Maironio premiją Kaunas skyrė vienai ryškiausių jaunosios kartos kūrėjų | KaunoDiena.lt

MAIRONIO PREMIJĄ KAUNAS SKYRĖ VIENAI RYŠKIAUSIŲ JAUNOSIOS KARTOS KŪRĖJŲ

Poetė, literatūrologė ir filosofijos mokslų daktarė Ieva Rudžianskaitė išrinkta šių metų Maironio premijos laureate. Tokiam komisijos sprendimui pritarė šią savaitę posėdžiavusi Kauno miesto taryba. Prestižinis įvertinimas autorei skirtas už poezijos knygą „Tryliktasis mėnuo“. Tuo pačiu ji bus paskelbta ir tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ laureate.

Jau daugiau kaip dešimtmetį skaičiuojanti Maironio premija skiriama už geriausią naują poezijos knygą, pasirodžiusią per praėjusius kalendorinius metus. Ją gavęs rašytojas išsyk tampa ir tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatu. Šis titulas ir 3 tūkst. eurų premija kūrėjui skiriami tik vieną kartą.

Kaunietei Ievai Rudžianskaitei tokį pripažinimą pelnė jau ketvirta jos išleista poezijos knyga „Tryliktasis mėnuo“. Poetės, literatūros kritikės ir filosofijos mokslų daktarės kūryba garbingus laurus nuskynė dėl eilių atvirumo, egzistencinių temų įvairovės, gilių filosofinių įžvalgų bei žmonių santykių ir emocijų apmąstymų.

Premija drauge su miesto padėka autorei bus įteikta 60-ojo tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ metu.

Šis apdovanojimas papildys solidžią I. Rudžianskaitės ligšiolinių įvertinimų kolekciją. Autorė jau yra pelniusi literatūrinę premiją už geriausią debiutą literatūros almanache „Varpai“, publikaciją „Poezija ir jos tikrovė“. Jai taip pat skirta Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premija už poezijos knygą „Kita“ bei Antano Miškinio literatūrinė premija už eilėraščių knygą „Iš gervių“.

Šiemet I. Rudžianskaitė įvertinta ir kauniečių rašytojų inicijuota Vieno lito literatūros premija.

„Komisijai teko itin didelė atsakomybė įvertinti ir išrinkti vieną laureatą iš devynių pretendentų. Vis dėlto balsų dauguma lėmė, kad šįkart garbingą apdovanojimą pelnė kaunietė, viena ryškiausių jaunesniosios kartos poečių. Jos kūryba išties nepaliko abejingų. Esame dėkingi Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus atstovams už naudingas įžvalgas komisijos darbe, – kalbėjo Kauno mero pavaduotojas Tomas Jarusevičius. – Kiekvienas iš Maironio premijai nominuotų autorių vertas didelės pagarbos ir nuoširdžios padėkos. Jų kūriniai yra naujas indėlis į šalies kultūrinį gyvenimą ir mūsų literatūros praturtinimą.“

Maironio premijai šiemet buvo teikti dar aštuoni nominantai: Vilius Dinstmanas už poezijos knygą „Archangelas: esu tikras“, Diana Paklonskaitė už eilėraščių knygą „Gėlės kaip šunys“, Albinas Galinis už poezijos rinktinę „Saulėgrįža“, Jonas Liniauskas už poezijos knygą „Vėjo akys“, Alvydas Valenta už poezijos rinktinę „Amerikos atradimas arba vaizduotės šokis“, Vytautas Kaziela už eilėraščių knygą „Neatsimerk, Viešpatie“, Gediminas Kostkevičius už poezijos knygą „Ar pameni jaunystės svaigią puotą?“, Aldona Dudonytė-Širvinskienė už eilėraščių knygą „Vaško lašėjimas“.

Pernai lapkritį Kauno miesto taryba atnaujino Apdovanojimų ir premijų skyrimo tvarkos aprašą. Nuo šiol siūlyti kandidatus Maironio premijai pelnyti gali ne tik kūrybinės sąjungos, menininkų asociacijos, bet ir patys autoriai, turintys meno kūrėjo statusą. Dėl to, pasak T. Jarusevičiaus, ateityje tikimasi sulaukti dar didesnės konkurencijos, o komisijos nariams teks sudėtingas galvosūkis išrenkant vieną geriausiąjį.

GALERIJA

  • Maironio premiją Kaunas skyrė vienai ryškiausių jaunosios kartos kūrėjų
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nesamonė,

Tai ne Matiošaitis geriausias,,poetas,,?

Anonimas

skandalas

turbut

labai gilu-dar nedadygau iki to

SUSIJUSIOS NAUJIENOS