Kauno bienalėje – mutantų skulptūros ir pasaulinio garso vardai | KaunoDiena.lt

KAUNO BIENALĖJE – MUTANTŲ SKULPTŪROS IR PASAULINIO GARSO VARDAI

  • 5

Mutantų skulptūros, performansai, interaktyvios dirbtuvės, seminarai, netradicinės pamokos moksleiviams, pasaulinio garso ir tik atrandami vardai, platus išraiškos priemonių ir stilių spektras – visa tai šį penktadienį prasidedančioje 9-oje Kauno bienalėje „Unitekstas".

Kauno bienalė – tai vienas reikšmingiausių kultūrinių renginių ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniame kontekste. Kas dvejus metus vykstančios bienalės veidas kaskart intensyviau persipina įvairiomis šiuolaikinio meno formomis, pasipildo socialinių projektų įvairove ir pateikia naują renginio koncepciją.

Šių metų programos raktinis žodis – Unitekstas (Unitext) – skelbia universalios kalbos paieškas šiuolaikiniame mene. Iki šiol kultūros lauke nenaudota sąvoka „Unitekstas" sujungs visas penkias Kauno bienalės programas. Unitekstas – universali meno kalba, gebanti apjungti skirtingas žmogaus patirtis. Pasak koncepcijos kūrėjų, „parodoje bus suteiktas balsas patiems kūriniams, o ne juos aiškinantiems tekstams".

Šį penktadienį, rugsėjo 13 d., 18 val. M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12) įvyks konkursinės parodos atidarymas ir laureatų paskelbimas. Pasak Kauno bienalės kuratorės ir meno vadovės Virginijos Vitkienės, savo norą dalyvauti šioje parodoje buvo pareiškę 447 menininkai iš 65 pasaulio šalių. Tarp daugybės puikių kūrinių komisija ieškojo tokių, kurie būtų iškalbingi be teksto, kurie „pagautų" daugiau nei akį, ir atrinko 22 meno kūrinius: instaliacijas, objektų serijas, videodarbus, performansus. 19 val. vyks kviestųjų menininkų parodų pristatymas.

„Šių metų kviestųjų programoje dalyvauja pasaulinio garso menininkė Patricia Piccinini (Australija), kurianti hiperrealistines, o kartu ir siurrealistines skulptūras, praėjusios bienalės nugalėtoja fotografė Gao Yuan (Taivanas), kai kuriuos pristatomo ciklo kūrinius sukūrusi pernai Kaune rezidencijose, bei Lietuvos menininkių duetas – Monika Žaltauskaitė-Grašienė ir Bronė Neverdauskienė, jų didelių apimčių tekstilės instaliacija „Absoliuti lygybė" yra garsinusi Lietuvą reikšmingose parodose svetur (Maskvos bienalėje, Liulėjos bienalėje), tad norėjosi pamatyti ją Kaune, tarptautiniame meno kontekste", – sako V. Vitkienė.

19-21 val. žiūrovų lauks Maia Rubiane (BR) performansas iš serijos „Spalvų tetralogija" bei Chun Hua Dong (CN/CA) politinio meno projektas-performansas „Dvigubas", kuriame dalyvauja net 20 lietuvių moterų. Pasirodyme analizuojami feministiniai būties aspektai.

Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16) penktadienį, rugsėjo 13 d., 21 val., įvyks jaunųjų menininkų parodos atidarymas. Šių metų Kauno bienalės kūrybinėje erdvėje išskirtinis dėmesys jaunųjų menininkų programai. 17 jaunųjų kūrėjų kviečia į unikalius tik bienalei kurtus fotografijos, tapybos, skulptūros, instaliacijų ir performansų pasirodymus. Renginio organizatorė V. Vitkienė teigia tikinti šiuo renginio projektu, kuris suteiks dinamikos ir polėkio bienalei, juk jaunieji menininkai turi daugiausiai drąsos ir polėkio eksperimentuoti, priešintis ir kritikuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

parodos lankytoja

Norėjau perskaityti Meko eilutes, kaip prašo Geltonosios ekspozicijos foje autorė, bet iš kažkur prišoko darbuotoja(prie eksponato jos nebuvo) ir subarė-"nelipt ant geltonojo takelio, paprašyti darbuotojo-paduos Meko tomelį".Atsiprašiau, bet Meko žodžių jau neskaičiau... Tarp kitko, parodoje įdomiausi tie "mutantai",-autorė išprovokuoja savo norimą reakciją.

provincija

''aktualinasi''.......1938 exportavo bekonus natūra Londono link dabar importuoja plastifikuotus .........''rynair'' angarų skaičius tik auga

MAMAI

Mieloji MAMA, pačiai reikėtų susirūpinti savo raštingumu prieš rūpinantis vaikams rodomu menu, o tuo labiau vadinant renginio organizatorius "iskripeliais" [su i, trumpąja, be abejonės] :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS