Kaune – arabų kultūros dvelksmas | KaunoDiena.lt

KAUNE – ARABŲ KULTŪROS DVELKSMAS

Kauno įvairių tautų kultūros centre kauniečiai galėjo iš arčiau susipažinti su arabų kultūra. Pagrindinis renginių tikslas – sumažinti stereotipus apie kitos kultūros žmones.

Spektaklis mažiesiems

Rugsėjo 12-16 dienomis Vilniuje, Kaune, Rukloje ir Visagine vyks Arabų kultūros dienų 2017 renginiai, kurie skirti atskleisti daugiaspalvę, pozityvią ir įdomią arabų civilizacijos pusę. Arabų kultūros dienų iniciatoriaus – Anna Lindh fondas tokią susipažinimo savaitę rengia ne pirmą kartą. Šių metų renginių šūkis: „Arabų kultūra – arčiau negu arti“. Arabų kultūros dienų metu lankytojai kviečiami į įvairias diskusijas, kaligrafijos dirbtuves ar edukacinius užsiėmimus vaikams.

Trečiadienį Arabų kultūros dienų renginiai pasiekė ir Kauną. Įvairių tautų kultūros centre mažieji kauniečiai stebėjo spektaklį ir susipažino su arabų pasakomis. Specialiai iš Vilniaus Antakalnio mokyklos, teatro studijos „Juokdarys“ atvykę gimnazistai ir vaikų teatras „Teatriukas“ Kauno Senamiesčio progimnazijos pradinukams parengė ypatingą programą. Gimnazistai persirengė sultonais bei kitais arabų kultūros atstovais ir suvaidino ištrauką iš Aldonos Liobytės pasakos „Kuršiukas“.

„Autorė dar prieš daug metų rašė apie meilę tarp Kuršiuko, kuris kilęs nuo Baltijos krantų, ir sultonaitės. Tad meilės, pažinimo, jausmų temos aptinkamos ir senosiose pasakose. Pasakose akcentuojama, kad visada yra įdomu sutikti žmogų iš kitos kultūros. Be to, net ir pasakose pirmiausiai atsiranda meilė, o ne stereotipai, kurių mūsų visuomenę šiuo metu gausu“, – apie susitikimą su mažaisiais kauniečiais kalbėjo „Teatriuko“ direktorė Dalia Mikoliūnaitė.

Siekia susipažinti

Organizatoriai tikino, kad pagrindinis renginio tikslas būtent ir yra supažindinti lietuvius su arabų kultūra ir panaikinti vyraujančius stereotipus bei baimes, susijusias su kitos kultūros žmonėmis. Anot D. Mikoliūnaitės, mūsų kraštų žmonėms kelia baimę pabėgėliai bei daromi politiniai sprendimai.

Net ir pasakose pirmiausiai atsiranda meilė, o ne stereotipai, kurių mūsų visuomenę šiuo metu gausu.

„Paprasčiausiai mes tų žmonių nepažįstame, jų Lietuvoje mažai, todėl dažnai atrodo, kad arabai yra grėsmė. Tokie renginiai leidžia susipažinti ir nepamiršti, kad svarbiausia išlieka žmogiškumas, o stereotipus reikia laužyti“, – tikino pašnekovė.

Senamiesčio progimnazijos pradinukai įdėmiai žiūrėjo spektaklį, stebėjo pasakos personažus Žilabarzdį ir sultonaitę, susidomėjimą kėlė ir arabiškas šokis. Po spektaklio „Teatriuko“ aktoriai klausinėjo, ką vaikai žino apie arabų šalis, kokie dalykai atsirado šiuose kraštuose. Edukacinių užsiėmimų organizatoriai tikino, kad vien tai, jog vaikai pamatė, kaip atrodo kitų kultūrų atstovai, leidžia artimiau susipažinti su užsieniečiais ir prireikus jiems suteikti pagalbą, o ne pabėgti.

Tokia pat programa bus rodoma ir Rukloje, tačiau čia dar įsijungs ir Pabėgėlių centras.

Pakeitė išvaizdą

Vilniaus Antakalnio gimnazistai tikino, kad įkūnyti arabus nebuvo labai sudėtinga. Daugiausia dėmesio reikėjo skirti aprangai, nes europietiški apdarai visai kitokie nei arabų šalių.

„Reikėjo gerai perskaityti „Kuršiuką“, įsigilinti į kūrinį, vadovė labai padėjo įsigilinti į arabų kultūrą. Man pačiai tose šalyse netekę lankytis, bet vadovė ten buvo, tad perteikė viską mums. Gal sudėtingiausia buvo išvaizdą perteikti ir tai, kad arabų šalyse skiriasi moters padėtis. Ir šioje pasakoje tėvas prieštarauja meilei su kitataučiu“, – po spektaklio kalbėjo sultonaitės vaidmenį atlikusi dešimtokė Patricija.

Spektaklyje sultoną vaidinęs aštuntokas Rojus pasakojo, kad yra buvęs Egipte, tačiau didesnių kultūros skirtumų nepajuto. Didesnis netikėtumas buvo transporto eismas.

„Ten tikrai eismas ne taip ištobulintas, visi važiuoja taip, kaip nori“, – įspūdžiais trumpai pasidalijo vaikinas.

GALERIJA

  • Kaune – arabų kultūros dvelksmas
  • Kaune – arabų kultūros dvelksmas
  • Kaune – arabų kultūros dvelksmas
KITKC nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

em

Aš prieš emigrantus. Bet apie jų kultūrą sužinot neprieš. Šaunuoliai jauni žmonės.

taip sa

Nematau cia nei vieno arabo.. Manu, kad tokiu budu ju nepritrauksi. Arabai kaip emigrantai - kitatauciai turejo apsigyventi Lietuvoje, bet jie tapo autsaideriais..Tirai nepatikes jie tokiomis pasakomis...

Anonimas

Pritariu tokiems renginiams. Nesuprantu anksčiau pasisakiusių komentatorių. Viskas, kas praplečia akiratį - gerai. Negi neatsibodo straipsniai apie avarijas, vagystes, politikų pasispjaudymai ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS