuziastingų jaunųjų muzikantų įkurtas festivalis kasmet vis labiau įsitvirtina jauniesiems muzikantams tobulėti skirtų renginių žemėlapyje. Tai, kad "Kaunas Piano Fest" ne tik užsibrėžia ambicingų tikslų, bet ir juos įgyvendina, byloja solidus paramos gavėjų sąrašas: jame ne tik Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija, bet ir Kauno Rotary klubas, privatūs rėmėjai, tarp kurių šiemet – ir Laima bei Virgilijus Tikuišiai.

Šiemet "Kaunas Piano Fest" sukviečia pianistus iš Italijos, Ispanijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Austrijos, Vokietijos, Latvijos ir Lietuvos.

Pernai dėl pandemijos organizatoriai buvo priversti pakeisti projekto formatą, visą renginį perkelti į internetą. Nepaisant smarkiai pakitusių projekto įgyvendinimo aplinkybių, festivalio organizatoriai Monika Mašanauskaitė, Robertas Lozinskis ir Darius Stoskeliūnas pademonstravo puikias lyderystės savybes ir sėkmingai įgyvendino savo sumanymus nuotoliniu būdu.

"Visos puikios istorijos, kurias apie "Kaunas Piano Fest" teko girdėti iš pianistų kolegų Škotijoje, pasiteisino! Tai fantastiškas festivalis ir tikrai nuostabi iniciatyva, organizuojama profesionalų. Jiems nuoširdžiai rūpi dalyvaujantys pianistai, profesoriai ir visa Kauno bendruomenė", – pastebėjo pernykščio festivalio dalyvė iš Nyderlandų Ischiko Velzel.

Patirtis: festivalio dalyviams teks unikali galimybė dalyvauti prof. H.Cartier-Bresson meistriškumo pamokose. / Organizatorių nuotr.

Subtilūs prisilietimai

Šiemečio jau gyvai vyksiančio festivalio atidarymo koncerte pasirodys pianistas iš Prancūzijos Fanyu Zengas ir iš Kauno kilusi lietuvių pianistė, šiuo metu gyvenanti Londone, – Inga Liukaitytė.

Abu pianistai 2020 m. festivalio organizatorių buvo apdovanoti piniginėmis premijomis už geriausiai atliktus litvakų (lietuvos žydų) kompozitorių kūrinius.

"Labai džiaugiamės, kad šiais metais atidarymo koncertą rengsime Kauno kultūros centre, kuriame taip neseniai atsirado išskirtinis, visų pianistų dievaitis – fortepijonas "Steinway & Sons". Tai yra iš tiesų fenomenalus instrumentas, kuris su laiku įgyja vis daugiau vertės", – pasakoja festivalio organizatorė M.Mašanauskaitė.

Naujos erdvės

Nuo pat festivalio įsikūrimo M.Mašanauskaitė, R.Lozinskis ir D.Stoskeliūnas sprendė dilemą, kaip pateikti klasikinę muziką demokratišku formatu: taip, kad klausytojas sugebėtų atsipalaiduoti ir pasimėgauti pačia muzika pernelyg nesirūpindamas koncertų salių etiketu. Puoselėdama šią idėją "Kaunas Piano Fest" komanda šiais metais net du koncertus surengs dar neatpažintose Kauno miesto erdvėse – "Drobės" fabrike, Šančiuose ir BLC verslo centro hole.

"Be jau tradicinių "Kaunas Piano Fest" koncertų salių visada ieškome įdomių erdvių. Būtent "Drobės" fabrikas patraukė mūsų dėmesį kaip unikali erdvė, atspindinti festivalio atmosferą", – pastebėjo M.Mašanauskaitė.

"Drobės" fabriko projekto atstovas Laimonas Daniliauskas džiaugėsi galimybe prisidėti prie festivalio veiklos. "Būtent todėl ir prikėlėme šį pastatą naujam gyvenimo etapui bei sukūrėme erdves, kad jose menininkai galėtų kurti naujus verslus ir realizuoti savo idėjas", – sakė jis.

Muzikantų guru

Šiemet "Kaunas Piano Fest" metu rengiamas fortepijono meistriškumo pamokas ves Vienos vaizduojamųjų menų ir muzikos universiteto profesorius armėnų pianistas Avedis Kouyoumdjianas ir prancūzų pianistė profesorė Hortense Cartier-Bresson iš Paryžiaus konservatorijos.

Ypač svarbia tema apie muzikantų verslumą kalbės pasaulyje lyderiaujanti muzikantų karjeros specialistė Angela Myles Beeching iš JAV, kurios knyga "Daugiau nei talentas: kaip susikurti sėkmingą muzikanto karjerą" buvo pirmą kartą išleista Oksfordo leidyklos ir nuo tada tapo kiekvieno mąstančio muzikanto enciklopedija.

Profesionaliąją fotografiją atradusi pianistė Karolina Pancernaitė pasidalys jauniems atlikėjams svarbiais patarimais, kaip kurti savajam viešųjų ryšių paketui svarbią fotogaleriją. Apie garso ir vaizdo produkciją pasakos žinomas pianistas Jorge Nava.

Visi festivalio dėstytojai organizatoriams yra gerai žinomi muzikos pasaulyje. Pianistas A.Kouyoumdjianas žinomas savo demokratišku požiūriu į muzikos atlikimą: jis įsitikinęs, kad muzika ir koncertai yra skirti visiems be išimties. O tam, kad publika galėtų pasimėgauti pianisto muzikavimu, atlikėjas, visų pirma, turi pats jausti pasitenkinimą savo profesija.

A.Kouyoumdjianas yra M.Mašanauskaitės fortepijono profesorius Vienoje. "Džiaugiuosi, kad pavyko jį prikalbinti atvykti ir į Kauną. Abu "Kaunas Piano Fest" profesoriai yra menininkai, kurių mintys ir aistra muzikai su tavimi lieka labai ilgai. Esu tikra, kad festivalio dalyviai po šių profesorių pamokų koncertuose pasirodys su nauju įkvėpimu", – sako M.Mašanauskaitė.

Festivalio koncertai

16 d. 20 val. Kauno kultūros centre.

17 d. 20 val. Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijoje.

18 d. 17 val. Birštono kurhauze.

19 d. 20 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje.

20 d. 20 val. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje.

21 d. 20 val. Kauno karininkų ramovėje.

22 d. 20 val. "Drobės" fabrike, Šančiuose.

23 d. 20 val. VDU Didžiojoje auloje.

24 d. 17 val. BLC verslo centre.

GALERIJA

  • Patirtis: festivalio dalyviams teks unikali galimybė dalyvauti prof. H.Cartier-Bresson meistriškumo pamokose.
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS