Kauno centre – milžiniškas menininko M. Jonučio piešinys | KaunoDiena.lt

KAUNO CENTRE – MILŽINIŠKAS MENININKO M. JONUČIO PIEŠINYS

  • 8

Garsaus šalies dailininko Mariaus Jonučio kūrinys papuošė Kauno miesto centrą. Iš trijų dalių sudarytu menininko kūriniu uždengtas į A klasės verslo centrą BLC rekonstruojamo „Pramprojekto“ pastato fasadas. Skaičiuojama, kad beveik 2 500 kv. metrų ploto tentas, ant kurio atspaustas piešinys, gali tapti didžiausiu lauke eksponuojamu meno kūrinio atspaudu Baltijos šalyse.

„Su Mariumi Jonučiu bendradarbiaujame jau keletą metų – iš pradžių dailininko piešiniais papuošėme mūsų vystomų nekilnojamojo turto objektų tvoras, o šį kartą nusprendėme žengti dar toliau ir milžinišku piešiniu uždengti viso rekonstruojamo pastato fasadą. Mariaus piešiniai yra unikalūs, labai šviesūs, ryškūs, tad jie ne tik puošia miestą, bet ir kelia nuotaiką miestiečiams“, - sako „Pramprojekto“ pastato rekonstrukciją įgyvendinančios SBA koncerno įmonės „Urban Inventors“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys.

„Tokio dydžio piešinių ant tentų dar turbūt ir nebuvo. Jį kūriau pirmiausia galvodamas apie tai, kaip piešinys papuoštų miestą. Labai sveikinu tokią verslo iniciatyvą - juk jos įgyvendinimas kainuoja ir, žvelgiant iš verslo pusės, atrodytų kam to reikia. Tačiau smagu, kad yra žmonių, kurie į verslą žiūri kiek kitaip, kuriam svarbu ne vien pinigai, bet ir padaryti kažką įdomesnio, kažką sukurti miestui. Man neblogai pažįstama situacija Danijoje, o ten, kai ruošiamasi kokio nors naujo fabriko atidarymui, visų pirma pakviečiamas dailininkas, kad jis paveikslais papuoštų tuščias fabriko sienas. Ten mąstoma, kad verslas turi būti ir gražus, ne tik pelningas. Tad aš labai džiaugiuosi matydamas panašias iniciatyvas ir Lietuvoje“, - apie Kauną papuošusį kūrinį kalbėjo dailininkas M. Jonutis.

„Pramprojekto“ pastatą 2015 metais įsigijo SBA koncernui priklausanti „Urban Inventors“ įmonių grupė. Po rekonstrukcijos čia bus įrengtas modernus 13 000 kv. metrų ploto A klasės biurų pastatas, o jame įsikursiančioms įmonėms bus pasiūlyta apie 2 000 darbo vietų.

„Naujajame BLC verslo centre siekiame sukurti erdves, kuriose dirbantiems žmonėms bus pasiūlyta daugiau nei tik darbo vieta. Žmogui sekasi dirbti, kai jis gerai jaučiasi. Po rekonstrukcijos BLC verslo centras atvers duris visiems, kuriems svarbi įkvepianti aplinka, skatinanti kūrybiškumą bei aktyvią kultūrinę ir socialinę kolaboraciją“, - sakė L. Šepetys.

Buvusio „Pramprojekto“ pastato rekonstrukcija iš viso kainuos apie 20 mln. eurų, o privačios lėšos, investuojamos į Vienybės aikštės rekonstrukciją ir požeminės automobilių aikštelės įrengimą viršija 9 mln. eurų. Visa „Urban Inventors“ investicija į šį projektą – daugiau nei 30 mln. eurų.

„Vykdydami pastato rekonstrukciją siekiame daugiau nei tik pertvarkyti buvusį administracinį pastatą ir pritaikyti jį šiuolaikinio verslo poreikiams. Siekiame atgaivinti vieną centrinių Kauno miesto erdvių, investuodami privačias lėšas ir į pastato bei aikštės rekonstrukciją, ir dovanoti miestiečiams gerų šviesių emocijų, kuriomis spinduliuoja Mariaus Jonučio kūriniai“, - sakė L. Šepetys.

Trys tento dalys pritvirtintos prie aplink pastatą sukonstruotų pastolių. Vien tik tentas su piešiniu sveria daugiau nei 900 kilogramų, o kartu su tvirtinimo konstrukcija – daugiau nei toną.

„Rinkoje nesame naujokai. Yra tekę gaminti ne vieną didelį reklaminį tentą, tačiau šis užsakymas – rekordinis. Nors mums dar neteko susidurti su projektais, kurių negalėtume įgyvendinti, dirbant prie šio užsakymo teko išspręsti ne vieną problemą. M. Jonučio piešinys yra itin ryškus, tad pirmasis iššūkis buvo ant tento išgauti būtent tokias spalvas, kokias nupiešė dailininkas. Iš dailininko gautas piešinys buvo skaidomas dalimis – visos trys tento dalys sudarytos iš 3 metrų pločio suklijuotų juostų. O tiksliai suklijuoti tokio dydžio gaminį – užduotis ne iš lengvųjų. Be to, dėl įspūdingo dydžio, įspūdingas ir tentų svoris. Kad jie neplyštų, teko papildomai tvirtinti ir siūles, ir kabinimo elementus“, – pasakoja tentus gaminusios bendrovės „Admen Baltic“ direktorius Mindaugas Vaitiekūnas.

Ryškiaspalviu M. Jonučio kūriniu uždengtos ir 5 aukštų, ir 12 aukštų „Pramprojekto“ pastatų dalys, taip pat vienas aukščiausio pastato šonas. Planuojama, kad taip papuoštu pastatu kauniečiai ir miesto svečiai galės grožėtis iki 2018 m. rudens, kai planuojama baigti pastato rekonstrukciją ir duris atvers naujas BLC verslo centras.

GALERIJA

  • Kauno centre – milžiniškas menininko M. Jonučio piešinys
  • Kauno centre – milžiniškas menininko M. Jonučio piešinys
SBA koncerno nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Viktorija

Ar jau dailininkai visi iśemigravo iš Kauno, kad prie tokių erdvių reikėjo prileist Jonutį?! Jam tik Jakobso puodelius savo primityvais terliot...

kodėl

kodėl nėra karaliaus meno atvirose erdvėse? Kalbos menu nesiskaito.

kauniete

fainuoliai.liuks sugalvota.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS