Lietuvos dvarai – nykstantys ir atgimstantys | KaunoDiena.lt

LIETUVOS DVARAI – NYKSTANTYS IR ATGIMSTANTYS

  • 2

Perkūno name-muziejuje vykstančioje fotomenininko Alvydo Šalkausko personalinėje parodoje "Lietuva. Nykstantys ir atgimstantys dvarai".

Molėtuose gimęs, Šiauliuose gyvenantis fotomenininkas yra surengęs dvylika personalinių parodų, dalyvavo 36 grupinėse parodose, įvairiuose meno renginiuose ir pleneruose. A.Šalkauskas yra apvažiavęs visą Lietuvą ir įamžinęs 50 dvarų. Menininko fotografijos įdomios ne tik dėl dokumentinės, pažintinės funkcijos – jos atstovauja ir architektūrinės fotografijos sričiai, kuriai svarbi ne tik estetika, bet ir kontekstas, bendra fotografijos visuma.

Parodoje eksponuojamose fotografijose yra pateikiamos ne tik dvarų fasadai, bet ir dvaro visuma, gamtos aplinka, interjero fragmentai. Jo objektyvo dėmesio sulaukė dvaro visumos pastatai, išryškinamas sena ir nauja santykis, dažnai nepastebimų nefiksuojamų architektūros detalių grožis ir autentika.

Paklaustas, kada jį sudomino dvarai, A.Šalkauskas prisimena dar studentavimo metus, kai studijavo tuomečiame Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultete. "Tai buvo studijų laikai, kai teko kartu su profesore Prane Dunduliene, kartu su istorikais pabuvoti etnografinėje ekspedicijoje. Tuomet teko padirbėti su istorikais. Aišku, tada buvo truputį kitaip, viską reikėjo piešti: liaudiškus daiktus, ornamentusi, audinių raštus", – pasakojo menininkas.

Vėliau, jau dirbdamas dailės mokykloje, penkerius metus su kolegomis vykęs į plenerus, kurių metu įamžinti Kelmės krašto architektūriniai paminklai.

"Dirbome kiekvienas savo srityje: kas piešė, kas spaudė ir kas fotografavo. Kilo mintis, fiksuoti tuos objektus, jų pasikeitimą, nes teko matyti, kaip pats objektas keičiasi, praėjus kažkokiam laiko tarpsniui", – sakė A.Šalkauskas. Galiausiai tokios ekspedicijos virto kūrybiniais savaitgaliniais pasivažinėjimais. "Sėsdavome su žmona per atostogas, savaitgalius ir važiuodavome į kurią nors pusę. Taip kaupėsi medžiaga, kurios nedidelę dalį rodau šioje parodoje. Dar yra vietų, kur vykti ir ką fiksuoti", – sako jis.

Svarbiausi Alvydo Šalkausko fotografijų ciklai: "Lietuvos dvarai", "Žaidimas šviesa", "Prisiminimai apie gimtą kaimą", "Gimtadieniai", "Kolegos", "Vilniui", "Po saulės ženklu", "Per laiko tėkmę", panoraminiai fotografijų ciklai "Gimto kaimo liekanos", "Paskutinė a lia vakarienė".

Lietuvos dvarų projektas pradėtas įgyvendinti 2010 m. ir tęsiamas iki šiol. Kaune vykstanti Lietuvos valstybingumo šimtmečiui paminėti skirta paroda kviečia susipažinti su nuotraukose įamžintų dvarų istorija, atrasti ir pamatyti jų grožį, pokyčius, atrasti netikėtas menininko pamatytas ir užfiksuotas detales, priartinančias kiek primirštą istoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kauniete miau

..nuogas pusgalvis;;o mergina tai nuostabi vizija!!!! tai grozis tai menas,,tai moteriskumo grozis

:)

O prie ko čia nuoga boba?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS