Kauno kino festivalis pristato magišką kino ir muzikos derinį | KaunoDiena.lt

KAUNO KINO FESTIVALIS PRISTATO MAGIŠKĄ KINO IR MUZIKOS DERINĮ

  • 0

Tarptautinis Kauno kino festivalis šią savaitę kviečia ne tik į kino sales, bet ir į Nacionalinį M.K. Čiurlionio dailės muziejų. Specialiame renginyje ketvirtadienį, gruodžio 7 d. 18 val. belgų muzikos terapeutė Hilde Nash gyvai akomponuos dviem itin skirtingiems nebyliems kino klasikos filmams: legendinio amerikiečių komiko bei režisieriaus Busterio Keatono komedijai „Šerlokas Jaunesnysis“ bei latvių dokumentinio kino grando Herco Franko neįtikėtino jautrumo ir grožio filmui „Dešimčia minučių vyresni“.

H. Nash akomponavimas – improvizacija, sąlyčio taškų tarp muzikos ir kino paieška. „Muzikos terapijoje ir muzikoje improvizacija yra mano dėmesio centre, tai – mano veiklos motoras. Tai yra energija, kuri sukuria koncertą – ji tegali būti pajausta toje akimirkoje, - teigia H. Nash. - Nebyliajame kine galima kalbėti apie vaizdą, apie patį filmą, tačiau su improvizuotu muzikinio akompanimentu įvyksta kažkas daugiau. Akomponuojant nebyliesiems filmams, filmas mane veda – kaip ir pacientas muzikinėje terapijoje. Veda link to, ko visada siekiu savo veikla – bandyti sukurti muzikinę struktūra, universalią žmonių kalbą anapus žodžių“.

Filmų programą šiam koncertui sudarė festivalyje viešėsianti belgų menininkė Anouk De Clercq. Anot jos, „Šerlokas jaunesnysis“ ir „Dešimčia minučių vyresni“ puikiai perteikia kino stebuklą: „Pakyla uždanga ir kino salėje įsijungia šviesos. Publika šnabždasi, tačiau pamažu tyla, laukdami sidabrinės ekrano šviesos, pranešančios istorijos, kupinos vaizduotės žaismo, pradžią.“

Į Kauno kino festivalį sugrįžtanti medijų menininkė, savo kūryboje jungianti vaizdą, tekstą, muziką, animaciją ir architektūrą, A. De Clercq šiemet ne tik pristatys savo filmus, bet ir pakvies diskutuoti apie kino ir vizualiųjų menų sankirtas. Prie pokalbio su ja prisijungs lietuvių kino menininkė Emilija Škarnulytė, neseniai apdovanota prestižine Norvegijos šiuolaikinio meno galerijos „Oslo Kunstforening“ bei DNB taupomojo banko paramos fondo įsteigta stipendija, ir belgų kino kurėja Rebecca Jane Arthur.

Gruodžio 5 dieną 18 val. Kaune (Kauno menininkų namuose) ir gruodžio 6 dieną 14 val. Vilniuje (Nacionalinėje dailės galerijoje) A. De Clercq ir R. J. Arthur aptars menininkų filmų, atsiduriančių kino ir vizualiųjų menų sankirtoje, kūrimo bei filmų platinimo ypatumus. Nemokamos paskaitos organizuojamos kartu su „Kūrybiškos Europos“ MEDIA biuru Lietuvoje.

Penktadienį, gruodžio 8 dieną Kauno menininkų namuose vyksiančiame specialiame renginyje A. De Clercq ir E. Škarnulytė surengs bendrą filmų seansą ir pakvies į pokalbį apie savo kūrybines praktikas. Idėja pakviesti jas kūrybiniam pokalbiui kilo įžvelgus netiesioginių paralelių ne vien gvildenant jųdviejų kūryboje atpažįstamas temas, bet ir mąstant apie jųdviejų laikyseną meno ir kino sričių kontekste. Abiems menininkėms rūpi regimybės bei neregimybės temos, supančio pasaulio suvokimas mikroskopiniu bei makroskopiniu lygmenimis.

Tarptautinis Kauno kino festivalis buvo pirmasis, Lietuvoje surengęs E. Škarnulytės kūrybos retrospektyvą. Šįsyk menininkė grįžta pristatyti naujausiojo savo darbo, kurio premjera įvyko Jungtinės Karalystės Berviko kino ir medijų meno festivalyje – filmo „Sirenomelija“.

Gruodžio 4 dieną, 19 val. Kauno menininkų namuose taipogi vyks nemokama filmo Fabrizio Terranovos filmo „Donna Haraway: Pasakojimai Vardan Žemiškojo Išlikimo“ peržiūra bei diskusija, kviesianti pasinerti į šios Lietuvoje dar mažai žinomos filosofės kūrybą. D. Haraway - vienas ryškiausių pastarojo amžiaus feminizmo balsų, radikali akademikė ir mokslinės fantastikos entuziastė, siekianti nutiesti tiltą tarp mokslo ir fikcijos. D. Haraway išgarsėjo devintajame dešimtmetyje, rašydama darbus, metusius iššūkį tuo metu vyravusioms lyties, tapatybės ir technologijos tendencijoms. Bene žinomiausias teoretikės veikalas – 1984 metais išleistas „Kiborgų manifestas“ („A Cyborg Manifesto“) – iki šiol žavi savo nemažėjančiu radikalumu.

Renginius finansuoja „Iniciatyvos Kaunui“, Flandrijos vyriausybė, „Kūrybiškos Europos“ MEDIA biuras Lietuvoje.

Kaune kino festivalio renginiai ir filmų seansai vyks iki gruodžio 13 d. „Romuvos“ laikinojoje kino centro salėje, KTU Kultūros ir renginių centre, Kauno menininkų namuose bei M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Vilniuje festivalis viešės gruodžio 7-13 d. kino teatre „Pasaka“. Panevėžyje festivalis gruodžio 15-17 d. vyks kino teatre „Garsas“. Visa festivalio programa - kinofestivalis.lt.

GALERIJA

  • Kauno kino festivalis pristato magišką kino ir muzikos derinį
  • Kauno kino festivalis pristato magišką kino ir muzikos derinį
  • Kauno kino festivalis pristato magišką kino ir muzikos derinį
  • Kauno kino festivalis pristato magišką kino ir muzikos derinį
  • Kauno kino festivalis pristato magišką kino ir muzikos derinį
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS