Kitoks Kauno menas Marijampolėje | KaunoDiena.lt

KITOKS KAUNO MENAS MARIJAMPOLĖJE

Marijampolės kultūros centro Magdalenos Birutės Stankūnienės menų galerijoje sausio 16 d. atsidarė kauniečių menininkų Viliaus Ksavero Slavinsko ir Kazimiero Sigito Straigio paroda „Kitokie“.

Skulptorius K. S. Straigis gimė 1945 m. vasario 1 d. Išlauže. Menininkas yra surengęs apie 40 personalinių parodų, dalyvavęs 150-yje grupinių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Danijoje, Švedijoje ir kt. Jo kūrinių yra įsigiję meno mylėtojai iš Rusijos, Švedijos, Italijos, JAV, Vokietijos.

Tapytojas V. K. Slavinskas – kaunietis nuo gimimo, t. y. 1943-iųjų. Parodose dalyvauja nuo 1978 m. Surengė virš 100 asmeninių parodų Lietuvoje, Norvegijoje, Švedijoje, Kanadoje, JAV, Prancūzijoje. Dalyvavo daugiau nei 80 grupinių parodų Lietuvoje, JAV, Baltarusijoje, Rusijoje, Suomijoje ir kt. Buvo virš 30 grupinių parodų koordinatorius ir organizatorius. Nuo 1996 m. organizuoja paties sumanytą dailės parodą–konkursą „Atgimimas“, įprasminančią mūsų Valstybei, jos ir žmogaus laisvei gyvuoti ir kurti svarbias datas: vasario 16-ąją ir kovo 11-ąją. Šią parodą galima įvardyti ne tik kaip reiškinį, brandinantį visuomenės pilietiškumą, gaivinantį istorinę atmintį, ugdantį tautinę savimonę, kultūrinę brandą, bet ir kaip išsamią Kauno meninio gyvenimo kasmetinę apžvalgą. Taip pat V. K. Slavinskas – dailininkų klubo „Meno sparnai“, akvarelininkų klubo „Aqua -12“ narys ir dailininkų klubo „Sfinksas“ pirmininkas.

K. S. Straigiui 2015 m., o V. K. Slavinskui 2016 m. skirti Kauno miesto burmistro Jono Vileišio žalvariniai medaliai už kūrybinius nuopelnus Kauno miestui ir Lietuvos kultūrai.

Subtiliai lakoniškų, pirmykščiu primityvumu dvelkiančių, dievop besistiebiančių formų K. S. Straigio skulptūrinė plastika kviečia marijampoliečius panirti į harmoniją su pasauliu ir savimi, kreipti žvilgsnį aukštyn, į tai, kas amžina ir tikra. Iš pirmo žvilgsnio Sigito skulptūros atrodo abstrakčios, tačiau įsižiūrėjus, ima ryškėti gamtos objektų, dangaus kūnų, netgi žmogaus profilio formos. Supaprastindamas savo skulptūras iki apibendrinančio lakoniškumo, K. S. Straigis kartu suteikia joms ramų, nuoseklų, užtikrintą stiebimąsi aukštyn. Skulptūrų formų grynumas, nubraukdamas visas paviršiaus smulkmenas, tarsi kviečia kūrinius stebintįjį ieškoti prasmių, esmių ir gilesnių turinių nei kasdienės smulkmenos ir rūpesčiai.

Pirmapradis gaivalingas V. K. Slavinsko spalvinis gestas iš logikos varžtų išlaisvina regimąją fantaziją. Realybės ir fantazijos junginiai Viliaus Ksavero kompozicijose ne tik pasakoja iš pirmo žvilgsnio regimas istorijas, bet ir atveria dinamiškas, patį žiūrovą mąstyti ir savas prasmes kurti provokuojančias potekstes. Laisvas spalvingas dailininko potėpis suteikia jo darbams veržlumo, gaivalingumo, nesukaustyto lengvumo įspūdį.

Pavadinę duetinę parodą „Kitokie“, K. S. Straigis ir V. K. Slavinskas pabrėžia savo kūrybinę drąsą nebijoti peržengti ribos, skiriančios tradicinę meninę mokyklą nuo eksperimentinės kūrybos, nuo laisvės ieškoti naujų tapybinių ir skulptūrinių sprendimų. Ir menininkams tai išties puikiai sekasi. Paroda žaižaruoja spalvų ir formų įvairove, žavi kompozicine derme, temų, atveriančių prasmingą mitologinę gelmę, traktuote. Nežemiškos pasąmoninės V. K. Slavinsko kūrinių būtybės supa erdvėje pabirusias K. S. Straigio archetipinį šventumą skleidžiančias skulptūras. Veržli V. K. Slavinsko koloristika ir K. S. Straigio skulptūrų vertikali dinamika harmoningai skamba erdvėje.

Aplankyti kauniečių menininkų parodą Marijampolės gyventojai ir svečiai Marijampolės kultūros centro Magdalenos Birutės Stankūnienės menų galerijoje galės iki vasario mėn. 16 d.

 

 

GALERIJA

  • Kitoks Kauno menas Marijampolėje
  • Kitoks Kauno menas Marijampolėje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Stasys

Kad gime Islauze tai nieko daugiau ir nemate ,tik nudvesusias zuvis ,tai ko cia rodyt visai Lietuvai ,cia joks menas,kas galetu tuo zavetis .

cia kazlieno

vemalai po grindis ismozoti.Slykstu.

va cia tai

,,menas,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS